BMW 330e: Две сърца в едно (тест-драйв)

11408
Снимки:

Темата за хибридите става все по-актуална, като вече почти всички компании предлагат подобни модели. Основната идея при тях са по-ниските нива на вредни емисии на двигателите, които стават все по-жестоки от страна на законодателите, както, разбира се, и по-слабото потребление на горивото. В BMW като един от технологичните лидери на пазара нямаше как да подминат тези тенденции и от няколко години активно развиват хибридните технологии. А нашият екип реши да се опита да разбере доколко са ефективни те в ежедневието.

BMW 330e е първият автомобил от среден клас, който баварският концерн предлага с хибриден агрегат с възможност за зареждане от електропреносната мрежа. Компанията залага на възможно най-стандартната комбинация – 4-цилиндров бензинов двигател в комбинация с електрически мотор, която е поставила на един от най-популярните си модели – 3-Series. Цялата тяга от агрегата се прехвърля към задната ос на седана.

Всъщност дизайнът на хибридната модификация почти не се различава от този стандартния модел. Нашата тестова версия е получила допълнителен М-пакет, който я прави още по-атрактивна на външен вид. И единственото, по което можете да разберете, че в случая става дума за хибрид, е допълният отвор за капачката на кабела за захранване, който е поставена на предния ляв калник. Има и емблеми, разбира се, но те не се набиват на очи.

Интериорът също е идентичен с този на стандартната „тройка”, която по принцип се отличава с високо качество на материалите и отлично разположение на уредите. Заради поставените под пода батерии багажникът има обем от 370 литра, което е с цели 110 литра по-малко, но пък в ежедневието те са напълно достатъчни. Виж, ако човек тръгне на по-голяма почивка със семейството си, това може да се окаже проблем.

Основната разлика със обичайното 3-Series е поставена под капака. Там има 2,0-литров бензинов двигател с 4 цилиндъра, развиващ мощност от 181 к.с. Същият се поставя и на версията 320i, но в случая към него е добавен и електромотор с 88 к.с., което прави обща мощност на агрегата от 252 к.с. и 480 Нм въртящ момент. Звучи доста впечатляващо, а такова е и предлаганото ускорение от 0 до 100 км/ч – около 6 секунди. Тук обаче трябва да отбележим, че заради допълнителният мотор и батерията 330e тежи над 1700 кг., което никак не е малко. В сучая това не е проблем, за разлика от някои други хибриди, при които тежестта на акумулаторите се отразява, при това доста лошо, на пътното им поведение.

Преди обаче да тръгнем на път, проверяваме как работи зарядното устройство. Ако имате на разположение специална станция за зареждането, пълненето на акамулаторите отнема около 2 часа. При използване на стандартната електропреносна мрежа с напрежение 220-230 волта времето е почти 2 пъти повече – около 3,5 часа.

Веднага се убеждаваме, че пълната батерия обаче е много важна при движение в градски условия. Там разходът на гориво е минимален – от BMW твърдят, че е в рамките на 2 л/100 км. Убеждаваме се, че това е напълно постижимо, защото в задръстванията автомобилът се движи само на електричество. Пробегът само с помощта на електромоторае 40 км при максимална скорост от 120 км/ч. Дори да се наложи да изминете по-голяма разстояние, бензиновият двигател е на линия да ви помогне, така че няма проблем.

Далеч не толкова розово изглежда положението извън града, особено на магистрала. Там батерията се изчерпва за много кратко време, като донякъде може да ви „спаси” преминаването на режим Eco. При намаляване на скоростта бензиновият мотор зарежда донякъде батерията, но пък да пътуваш по магистрала с BMW със скорост от 90 км/ч си е чиста проба мъчение.

В крайна сметка даването на повечко газ се отразява и на разхода на гориво, който бързо скача над 8 л/100 км. Пътуването е приятно, все пак става дума за луксозен седан, който отдавна се е доказал на пазара. Ако бързаш, можеш да заложиш на режим Sport, при който повечето участници в пътното движение завистливо гледат как преминаваш край тях. На всичко отгоре разполагаш и режим за пестене на батерията (или поне на това, което е останало в нея), който можеш да използваш по-късно.

Достигайки крайната цел на пътуването си се сблъскваш с друг проблем – къде да заредиш батерията на автомобила. Факт е, че в България зарядни станции липсват, особено в провинцията. А когато обясниш на хората, че зареждането от стандартната мрежа няма да ги разори, повечето от тях просто не ти вярват. И търсят всякакви начини да ти откажат. В крайна сметка се появява младеж, който е прочел малко повече за новите технологии и се съгласява да помогне, тоест да позволи да включим кабела към гаража му.

Операцията започва, а около колата много бързо се събира голяма група хора. По време на зареждането задължително трябва да си наблизо, защото няма начин някой да не пипне, където не му е работата (все пак сме в България). Или пък просто да реши да си отмъкне нещо за спомен. А това, на практика означава, че ако си собственик на хибрид, който се зарежда, трябва да имаш гараж, където да държиш и съответно да пълниш батериите на този автомобил.

Хубавото в случая е, че BMW 330e, като един високотехнологичен автомобил, предлага възможност за свързване чрез смартфон. Системата позволява не само достъп до BMW Remote Services - като дистанционното заключване, но и до специфични за хибрида функции. По този начин винаги можете да следите данните за разхода на гориво и ефективността на автомобила, както в него, така и извън него.

Технологията позволява процесът на зареждане може да бъде контролиран дистанционно чрез седмичен таймер, а климатичната система може да се активира навреме преди началото на пътуването. С помощта на това приложение целите на пътуването, т. нар. Points of Interest, както и станциите за зареждане могат да бъдат изпращани директно в автомобила. Освен това BMW ConnectedDrive App измерва ефективността на всяко пътуване и дава полезни съвети как да управлявате автомобила по-ефективно и как да удължите пробега му.

Общо-взето изводът от цялото упражнение май е - BMW330e е чудесен автомобил, който благодарение на двете си сърца (двата двигателя), се държи отлично на пътя. Тежките батерии не са се отразили на поведението му и дори с тях той може да спре доста бързо в аварийна ситуация (ако се наложи). Разходът на гориво обаче си е висок, ако няма да го ползвате в града. Затова и при дълги пътувания дизеловата версия с 2,0-литров мотор вероятно ще се стори на мнозина по-доброто предложение в случая.

Проблем си остават и зарядните станции, каквито на нашите географски липсват. Отгоре на всичко в България все още няма данъчни или други облекчения за собствениците на хибриди. А в случая говорим за автомобил, чиято цена стартира от над 80 000 лв.

BMW 330e

Размери

Дължина, мм: 4633

Широчина, мм: 1811

Височина, мм: 1429

Разстояние между двете оси, мм: 2810

Собствено тегло, кг: 1735

Двигател

Тип: бензинов, 4 цилиндъра

Работен обем, куб см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 5000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 290 при 1350-4250

Двигател

Тип: електрически:

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 88 к.с. при 2500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 2500

Динамични характеристики

Ускорение от 0 до 100 км/ч, сек: 6,1

Макс. скорост, км/ч: 225

Среден разход на гориво, литри/100 км: 2,1 (градски условия)

Вредни емисии СО2, гр/км: 44 (градски условия)

Начална цена за модификацията, лв с ДДС: 82 500

Автор: Петър Захариев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com