DeLorean връща култово купе

5570
DeLorean връща култово купе
Снимка: De Lorean

Тексаската компания DeLorean Motor Company (DMC Texas) потвърди, че има намерение да възобнови производството на модела DMC-12, произвеждан през периода 1981-1983 г. Купето придоби култов статут, след като взе участие в популярната холивудска трилогия „Завръщане в бъдещето”.

От производителя твърдят, че до месец-два ще стартират изпитания на два двигателя, разработка на различни производители. В оригиналния модел бе използван 2,85-литров V6 с мощност 130 к.с. Двата нови агрегата обаче ще бъдат значително по-силни, като се очаква да предлагат около 200-210 к.с. Моделът ще запази 5-степенната механична скоростна кутия, като тя ще бъде специално пригодена за по-високите мощности и въртящ момент на новите мотори.

Новият DeLorean DMC-12 ще запази оригиналния си дизайн, разработен от Джорджето Джуджаро, но ще получи нови шаси, електроника, спирачна система и специално разработени за него 17-и и 18-цолови джанти. На по-късен етап напълно ще бъде променено и предното окачване, като в момента се водят преговори с различни компании за неговата направа.

Едновременно с това компанията-производител трябва да реши и някои юридически проблеми. В продължение на 20 години компанията DeLorean се бе съсредоточила върху реставрацията на оригинални DMC-12, като съвсем наскоро се появи възможността за пускане на нови автомобили в ограничена серия. Това стана след като Конгреса на САЩ позволи производството на реплики на стари модели, които не отговарят на изискванията за безопасност, но само при условие, че оригиналният автомобил не е на повече от 25 години.

Агенцията по защита на околната среда (EPA) и Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) потвърдиха, че новите правила ще влязат в сила през декемри тази година, но процедурата върви по-бавно от очакваното. Затова на сайта на компанията уточняват, че новият закон ще влезе в сила след около 6 месеца и тогава ще може да се очакват първите бройки на купето.

В момента реставриран DeLorean DMC-12 се предлага на пазара в САЩ на цени между $45 000 и 55 000 долара. Очакванията са възроденият автомобил да струва поне 2 пъти повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com