Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда

2208
Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда
Снимка: БГНЕС

"Да, лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда. Какво да коментирам, нещо стил памфлет." Нашите малки производители са такива - неустойчиви, неорганизирани, но секторът е такъв какъвто е. Така земеделският министър Десислава Танева отговори на обвиненията на търговските вериги в лобизъм за млечния сектор и протекционизъм пред БНТ.

На 14 април търговските вериги изпратиха позицията си по мерките на държавата до медиите. В нея се задават ясни въпроси, продиктувани от неясни разпоредби, като това какво означава площ, "достатъчна за излагане и продажба": Земеделският министър да обясни на хората от кои любими продукти да се лишат.

Търговски вериги предупредиха за отрицателен ефект от мерките на МЗХ

"Важно е да се има предвид, че в България оперират изключително много производители на хранителни продукти с различни географска локаци...

Повод за "войната" между земеделския министър и веригите стана решението на правителството да въведе задължително условие за продаване на регионални стоки в магазините. Силовата намеса на кабинета в работата на търговските вериги се наложи, след като земеделският министър Десислава Танева обясни пред медии как две седмици им се моли, за да предприемат мерки в защита на българските селскостопански производители. Вчера и парламентът прие мерки в защита на земеделските производители.

Земеделският министър отговори на обвиненията, че не е търсила веригите преди да се вземат правителствените решения. "Вашата оставка ли искат? попита водещата. Аз не се притеснявам, всеки е в правото си да я поиска. Моето усилие до последния ден на тази позиция е как да намаля щетите от пандемията". Имаше среща и с производителите и с търговските вериги, обясни още Танева.

"Реакция в стил "предизборна кампания" безспорно не съм очаквала. Но нека не занимаваме хората с една позиция срещу мен. Нека видим какво предлагаме – веригите на практика да си функционират с техните механизми и начин на работа, с едно единствено изискване – да има пространство, даже и процента махнах заради тях, – да има място за регионални производители", обясни министър Танева.

"Не знам къде я виждат тази корупция, предложението е да се реализира моделът "регионален производител", който функционира в по-богатите от развитите страни. Това е основна концепция за веригите там. Ние сме търсили варианта да е възможен за всички търговци у нас. Примерите за унищожена продукция идват вече от всички страни. Ето Холандия унищожава лалетата. Ако ние не доведем българската стока до потребителя, ни очакват същите репортажи, подчерта земеделският министър.

КЗП посъветва и големите търговски вериги да не се изкушават в нелоялност към потребителя

Само за миналата година сме издали над 300 заповеди, с които забраняваме такива нелоялни практики. Това съобщи председателят на Комисия...

В Гърция докладват на седмица – веригите колко фермерска стока са изкупили. Но това не е решение за нас. Важно е да не похабим земеделския труд, каза категорично Танева.

От приемането на постановлението очаквахме предложения и искания от веригите. Искахме този модел да заработи. По повод обвиненията в "неорганизираност и подготвеност"– да така е, такъв е сектора на земеделските малки производители. Веригите трябва да направят допълнителни разходи – да така е, но трябва да го направим в този момент, обясни още Танева.

На обвиненията в лобизъм в млечния сектор земеделският министър отговори, че задълженията, които се вменяват за използването на сурово българско мляко е мярка в подкрепа на малките производители. Това е в ущърб на предприятията и въпреки това те подкрепиха мярката, защото са на ясно, че връзката между производител на сурово мляко и преработвачи на суровината трябва да бъде запазена и след пандемията, заяви министъра.

Няма да има увеличение на цените, каза отново Танева, "не очаквам, даже напротив – очаквам да се увеличи качеството на предлаганата стока. Българското производство на храни е достатъчно, да му дадем достъп до клиента. Вече цените се  поуспокоиха. В началото на пандемията имаше колебание заради решенията на страните и ситуацията по границите.

Забрана за износ не предвиждаме. България е ресурсно богата страна – нетен износител. Нямаме основания да спрем износа. Това са средства, вложени в производство. Имаме в момента 1 лмн и 400 хиляди тона пшеница - имаме пшеница за 1 година напред. Нямаме притеснения, категорична беше министърът. В същото време Румъния вече забрани износа на зърнени култури.

Динамична е ситуацията. Трябва да сме обединени и солидарни в нея, категорична беше Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика