Бившите мениджъри на „Фолксваген“ и „Ауди“ с общо обезщетение за „дизелгейт“ от 15 млн. евро

2030
Бившите мениджъри на „Фолксваген“ и „Ауди“ с общо обезщетение за „дизелгейт“ от 15 млн. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият ръководител на концерна „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн е задължен да плати над 11 милиона евро обезщетение за щети, причинени на компанията във връзка с така наречения дизелов скандал. Това се казва в изявление на концерна, публикувано на уебсайта му.

"Споразумението между компанията и Винтеркорн, одобрено от надзорния съвет на „Фолксваген“ миналата събота, изисква плащане в размер на 11,2 милиона евро," се казва в изявлението.

"Фолксваген" иска обезщетение от 1 млрд. евро от бивш свой директор

Германският автомобилен гигант "Фоксваген" (Volkswagen) иска около един милиард евро обезщетение от бившия генерален директор Мартин Ви...

В него се казва още, че подобно споразумение е сключено с бившия топ мениджър на „Ауди“ Рупърт Щадлер. Според документа той ще бъде задължен да плати обезщетение в размер на 4,1 милиона евро.

Освен това, както е изяснено от концерна, са постигнати споразумения за плащания на компенсации в размер на 1 милион евро и 1,5 милиона евро от двама бивши топ мениджъри на концерна. Споразумения за обезщетение на обща стойност 270 милиона евро също са подписани със съответните застрахователни компании, съобщи „Фолксваген“.

По-рано концернът подаде искове за обезщетение срещу Винтеркорн и Щадлер. Това решение е взето въз основа на данни от финансовия одит на дейността на тези лица. Исковете са предявени във връзка с нарушаване на задълженията за защита на интересите на концерна в съответствие със закона за акционерните дружества.

Прокуратурата в Брауншвайг обвинява 73-годишния Винтеркорн и още четирима души в измами и нарушаване на закона за нелоялна конкуренция. Според разследването бившият мениджър е знаел, че концернът през 2014 г. е актуализирал за десетки милиони евро софтуера на автомобилите, който не решава проблема с емисиите. Това е било "необходимо, за да се скрие истинската причина за завишените цифри на емисиите" на дизелови автомобили, каза прокуратурата.

Раследват бившия шеф на "Фолксваген" за укриване на данъци

Германската прокуратура започна разследване срещу бившия шеф на „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн по подозрения в укриване на ...

През 2015 г. се оказа, че автомобилите на „Фолксваген“ са оборудвани със софтуер, който им позволява да занижават нивата на вредни вещества в отработените газове. Благодарение на такава система всичко е изглеждало така, че автомобилите сякаш напълно да отговарят на приетите стандарти.

В действителност обаче те няколко пъти са превишавали установеното максимално ниво на замърсяване на въздуха. Разследващите изхождат от факта, че Винтеркорн е знаел за манипулацията, но не е докладвал незабавно за потенциалните рискове за финансисти и инвеститори. Самият бивш топ мениджър категорично отрече обвиненията срещу него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com