Всеки акт на правителството, приет без съгласуване с НСТС, може да бъде оспорен, напомни синдикалист

1685
Всеки акт на правителството, приет без съгласуване с НСТС, може да бъде оспорен, напомни синдикалист
Снимка: БГНЕС

Подробности от срещата на синдикати и бизнес с премиера Бойко Борисов на 16 юни разясниха Димитър Манолов от КТ Подкрепа и Цветан Симеонов от БТПП в ефира на БНТ.

"Нашата цел беше не толкова да чуем премиера, а той да чуе нас. Ние в този състав – социалните партньори имаме особено качество. Всеки 4 години ние доказваме своята представителност. Бизнесът представлява 76% от БВП, а ние с КНСБ - повече от 70% български работници. Сега тече отново такава процедура. Та законът е казал, че всички актове, касаещи трудово-правните отношения трябва да се обсъждат с НСТС, и нищо не може да промени това. Това припомнихме на премиера вчера, а сега и на всички граждани.", каза Манолов.

Като пример за подобно решение Димитър Манолов даде по-ниското ДДС за хотелиерите.

"Всички неща трябва да се обсъдят където им е мястото, а не да се решават от правителството без процедура на съгласуване. Всеки акт приет, без такова съгласуване, рискува да бъде свален от Административния съд. Мястото на системния диалог е в НСТС, там трябва да се решават тези неща, а не на парче, както стана с ДДС-то на хотелиерите. И след това предизвика още дебати - "а защо не и за нас", обясни синдикалистът.

Подобно развитие предвиди той и за плановете да се прекрои мярката 60/40 в "80/20" за секторите "Транспорт" и "Туризъм".

От 1 юли ще има адаптиран вариант 80 на 20 на мярката 60 на 40

"Това още не е факт. Тук най-силна позиция трябва да имат работодателите", подчерта Манолов.

НСТС ще обсъди антикризисните мерки у нас на 11 май

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди предложения за антикризисни мерки на социалните партньори и становищата на ре...

И ние имахме забележки по мярката, припомни Симеонов. Добре е, че свърши извънредното положение. Има негативи и позитиви след него и действието на мярката. "Малко се позагубиха трудовите навици, заради това, че без да работят, хората получаваха пари. Няколко неща обаче излизат като ефект – намалява ударът върху бизнеса и се реши сериозният проблем с недостига на работни кадри, смята той.

"Нивата на безработицата трудно ще се овладеят, докато бизнесът не се възстанови, но проблемът работна сила, като че ли е решен", коемтира той. 

Сигнал за мярката 60/40: Изплащат на работника само 60% от цялото възнаграждение

Друг положителен резултат е че като че ли цената на тока няма да скача повече – потреблението намаля, добави Симеонов.

Според Димитър Манолов, най-доброто в случая е, че вече се вида положителна тенденция на пазара на труда. "Хубавото е, че нивото на намерилите работа вече е по-голямо от това на безработните", посочи той.

НСТС не се разбра за компенсациите 60:40. Спорът продължава утре

След почти тричасово онлайн заседание социалните партньори не се споразумяха и си дадоха време за допълнителни консултации утре. Те обс...

Редактират предложението на финансовия министър за приватизацията

На срещата с премиера Борисов е постигнатото споразумение, което ще бъде подписано днес, за 54 икономически мерки в 4 области от икономиката. Вчера правителството е дало своята гледна точка по предложенията на всички председатели от синдикатите и бизнеса в рамките на НСТС.

Мерките тепърва ще бъдат детайлизирани и ще засегнат 4 сектора на икономическия живот: бизнес и икономическа среда, енергетика, образование и демография. В сферата на образованието, например, се обмисля да се задължат висшистите да останат да работят в България след завършването си.

"Трябва да се намерят начини хората, завършващи държавна поръчка да поработят в България, а не да произвеждаме работна ръка за чужди икономики", коментира Манолов.

Темата за болничните е спряна.

Синдикатите заплашиха с напускане на НСТС и протест заради болничните

КТ “Подкрепа” е готова да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и да организира масов национален работниче...

"Нека кажем, че сега се нуждаем от социален мир. И синдикатите, и работодателите направихме компромиси, за да постигнем това споразумение. По една ключова тема за всеки. За работодателите – болничните, за синдикатите – връщането на пари за хора с ниски заплати", обясни Цветан Симеонов.

Част от пакета е споразумение за дефиренцирана минимална работна заплата в страната.

От 2021г. минималната заплата вече по отрасли

Важен елемент в мерките е "Зелената сделка" на ЕК- трябва да е балансирана, и е добре да се реализира у нас, но без екзалтация, защото не знаем как може да пострада бизнеса, подчерта Димитър Манолов.

"Белене все още е чертеж и намерения, а Маришкия басейн си е там, където е", каза той. "Без него българската икономика е заминала. Това, което провиждаме е, редовния брюкселски подход, който искат едно ложе да раздава за всички, обаче.... Полша не могат да останат без ток. Германия – в която има фиксация за ядрените централи – закрива ги, ама като не й стига ток – отваря въглищни централи. Вчера беше първото заседание на Съвета по зелената сделка и той ще има много работа. Трябва да е всичко индивидуално за страните", обясни Манолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика