Захариева се похвали пред НАТО колко много харчим за отбрана

2125
Захариева се похвали пред НАТО колко много харчим за отбрана
Снимка: МВнР

Външните министри на НАТО обсъдиха в Брюксел подготовката на предстоящата среща на лидерите на организацията в Лондон през декември, с която ще отбележат 70 години от основаването на Алианса. На срещата днес в Брюксел България бе представена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

"В годината, в която отбелязваме 15 г. от приемането на България в НАТО и 30 г. от падането на Берлинската стена, може да кажем, че Алиансът е най-успешният политически и отбранителен съюз, а България е отговорен член, който стриктно изпълнява своите ангажименти.

Франция и Германия чертаят планове за реформирането на НАТО

Франция и Германия трябваше да очертаят отделни предложения за реформиране на НАТО, след като президентът Еманюел Макрон изпрати алианс...

Днес е важно да покажем, че въпреки различията, които се появяват понякога, Съюзът остава единен. Не си представям отбраната на България без НАТО, която гарантира сигурността на близо един милиард души", каза Екатерина Захариева.

Министрите обсъдиха справедливото споделяне на тежестите и отговорностите. Съюзниците отбелязват сериозен напредък в съответствие с поетите ангажименти от Срещата на върха в Уелс през 2014 г.

"България тази година надхвърли 3% от БВП в разходите си за отбрана, като заедно с останалите съюзници отчитаме над 100 млрд. долара повече инвестиции в отбраната до края на 2020 г. Страната ни влага ресурс не само в покупката на нови бойни самолети F-16, а и в засилване на способностите на сухопътните и военноморските ни сили", отбеляза още министър Захариева.

В контекста на по-нататъшното укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО министрите обсъдиха засилването на съюзните способности в областта на кибер отбраната и противодействието на хибридните заплахи, както и аспекти на регионалната сигурност, включително в Черноморския регион.

Столтенберг иска членовете на НАТО да увеличат военните разходи

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да продължат да увеличават разходите за отбрана, така че алиансът да е...

Съюзниците също така отделиха внимание на въпроси, свързани с противодействието на тероризма. Министрите взеха решение Космосът да бъде обявен като пето оперативно пространство, наред с въздушното, земното, морското и кибер пространството. Това решение има изцяло отбранителен характер и е в съответствие с международното право.

По време на работната вечеря министрите на външните работи обсъдиха стратегически въпроси като предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от Русия, бъдещето на контрола на въоръженията, последствията от нарастващата роля на Китай на глобалната сцена, както и въпроси на енергийната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика