За година и половина - над 2,5 млн. лева глоби за неспазване на Закона за горите

2604
За година и половина - над 2,5 млн. лева глоби за неспазване на Закона за горите

През 2017 година Министерство на земеделието, храните и горите допълнително е засилило превенцията срещу незаконния добив на дървесина чрез упражняване на по-интензивен контрол и извършване на регулярни и внезапни проверки. Като добра практика се утвърди провеждането на проверки, при които служители по горите от една регионална дирекция по горите проверяват територии в обхвата на други регионални дирекции. Това заявява земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос за ограничаване на незаконната сеч на горите в горските територии в България, предаде БГНЕС.

За установените през 2017 година нарушения на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, са издадени 13 228 наказателни постановления, с обща стойност на наложените санкции (глоби за физическите лица и имуществени санкции за юридически лица и еднолични търговци) 1 832 632 лв. От тях 2 758 са наказателните постановления, издадени за незаконен добив на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 449 950 лв., а 118 са наказателните постановления за незаконно преработване на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 11 225 лв. Със заповеди за налагане на принудителни административни мерки е преустановена временно дейността на 37 обекта за преработка и търговия с дървесина.

Тенденцията за незаконен дърводобив у нас се запазва, дори има лек ръст

Тенденцията за незаконния дърводобив се запазва и има леко увеличение. Трябва да отчетем, че спрямо предишния период 2006-2012 г., наис...

За периода 1 януари - 30 юни 2018 година за нарушения на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, са издадени 5 137 наказателни постановления, с обща стойност на наложените санкции 698 016 лв. От тях 990 са издадените наказателните постановления за незаконен добив на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 170 334 лв., а 42 са наказателните постановления за незаконно преработване на дървесина, с обща стойност на наложените санкции 2 775 лв. Със заповеди за налагане на принудителни административни мерки е преустановена временно дейността на 19 обекта за преработка и търговия с дървесина, допълва министърът.

През 2017 г. 55 търговци и 47 физически лица, осъществяващи дейности в горските територии, са лишени временно от право да упражняват лесовъдска практика и са отписани от съответните публични регистри, заявява още Порожанов.

Порожанов подчертава, че за миналата година е отчетен рекорден брой извършени проверки от служители на регионалните дирекции и на държавните предприятия, осъществяващи пряко дейностите по опазване и контрол на горските територии - над 220 000 проверки, свързани с добива, преработката и транспортирането на дървесина, от които 80 593 са проверките, извършени в обекти за добив на дървесина, 122 901 на превозни средства, транспортиращи дървесина и 19 581 на обекти по чл. 206 от Закона за горите. От началото на настоящата 2018 година до 30 юни служителите на държавните предприятия и на техните териториални поделения са извършили общо 100 335 проверки, от които 40 481 са проверките, извършени в обекти за добив на дървесина и 54 604 на превозни средства, транспортиращи дървесина и 11 631 на обекти за съхраняване, преработка и търговия с дървесина.

Прекият контрол на дейностите, извършвани в горските територии, се осъществява от 407 горски инспектори, назначени в 16 регионални дирекции по горите. Допълнително, 2 439 служители на държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и на техните териториални поделения - държавните горски и ловни стопанства, са ангажирани с опазването на горските територии. През 2016 г. в шестте държавни предприятия са сформирани 170 мобилни контролни екипа за опазване на горските територии и ограничаване до минимум броя и щетите от незаконни действия в тях. По официални данни за 2017 г., от собствениците на горски територии, 347 служители опазват горските територии - общинска собственост, а 52 са лицата, които опазват частните гори, заявява министърът.

На първо четене - влизаш в затвора, ако събираш дърва

Много сериозни санкции относно незаконната сеч и незаконния лов бяха приети чрез изменения в Наказателния кодекс (НК) по предложение на...

Порожанов съобщава още, че през 2017 г. от регионалните дирекции по горите в съответните районни прокуратури са изпратени за проверка 2 985 преписки, като от тях 1 989 са върнати за налагане на административно наказание, а по 238 са образувани наказателни производства. Издадени са 81 присъди, които са с 50 повече от 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика