Автопилотът на Tesla причини масова катастрофа в тунел (ВИДЕО)

2955
Автопилотът на Tesla причини масова катастрофа в тунел (ВИДЕО)
Снимка: YouTube

Масова катастрофа с участието на 8 автомобила в тунел в Сан Франциско стана в края на ноември, но видеото от пътните камери е публикувано една сега. Властите в града все още разследват, но виновникът явно вече е известен – това е изкуственият интелект на Tesla, който ръководи автопилота на автомобилите от марката.

По ирония на съдбата инцидентът се случи в същия ден, в който изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск обяви, че функцията FSDB (Full Self-Driving Beta) скоро ще бъде достъпна за всички клиенти, а не за ограничен кръг шофьори, участващи в тестването. Въпреки гръмкото си име, комплексът FSDB само леко разширява набора от функции, налични в усъвършенстваната система за подпомагане на водача Tesla Autopilot. Така тя не надхвърля автопилот от второ ниво, докато някои други производители вече предлагат ниво 3.

Tesla намали цените на своите електромобили в САЩ

Tesla увеличи отстъпката или корекцията на цената, както я нарича автомобилната компания на Илон Мъск със 7500 долара за електромобилит...

По-рано Tesla осигури до FSDB на ограничен брой клиенти, които плащаха по 15 000 долара и имаха доста висок резултат за безопасно шофиране. Именно такъв шофьор, участвал в бета-тестване, предизвиква масов инцидент в тунела. Системата FSDB е била активна по време на катастрофата.

Във видео, публикувано в мрежата, се вижда как бяла Tesla Model S се престроява в най-лявата лента и след това внезапно намалява скоростта до пълно спиране. Шофьорите отзад явно не са очаквали подобно развитие на събитията. Не всички успяват да намалят скоростта и да спрат. В резултат на инцидента са разбити 8 коли, а 9 души са получили различни наранявания. Движението в тунела е останало блокирано за повече от час.

От юли 2021 г. до юни 2022 г. функцията за автопилот на Tesla е отговорна за най-малко 273 катастрофи, според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA). Доверието на властите в технологията на Tesla е намаляло до точката, в която те искат законово да забранят на компанията да използва термина „пълно автономно шофиране“ за своя продукт, тъй като водачът все още трябва да има пълен контрол.

Нов кошмар за Мъск: Загубила контрол Tesla уби двама души на пътя в Китай (ВИДЕО)

Автомобил Tesla загуби контрол на пътя в Китай, прегази и уби двама души, придвижващи се с мотор. В резултат на инцидента са ранени още...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com