Вазов: Нужен е анализ на решенията на УС на БНБ от последните 3 години

7244
Вазов: Нужен е анализ на решенията на УС на БНБ от последните 3 години
Снимка: БГНЕС

Новият УС на БНБ да направи сериозен анализ 3 години назад на протоколите и решенията на заседанията на УС, за да стане ясно кой какви решения е вземал. Това предложение отправи пред бюджетната комисия кандидатът за управител на БНБ Григорий Вазов от Патриотичния фронт, предаде БГНЕС.

Цял живот само съм изпитвал, обучавал и създавал банкери. Сега за първи ми се случва аз да съм изпитван, започна в шеговит стил представянето си Вазов. Той подчерта, че стратегията за развитие на БНБ трябва да има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период. Тъй като има нарушен институционален респект на БНБ, той трябва да бъде възстановен отново, тъй като влизането в еврозоната не може да стане с такъв нарушен респект. Според кандидата на ПФ това може да се случи с промени в Закона за БНБ, относно функциите и задачите на целия УС на БНБ.

"Атаката миналата година беше на практика към Валутния борд, който издържа и функционира в момента с много добри параметри. Тези атаки към борда ще продължат, това трябва да е ясно на бъдещия управител на БНБ", прогнозира той.

Относно краткосрочните действия пред новия управител, Вазов заяви, че се намираме в интересна ситуация, тъй като излизаме от криза, банковата система е стресирана, имаме големи резерви, борд и стресирана банкова система, ограничена в кредитирането и искаме да имаме ръст. БНБ трябва да работи в този аспект заедно с търговските банки, заяви той.

Сред средносрочните и дългосрочните действия той видя като правилно решението новият УС на Централната банка да направи сериозен анализ 3 години назад на протоколите и решенията на заседанията на УС, за да стане ясно кой какви решения е вземал. Стига с тези стрес тестове, нима нашите банки не са ги издържали ли?, запита Вазов.

Кандидатът на ПФ заяви, че играе само за първо място (управител на БНБ), защото така е устроен, докато преди него конкурентът му Виктор Йоцов от АБВ каза, че ако му предложат да стане подуправител, той би приел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика