Дебют на четворно турбинирания двигател в „седмицата“

2680
Дебют на четворно турбинирания двигател в „седмицата“

Към безбройните новости в Серия 7 сега идва още една: най-мощният шестцилиндров дизелов двигател в света дебютира в моделите BMW 750d xDrive и BMW 750Ld xDrive, серийно оборудвани с двойно задвижване Този двигател развива максимална мощност от 400 к.с. и максимален въртящ момент от 760 Нм.

Новият 3,0-литров редови шестцилиндров двигател е разработен на базата на най-новото поколение задвижвания на BMW Group. Неговата технология BMW TwinPower Turbo за пръв път включва каскадно свръхпълнене с четири турбокомпресора, както и директно впръскване Common-Rail с максимално работно налягане над 2500 бара. Новото BMW 750d xDrive ускорява за 4,6 секунди от 0 до 100 км/ч (BMW 750Ld xDrive: 4,7 секунди). Това отговаря на подобрение на ускорението с 0,3 секунди в сравнение с предходния модел. Повишението на динамиката се дължи най-вече на новата форма на каскадно пълнене, което вместо предишните три вече включва четири турбокомпресора. Това позволява още по-бързо повишаване на налягането на нагнетявания въздух при ниски обороти и изключително спонтанни реакции при натоварване още от обороти на празен ход.

BMW показа двигател с 4 турбини и 400 к.с.

Случи се, двигателят е факт и ще се вгражда първо в 750d xDrive. Кой би си помислил, че Ferrari ще каже „Не“ на четирите т...

 

Новото поколение на най-спортния шестцилиндров дизелов двигател в света развива максимална мощност от 400 к.с. при 4400 об/мин. Оптимизираната характеристика на мощността се изразява най-вече в ранното и бързо повишаване на въртящия момент, който още при 1000 об/мин е над 450 Нм и максималната му стойност от 760 Нм е на разположение между 2000 и 3000 об/мин. Освен това в своя сегмент най-мощният монтиран някога в BMW дизелов двигател се отличава и с ненадминато изгодно съотношение между мощност и разход на гориво. Въпреки повишената с 19 к.с. респективно 5% мощност и по-високият с 20 Нм въртящ момент средният разход на гориво и емисиите са намалени с 11% спрямо предишните модели. Средният разход на гориво на новото BMW 750d xDrive и на новото BMW 750Ld xDrive са между 5,9 и 5,7 л/ 100 км, СО2 емисиите са между 154 и 149 г/ км.

 

Също като при предишния двигател повишаващият мощността поток от сгъстен въздух се подава към горивните камери от система за каскадно свръхпълнене. Степента за високо налягане се състои от два компактни компресора с променлива геометрия, интегрирани в общ корпус. Сега вместо един особено голям се монтират два по-малки и реагиращи по-бързо компресора за ниско налягане. В зависимост от ситуацията и натоварването отговорната за управлението на двигателя дигиталната дизелова електроника (DDE) от най-ново поколение координира прецизно дефинираната стратегия на работа на отделните турбокомпресори, позицията на лопатките на променливата геометрия в системата за високо налягане, клапите за „заобикаляне“ на компресорите, клапата за регулиране на отработените газове и уестгейта, както и охлаждането на нагнетявания въздух.

Върховен лукс с две специални версии на BMW 750Li xDrive

BMW Individual представя занаятчийско изкуство - Solitaire и Master Class Edition на базата на новото BMW 750Li xDrive. Дори и най-доб...

По принцип двата турбокомпресора за ниско налягане и единия от двата компресора за високо налягане се задвижват постоянно. Едва при високо натоварване от режим на празен ход за кратко време чрез клапа се заобикалят двата турбокомпресора за ниско налягане. Това позволява по-бързо вдигане на налягането на нагнетявания въздух. Вторият турбокомпресор за високо налягане се включва едва при обороти над 2 500 об/мин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com