Топлофикация София ще харчи милиони за нова информационна система

4951
Топлофикация София ще харчи милиони за нова информационна система
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация - София" се готви да даде над 8 млн. лв. за внедряване и поддръжка на изцяло нова информационна система на дружеството. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана в Агенцията по обществени поръчки (АОП).

Големият харч ще стане факт, въпреки че от години столичната "Топлофикация" е най-големият длъжник на "Булгаргаз". Припомняме, че към края на март 2016 г. задълженията към държавния доставчик са "само" 104,8 млн. лв. В същото време задълженията към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са нараснали, достигайки 500 млн. лв.

Топлофикация - София обясни допълнителните сметки за септември

Причината абонати в София да получават повече от една изравнителна сметка са корекции заради неосигурен достъп, обясниха от столичната ...

В заданието на "Топлофикация" се посочва, че целта му е новата система да обхваща управление на финанси и контрол, управление на доставки, управление на проекти и инвестиции, управление на човешките ресурси, управление на клиенти, фактуриране, плащания и събиране на вземанията, управление на връзките и взаимоотношенията с клиенти.

Крайният срок за подаване на оферти е утре, 25 октомври, до 17:00 часа.

Actualno.com направи справка в АОП с подобни поръчки. През 2012 година Агенция "Митници" и НАП пускат обществена поръчка за две информационни системи - Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) за Агенция "Митници" и система "Контрол на горивата" за Национална агенция за приходите. 

Целта на системите е да автоматизират процесите по подаване и обработка на акцизни документи, обмена на информация и извършването на контрол на цялостната верига за реализация на акцизни стоки. Стойността на двете системи е оценена на малко над 4 млн. лв.

Възстановено е топлоподаването към всички квартали в София

„Топлофикация София” ЕАД уведомява своите клиенти, че е възстановено подаването на топла вода към всички квартали, засегнат...

Подобна поръчка са пуснали и от Върховния административен съд (ВАС) през 2014 г. Тогава целта е била да се създаде надеждна среда за обмен на данни и комуникация между административните съдилища у нас. Поръчката е била и за създаване на единна деловодно-информационна система за внедряване в адмнистративните съдилища в България. Цената тогава е била малко над 1,5 млн. лв.

Дали 8.2 млн. лева за такава информационна система са много или не? Трудно е да се каже, сподели пред Actualno.com експертът Елисавета Петрова, която работи за високотехнологичната дигитална агенция The Mags. Тя обърна внимание на следния компонент от поръчката - "доставка на софтуерни лицензи и лицензи за бази данни, свързани с внедряването на новата система и осигуряване на експлоатационна среда". Според това какво е заданието на клиента, това перо може да бъде сериозно оскъпено. Много зависи колко хора в „Топлофикация“ ще работят със съответните модули на системата, колко хора ще трябва да се обучат и за колко време, за колко точно лицензи ще трябва да плати дружеството. Представете си примерно, че няколко хиляди служители на „Топлофикация“ трябва да бъдат обучени за работа с нова система, поясни Елисавета Петрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com