X
 
 

За година и половина - над 2,5 млн. лева глоби за неспазване на Закона за горите

456 0
photo of За година и половина - над 2,5 млн. лева глоби за неспазване на Закона за горите
През 2017 година Министерство на земеделието, храните и горите допълнително е засилило превенцията срещу незаконния добив на дървесина чрез упражняване на по-интензивен контрол и извършване на регулярни и внезапни проверки. Като добра практика се утвърди провеждането на проверки, при които служители по горите от една регионална дирекция по горите проверяват територии в обхвата на други регионални дирекции. Това заявява земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос за ограничаване на незаконната сеч на горите в горските територии в България, предаде БГНЕС.

За установените през 2017 година нарушения на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, са издадени 13 228 наказателни постановления, с обща стойност на наложените санкции (глоби за физическите лица и имуществени санкции за юридически лица и еднолични търговци) 1 832 632 лв. От тях 2 758 са наказателните постановления, издадени за незаконен добив на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 449 950 лв., а 118 са наказателните постановления за незаконно преработване на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 11 225 лв. Със заповеди за налагане на принудителни административни мерки е преустановена временно дейността на 37 обекта за преработка и търговия с дървесина.

Тенденцията за незаконен дърводобив у нас се запазва, дори има лек ръст

Тенденцията за незаконния дърводобив се запазва и има леко увеличение. Трябва да отчетем, че спрямо предишния период 2006-2012 г., наис...

За периода 1 януари - 30 юни 2018 година за нарушения на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, са издадени 5 137 наказателни постановления, с обща стойност на наложените санкции 698 016 лв. От тях 990 са издадените наказателните постановления за незаконен добив на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 170 334 лв., а 42 са наказателните постановления за незаконно преработване на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 2 775 лв. Със заповеди за налагане на принудителни административни мерки е преустановена временно дейността на 19 обекта за преработка и търговия с дървесина, допълва министърът.

През 2017 г. 55 търговци и 47 физически лица, осъществяващи дейности в горските територии, са лишени временно от право да упражняват лесовъдска практика и са отписани от съответните публични регистри, заявява още Порожанов.

Порожанов подчертава, че за миналата година е отчетен рекорден брой извършени проверки от служители на регионалните дирекции и на държавните предприятия, осъществяващи пряко дейностите по опазване и контрол на горските територии - над 220 000 проверки, свързани с добива, преработката и транспортирането на дървесина, от които 80 593 са проверките, извършени в обекти за добив на дървесина, 122 901 на превозни средства, транспортиращи дървесина и 19 581 на обекти по чл. 206 от Закона за горите. От началото на настоящата 2018 година до 30 юни служителите на държавните предприятия и на техните териториални поделения са извършили общо 100 335 проверки, от които 40 481 са проверките, извършени в обекти за добив на дървесина и 54 604 на превозни средства, транспортиращи дървесина и 11 631 на обекти за съхраняване, преработка и търговия с дървесина.

Прекият контрол на дейностите, извършвани в горските територии, се осъществява от 407 горски инспектори, назначени в 16 регионални дирекции по горите. Допълнително, 2 439 служители на държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и на техните териториални поделения - държавните горски и ловни стопанства, са ангажирани с опазването на горските територии. През 2016 г. в шестте държавни предприятия са сформирани 170 мобилни контролни екипа за опазване на горските територии и ограничаване до минимум броя и щетите от незаконни действия в тях. По официални данни за 2017 г., от собствениците на горски територии, 347 служители опазват горските територии - общинска собственост, а 52 са лицата, които опазват частните гори, заявява министърът.

На първо четене - влизаш в затвора, ако събираш дърва

Много сериозни санкции относно незаконната сеч и незаконния лов бяха приети чрез изменения в Наказателния кодекс (НК) по предложение на...

Порожанов съобщава още, че през 2017 г. от регионалните дирекции по горите в съответните районни прокуратури са изпратени за проверка 2 985 преписки, като от тях 1 989 са върнати за налагане на административно наказание, а по 238 са образувани наказателни производства. Издадени са 81 присъди, които са с 50 повече от 2016 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално