За първите шест месеца на 2018 г. износът на България за Чехия се увеличава с 11%

1044
За първите шест месеца на 2018 г. износът на България за Чехия се увеличава с 11%
Снимка: iStock/Guliver

През първите шест месеца на 2018 г. износът ни за Чехия се увеличава с 11% , спрямо същия период на миналата година и достига близо 300 млн. евро. Стокообменът също отбелязва увеличение за първото полугодие с 12% и е в размер на 647.266 млн. евро. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на пленарното заседание на Осмата сесия на Смесената българо-чешка Работна група за икономическо сътрудничество, която се проведе днес в София.

Съпредседател на работната група от българска страна е заместник-министър Борисов, а от чешка заместник-министърът на промишлеността и търговията на Чешката република г-н Петр Очко. Двамата обсъдиха теми и въпроси, които ще допринесат за активизирането на двустранното сътрудничество и подобряването на синергията между двете икономики. На заседанието стана ясно, че стокообменът между двете държави за миналата година възлиза на 1, 228 млрд. евро. Икономическият заместник-министър посочи, че през 2018 г. се очаква да отбележим нов рекорд в двустранната търговия с оглед на статистическите данни за полугодието.

Защо Европа увеличи покупките на руски газ?

През април износът на руски газ за Европа достигна рекорден обем. За първи път доставките може да надвишат през тази година 200 млрд. к...

„Чехия от десетилетия се утвърди сред водещите ни 15 търговски партньори в световен мащаб, заяви Борисов и допълни, че през последните десет години износът ни нараства – от 95 млн. евро през 2007 г. до рекордните 546 млн. евро през 2017 г., което е показателно за интереса на българския бизнес към чешкия пазар. По думите му налице е потенциал за повишаване на износа и задълбочаване на сътрудничеството в областите автомобилостроене, дигитализация и иновациите .

Заместник-министър Очко изтъкна, удовлетворението си от нарастването на стокообмена и гарантира подкрепа за чешките инвестиции в България. Той допълни, че чешките инвестиции в страната ни могат да бъдат в секторите свързани със съхраняване на енергия, обработване на отпадъци, рециклиране и почистване на водите, производство на тролейбуси и автобуси и др, предаде БГНЕС.

След края на заседанието бе подписан и Протокол между Министерството на икономиката на Република България и Министерството на промишлеността и търговията на Чешката република.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика