Земеделското ведомство отрича да има спрени 1,1 млрд. лв. по ПРСР

1669
Земеделското ведомство отрича да има спрени 1,1 млрд. лв. по ПРСР
Снимка: БГНЕС

Спрени пари, наложени санкции и невъзстановени средства в бюджета по ПРСР категорично няма. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по повод информацията, че близо един милиард и сто милиона лева (550 млн. евро), които е трябвало да бъда изплатени на България за вече изпълнени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2015 година са спрени.

„В днешните писания беше кореспондирано с писмо на ЕК. Наистина има такова писмо, само че става въпрос за осчетоводяването на програмата. В писмото на Комисията има въпроси към сертифициращия орган, безспорен факт. Сертифициращият орган в момента работи по отстраняване на коментарите на ЕК", обясни зам.-министърът, цитиран от "Фокус".

Предвиждат се промени в наредбите за директни продажби

Предстоят промени в наредбите за директните продажби, но без да бъде правен компромис със сигурността на потребителя. Това каза пред ...

„Това в никакъв случай не означава, че имаме спрени пари, наложена глоба, невъзстановени разходи. Нека да говорим с истинските наименования на нещата ", призова той.

По думите му България е получила от ЕК средствата, изплатени по Програмата още пред месец март тази година. „Така че спрени пари, наложени санкции и невъзстановени средства в бюджета категорично няма", категоричен бе Грудев.

„Моля Ви, когато постъпи такава информация, няма нищо лошо тя да бъде комуникирана с Министерство на земеделието, за да не налагаме грешна представа в обществеността. „Аз разбирам, че темата е интересна за търсене на сензации, но нека да се придържаме към истината. Не можем да пишем, че ЕК не е възстановила парите на България или че няма да ги възстанови, или че има наложена глоба", коментира зам.-министърът.

Той изтъкна, че в последните няколко месеца обществото се е наслушало на какви ли не бомбастични спекулации, свързани със спиране на средства. „Ако сумираме всички санкции, които се появиха в публичното пространство, ще излезе, че по Програмата нищо не е плащано", пошегува се той. „Нека да бъдем коректни", призова зам.-министър Грудев.

От 1 март плащат на земеделците по нови правила

От 1 март започва кампанията за директни плащания на площ с изцяло нови механизми на подпомагане, с изцяло нов дизайн на схемите и изця...

Към днешна дата България има няколко наложени санкции от ЕК по ПРСР, те са в размер на 26 милиона евро. Голяма част от тях са свързани с общините, които са бенефициенти по ПРСР. Освен тях, има три различни по-дребни санкции, както и санкция, която се очаква да бъде финализирана през следващия месец и е свързана с финансирането на изграждането на обекти за възобновяеми източници на енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика