Теменужка Петкова не пожела да каже в прав текст дали Добрев е виновен за "Белене"

2397
Теменужка Петкова не пожела да каже в прав текст дали Добрев е виновен за "Белене"
Снимка: БГНЕС

Срещу Делян Добрев има „множество доказателства”, включително писмени. Събрани са доказателства за умишлена безстопанственост, заради която е възникнала щета от 4,5 млн. лева за НЕК. Това заяви говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова по горещата тема АЕЦ "Белене".

Обвинението ни е, че от 20 март, 2012 година, г-н Добрев не е предприел каквото и да е действие за прекратяване на всички договори относно АЕЦ „Белене”. Като министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е трябвало да даде разпореждания, за да се спре договора с „Парсънс” (бел. ред. – архитект-инженер на проекта „Белене”), подчерта Арнаудова. Тя добави, че прокуратурата не участва в политически игри.

Добрев: Невинен съм, аз прекратих далаверата "Белене"

Аз не съм виновен за нищо и смятам, че това много бързо ще се докаже в съда. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономикат...

Става въпрос за подписан договор през 2005 година, за избор на архитект-инженер, поясни сегашният енергиен министър Теменужка Петкова пред bTV, която напомни вчерашните си думи, че имало анекс през 2008 година, според който договора с „Парсънс” не може да се прекрати едностранно. По времето, когато Делян Добрев е министър, няма извършени плащания към „Парсънс” – има издадени фактури, посочи Петкова, която пак повтори, че плащания към „Парсънс” са правени след Делян Добрев.

На директен въпрос дали Добрев е бездействал в качеството си на министър, Петкова отговори, че Делян Добрев е издал протоколно решение за бизнес плана на БЕХ, в което е разпоредил на холдинга, че програмата му трябва да бъде приведена съгласно решението на държавата за спиране на АЕЦ „Белене”. Тя не пожела да каже в прав текст дали Добрев си е свършил работата или не, но не пропусна да каже, че уважава много прокуратурата. Петкова няколко пъти повтори, че с решението на Добрев за плана на БЕХ нейният предшественик е направил това, което е в правомощията му и не пожела да каже дали Делян Добрев е трябвало да следи всяка стъпка от процеса. Нали не си мислите, че който и да е министър може да влезе в счетоводството на всяко едно дружество и да следи всяка фактура, добави сегашният енергиен министър.

На въпрос дали в крайна сметка търпим санкции заради едностранно прекратяване на договора с „Парсънс”, Петкова пак повтори думите си от вчера (24 октомври) – според адвокатите от White&Case договорът с „Парсънс” като архитект-инженер не трябва да се прекратява заради арбитража по „Белене”. Затова контрактът е предоговорен и от 4,5 млн. лева на месец заплащането за „Парсънс” е свито до 890 хил. лева на месец.

За финал Теменужка Петкова посочи, че АЕЦ „Белене” досега ни е струвал „на всички нас” 1,4 млрд. лева. Предстои да платим и още 1,2 млрд. лева заради договорката за строеж на два реактора за „Белене” от „Атомстройекспорт”, уточни тя, казвайки, че всичко почва от „една грешна прогноза за потреблението на ток в България”.

Ще има още обвинени за АЕЦ "Белене"

С искането на имунитета на Делян Добрев кръгът на лицата, които ще бъдат обвинени по случая с АЕЦ "Белене", не се затваря. Това каза Ру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика