Забраната за земеделие и строителство в Добруджа засяга 2501 имота

1810
Забраната за земеделие и строителство в Добруджа засяга 2501 имота

Близо 2300 дка са обработваемите терени, картирани като Понто-сарматски степи според предоставените на Община Каварна от Министерството на околната среда и водите карти и списъци. Това съобщиха днес от местната администрация.

Според разпространената информация забраната за извършване на земеделски дейности в Крайморска Добруджа засяга общо 2501 имота, които са класифицирани като урбанизирана територия. От тях 2187 са частни.

Нено Димов: Прекартирането на Калиакра ще отнеме месеци

Предполагам, че прекартирането на Калиарка ще отнеме месеци, тъй като това е огромна зона. Очаквам да започне пролетта на следващата го...

Днес Община Каварна публикува на страницата си в интернет списък с всички имоти, засегнати от Временната Заповед на Министерството на околната среда и водите от 28 юли т.г., с която върху тях се забраняват строителство и земеделски дейности. В този регистър всеки гражданин може да провери дали имота му е картиран сред терените с Понто-сарматски степи.

"Във връзка с организираните от Министерството на околната среда и водите срещи в София вчера и днес, заявяваме, че представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации няма да присъстват на тези срещи", се казва в разпространеното днес съобщение на местната администрация в Каварна. "За да започнем преговори с представителите на министерството ни е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на Понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората".

По този повод Община Каварна е изпратила писмо до министър Нено Димов, с което е поискала достъп до пълните досиета на защитените зони в района, така както са представени пред Европейската комисия, придружени с първичните данни и информация, на базата на които са определени границите на зоните, техния предмет и цели.

От общинската администрация искат също пълния комплект от първични данни и информация, в т.ч. протоколи от теренна работа, GPS тракове, GPS точки за проучваните площи на природното местообитание "62С0 Понто-сарматски степи" в посочените зони, както от изпълнителите на настоящия план за управление на защитената зона. Поискани са също данни, събирани по предходни проекти.

Кметът на Каварна настоява да се преразгледат всички защитени зони в Крайморска Добруджа

„Настояваме да се преразгледат всички защитени зони в Крайморска Добруджа и ако очертанията, картирането не се основават на реа...

Освен това от администрацията на каварненския кмет Нина Ставрева са поискали и детайлен финансов анализ на предвидените с плана за управление на защитените територии, компенсаторни плащания за засегнатите имоти.

"Тази информация е важна за нас, за да сме достатъчно информирани и да предлагаме работещи решения, с цел търсене на баланс между природата и нашите икономически дейности, се казва в днешното съобщение на Община Каварна. Запазваме си правото да извършим необходимия анализ на получените данни и информация, който можем да предоставим безвъзмездно на Министерството на околната среда и водите. Вярваме, че то е достатъчно мотивирано, да намери решение на проблем, който в конкретния случай засяга интересите на хиляди собственици на земя в общините Балчик, Шабла и Каварна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика