X
 
 

За година и половина - над 2,5 млн. лева глоби за неспазване на Закона за горите

449 0
photo of За година и половина - над 2,5 млн. лева глоби за неспазване на Закона за горите
През 2017 година Министерство на земеделието, храните и горите допълнително е засилило превенцията срещу незаконния добив на дървесина чрез упражняване на по-интензивен контрол и извършване на регулярни и внезапни проверки. Като добра практика се утвърди провеждането на проверки, при които служители по горите от една регионална дирекция по горите проверяват територии в обхвата на други регионални дирекции. Това заявява земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос за ограничаване на незаконната сеч на горите в горските територии в България, предаде БГНЕС.

За установените през 2017 година нарушения на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, са издадени 13 228 наказателни постановления, с обща стойност на наложените санкции (глоби за физическите лица и имуществени санкции за юридически лица и еднолични търговци) 1 832 632 лв. От тях 2 758 са наказателните постановления, издадени за незаконен добив на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 449 950 лв., а 118 са наказателните постановления за незаконно преработване на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 11 225 лв. Със заповеди за налагане на принудителни административни мерки е преустановена временно дейността на 37 обекта за преработка и търговия с дървесина.

Тенденцията за незаконен дърводобив у нас се запазва, дори има лек ръст

Тенденцията за незаконния дърводобив се запазва и има леко увеличение. Трябва да отчетем, че спрямо предишния период 2006-2012 г., наис...

За периода 1 януари - 30 юни 2018 година за нарушения на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, са издадени 5 137 наказателни постановления, с обща стойност на наложените санкции 698 016 лв. От тях 990 са издадените наказателните постановления за незаконен добив на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 170 334 лв., а 42 са наказателните постановления за незаконно преработване на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 2 775 лв. Със заповеди за налагане на принудителни административни мерки е преустановена временно дейността на 19 обекта за преработка и търговия с дървесина, допълва министърът.

През 2017 г. 55 търговци и 47 физически лица, осъществяващи дейности в горските територии, са лишени временно от право да упражняват лесовъдска практика и са отписани от съответните публични регистри, заявява още Порожанов.

Порожанов подчертава, че за миналата година е отчетен рекорден брой извършени проверки от служители на регионалните дирекции и на държавните предприятия, осъществяващи пряко дейностите по опазване и контрол на горските територии - над 220 000 проверки, свързани с добива, преработката и транспортирането на дървесина, от които 80 593 са проверките, извършени в обекти за добив на дървесина, 122 901 на превозни средства, транспортиращи дървесина и 19 581 на обекти по чл. 206 от Закона за горите. От началото на настоящата 2018 година до 30 юни служителите на държавните предприятия и на техните териториални поделения са извършили общо 100 335 проверки, от които 40 481 са проверките, извършени в обекти за добив на дървесина и 54 604 на превозни средства, транспортиращи дървесина и 11 631 на обекти за съхраняване, преработка и търговия с дървесина.

На първо четене - влизаш в затвора, ако събираш дърва

Много сериозни санкции относно незаконната сеч и незаконния лов бяха приети чрез изменения в Наказателния кодекс (НК) по предложение на...

Прекият контрол на дейностите, извършвани в горските територии, се осъществява от 407 горски инспектори, назначени в 16 регионални дирекции по горите. Допълнително, 2 439 служители на държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и на техните териториални поделения - държавните горски и ловни стопанства, са ангажирани с опазването на горските територии. През 2016 г. в шестте държавни предприятия са сформирани 170 мобилни контролни екипа за опазване на горските територии и ограничаване до минимум броя и щетите от незаконни действия в тях. По официални данни за 2017 г., от собствениците на горски територии, 347 служители опазват горските територии - общинска собственост, а 52 са лицата, които опазват частните гори, заявява министърът.

Порожанов съобщава още, че през 2017 г. от регионалните дирекции по горите в съответните районни прокуратури са изпратени за проверка 2 985 преписки, като от тях 1 989 са върнати за налагане на административно наказание, а по 238 са образувани наказателни производства. Издадени са 81 присъди, които са с 50 повече от 2016 г.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.