Затварят млекопреработвателно предприятие заради системни нарушения

1595
Затварят млекопреработвателно предприятие заради системни нарушения
Снимка: БГНЕС

Агенцията за безопасност на храните спира дейността на млекопреработвателно предприятие заради системни нарушения и измама на потребителите, съобщи директорът на Агенцията Дамян Илиев. Контролният орган ще се самосезира по изнесените от Асоциация "Активни потребители" данни за злоупотреби при производството на сирене.

В три от трите проби продуктите на въпросния производител са показали наличие на немлечни мазнини в сирене. Засега обаче нямаме право да знаем кой е нарушителят.

60% от сиренето и кашкавала у нас били фалшиви, предлагат се нови правила

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Зад това предлож...

"В момента юристите обсъждат това, защото има един казус, който не ми позволява да ви кажа имената на фирмите", каза Илиев, цитиран от БНР.

Докато юристите решават, а потребителите сме в неведение, инспекторите продължават да изследват по пет проби на ден от различни точки в страната.

"Пробите се взимат изключително и само почти от търговска мрежа, за да не се взимат от предприятия, за да избегнем фактора, предприятието едва ли не да каже от коя партида да се вземе, няма такова нещо", допълва Илиев.

Що се отнася до данни за нарушения при сиренето, в агенцията подхождат скептично и намекват за търсене на сензации.

НОА: Има абсолютен картел между млекопреработвателите

Има абсолютен картел между млекопреработвателите. Това каза председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров във връз...

"Изненадан съм, че ние не сме били уведомени, защото пробите, за да имат юридическа стойност, трябва да са взети в присъствие на официален ветеринарен лекар", казва още Илиев.

И все пак, агенцията ще провери твърдението на неправителствената организация, обещава доктор Илиев и признава, да, използват се всякакви трикове за печалба като например по-кратък срок зреене на сиренето.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com