Търговците на течни горива вече ще представят обезпечение пред НАП

4101
Търговците на течни горива вече ще представят обезпечение пред НАП
Снимка: Pixabay

При търговия с течни горива ще се изисква обезпечение пред Националната агенция за приходите (НАП). Това прие парламентът с гласуваните промени на второ четене в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).

Режимът ще се прилага за търговците на течни горива, както тези в данъчните складове и посредниците. 

Говорителят на КЗК иска лична наказателна отговорност за картел с горива, депутат обещава закон "друг път"

Има тенденция цените на дизела в България отново да станат по-високи от средните в ЕС, след като засега не е така. Сега, без ДДС, ценат...

Законопроектът предлага механизъм, съгласно който при осъществяване на търговия с течни горива, лицата задължително ще предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или неотменяема банкова гаранция за срок от една година. Това обезпечение ще се дава, когато извършените доставки са за над 25 000 лева. Така трябва се гарантира ефективно събиране на вземанията в бюджета за ДДС, предаде БНР.

Депутатите от Реформаторския блок (РБ) възразиха срещу част от промените. "Над 160 фирми в резултат на този законопроект ще престане да ги има", заяви народният представител от РБ Мартин Димитров.

Подкрепяме легалния бизнес и защитните механизми срещу фирмите, източващи ДДС, но не и на цената на смазването на малкия и среден бизнес, каза Настимир Ананиев, народен представител от РБ/ДБГ. Притеснително е регистрираните като данъчен склад да не дължат тази гаранция. Всички знаем, че това е само една фирма в България, каза Ананиев.

Емил Димитров от Патриотичния фронт защити промените с пример от практиката. "Искате да продавате горива, продавайте! Ама може ли да си ги обявя днеска за вчера, ама може ли да не слагам депозит, ама може ли и банката да не ми го гарантира и може ли ако утре фалирам или изчезна и нарочно си преработя фирмата, никой да не е виновен. Каква добра пазарна среда?", каза Емил Димитров.

Бензинът е близо до средно 2 лева, но с огромни разлики в различните области

Лятото идва и всичко тръгва нагоре - настроението, температурите и, разбира се, бензинът! Според портала Fuelo масовият бензин A95 вече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика