Citroen DS5 2,0 HDi: Haute couture (тест-драйв)

160724
Снимки: Христо Петров

Ненормален екстериор, интериор, на който ще завидят и най-елитните италиански автомобилни творения. В буквалния смисъл на думата DS5 е произведение на изкуството, на модата, при това на възможно най-високата френска мода. Елитарен и шикозен далечен роднина на още по-ненормалния за времето си DS, въвел в индустрията редица новости. DS5 е автомобил, от който не можеш да откъснеш поглед, трудно свикваш с него, но още по-трудно е да се разделиш с него. Припомням си висшата френска мода, защото ми стана малко сиво и автомобилно скучно, а и за да се подготвя за още едно произведение на дизайнерите на Citroen – C4 Cactus, но за него съвсем скоро.

 

Този месец в Китай бе пуснат DS 5 L, който доста се различава от европейския вариант. Но това бе един от поводите да се сетя за висшата мода на автомобилното изкуство. Другата причина бе, за да свикна поне малко преди срещата ми със C4 Cactus, който има всичко необходимо да вгорчи живота на Juke, Captur, 2008 и Mokka. И третата причина е, че преди близо 60 години, в същия автомобил бе използвано саморегулиращо се окачване. Citroen DS – любимия автомобил на “лошите” момчета в гангстерските филми, най-верният приятел на ген. Шарл дьо Гол и Бриджит Бардо. През 2015 г. Citroen DS ще навърши 60 години от създаването си. Денят е 6 октомври 1955 г. - Гран Пале, автосалон Париж: Citroen става център на вниманието благодарение на новия си модел DS, който предлага съвършена за времето си аеродинамика във формата на капка, завиващи фарове, хидропневматично окачване, сервоусилване, полуавтоматична трансмисия и също за пръв път в сериен автомобил – предни спирачни дискове. Името DS е взето от думата Déesse, от фр.: богиня. В първия ден на изложението са направени 12 000 поръчки за автомобила. Подобна цифра е мечта за всички съвременни модели, но и недостижима за повечето от тях. Днес гамата на DS се радва на огромно внимание, поради което DS бе обособена като отделна марка.

 

Там, където Тевтонската мафия оре своята обсебваща бразда, французите решиха да не ги следват. DS5 не е високо, закръглено комби, изглеждащо като псевдо SUV, а е висок хечбек с предно задвижване. Тук няма нищо обичайно. Той взима междуосието от С4 Picasso и окачването от платформата, споделяна с Peugeot RCZ, за да се получи... нещо ново. Нещо вълнуващо. Той е здраво стъпил на земята футуристичен автомобил, както отвън, така и отвътре. Всъщност интериорът е различен от всичко познато, но рационален (с някои забележки), вълнуващ, но функционален, сглобен с голяма грижа, както и останалата част от колата. Тук ще направя вметката, че на пазара няма нищо подобно като форми на DS5, затова и неговите конкуренти са все седани от луксозния D-сегмент от калибъра на Passat, Insignia, 508 и т.н.

ВИЖТЕ DS5 В ПЪЛНИЯ МУ БЛЯСЪК ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ

Защото DS5 няма аналог (поне аз не се сещам). Реално имаме хечбек, който по пропорции се доближава до кросоувърите. Да, но в профил прилича на купе с четири врати. Всичко е подправено с изключително изящни странични линии, а оформлението на ауспуховите накрайници добавя спортни нотки към целия този комплект. На думи звучи може би объркващо, но в действителност Citroen DS5 изглежда страхотно. Да не говоря, че по купето реално няма нито една равна повърхност.

 

А екстериорът е само половината от чара на DS5. Не по-малко интересни са нещата в интериора, особено когато седиш в топ изпълнението, какъвто е този автомобил. Всеки малък детайл тук е преоткрит, а докато някои от елементите черпят вдъхновение от миналото на Citroen, целият вид на интериора ме кара да си мисля за „космически кораб“.

Шофьорската позиция е комфортна, а седалките са точно това, което очакваш от тях: комфортни и дори привличащи погледа. Футуристичният волан е ергономичен, макар и малко голям в диаметър. Приборният панел е чудесен пример за това как ретро формите трябва да се съчетават с LCD дисплеи, за да се получи този изключителен резултат. Материалите са много приятни на допир, като това е особено важно за пластмасите по таблото.

 

Трябва обаче да се отбележи, че за разлика от екстериора, в интериора има някои забележки, които обаче отдавам изцяло на стремежа за оригиналност. На вратите няма нито един бутон, като те са изнесени върху тунела между двете седалки. Това не е проблем, изисква само свикване, иначе самите бутони и изработката им са изключително атрактивни. Подобна е аранжировката на бутоните на контролния панел на тавана, с които се регулират разделените на 3 части (над водача, над пътника до него и над задните места) щори за панорамните люкове.

Видимостта през задното стъкло обаче е сериозно пострадала, като не бих казал, че и прозорцетата на А-образните предни колони подобряват видимостта значително. Вдъхновението сякаш е предало дизайнерите, когато са стигнали до оформлението на централната конзола, защото там има прекалено много бутони и контролни уреди. Изглеждат наистина атрактивно, но от ергономична гледна точка това е минус. Особено, когато стане въпрос за контрол на аудио системата, изискващ съсредоточаване на вниманието извън пътя. Всичко обаче трябва да е шик, So Chic.

Въпреки някои забележки, интериорът ме спечели по всички параметри. Водачът влиза в ролята на капитан Жан-Люк Пикар, а след като отворя индивидуалния стъклен люк на главата си, се чувствам като на главната палуба на „Ентърпрайз“.

 

По отношение на задвижването DS5 може да се похвали с отличните 340 Нм и 163 к.с. на 2,0-литровия турбодизел. Параметри, които обаче се изразяват в едва 10,1 секунди за ускорението до 100 км/ч. За този параметър вина има теглото от над 1500 кг, предопределено от богатото оборудване на модела. По-големият проблем обаче е свързан с 6-степенната автоматична трансмисия, чиято работа е далеч от тази на най-добрите съпоставими кутии. DS5 е автомобил, който ви обгръща в комфорт, като най-силните му качества изпъкват на дълъг път. Независимото окачване отпред и отзад позволява на автомобила да се справя с капризите на пътя, което го прави отличен круизър. Не позволява „да го хвърлиш“ в завоя, но по никакъв начин не ме кара да се чувствам несигурен в поведението му, като дори на няколко пъти си позволих да видя до къде ще стигне лимитът му. Не се разочаровах, въпреки че теглото се усеща.

 

DS5 е толкова пристрастяващ, колкото пристрастени са към гладуването топ манекенките, дефилиращи по световните модни подиуми. Защото DS5 е техен аналог: продукт на автомобилния дизайнерски Haute couture. Странно творение, с което бавно свикваш, а още по-трудно се разделяш. Това обаче идва на стартова цена от 57 000 лв., а моят тестови автомобил гонеше 70 000. Подобна цифра е сериозна за Citroen, но не случайно DS се отдели в самостоятелна марка. Феновете на германското автомобилостроене веднага ще се присмеят с довода, че „за тия пари ще си вземеш е**си Рassat-а“, но аз ще отвърна, че никой няма да обърне глава след въпросното мерило в класа, докато напротив, никой участник в движението не може да остане равнодушен към визията на DS5.

Технически характеристики: Citroen DS5 2,0 HDi

Размери

Дължина, мм: 4530

Широчина, мм: 1871

Височина, мм: 1508

Колесна база, мм: 2727

Маса, кг: 1540

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 163 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 2000-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 212

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,1

BMW 535d xDrive: Взривоопасни емоции (тест-драйв)

Мерилото в този клас винаги е било едно и също: Audi, Mercedes и BMW. A6 е... ами малко скучен автомобил. Фейслифтът на E-Class го напр...

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 154

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 57 203 (ниво SHIC)

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Insignia 2,0CDTi

Размери

Renault Clio Limited: Още нещо към атрактивната визия

Откакто Лоренс ван ден Акер оглави дизайна, Renault пое курс нагоре по скалата на продажбите. Нещо повече, дизайнът на Режията стана из...

Дължина, мм: 4842

Широчина, мм: 1856

Височина, мм: 1498

Колесна база, мм: 2737

Маса, кг: 1955

Двигател

Peugeot 308 SW 1,2 e-THP: Щафетно бягане (тест-драйв)

Подходих с предубеждение към 308, което в последствие той разби на пух и прах. Подхождам с предубеждение и към 308 SW, като отново пред...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1956

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 163 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

KIA Optima Hybrid: Оптимална изнеда (тест-драйв)

Фейслифтът на Optima извежда корейската марка в компанията на модели и марки, на които преди това не можеше да се радва. Красив за авто...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,6

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 148

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 50 896

Автор: Пламен Георгиев

Фотография и видео: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com