X
 
 

Дилемата на Volkswagen за завода в Турция

4289 2
Дилемата на Volkswagen за завода в Турция
Снимка: Volkswagen
До края на годината Volkswagen трябва да реши дали ще строи новия си завод в Турция или другаде. Например в България. Но може би и в Унгария - твърди се, че в концерна се обсъжда и тази възможност, научаваме от публикация на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), цитирана от Deutsche Welle.

Дилемата на Volkswagen

Профсъюзите на VW блокират проекта за завод в Турция

Профсъюзите на работещите във Volkswagen Group ще блокират плана на германския производител за изграждане на завод за 1,3 милиарда евро...

Вестник Die Welt също припомня, че на Volkswagen му остават броени седмици до взимането на окончателното решение, което бе отложено заради турската офанзива в Северна Сирия. Но макар че турската операция срещу кюрдите в Сирия продължава, шефът на концерна Херберт Дaйс очевидно не се е отказал от избора си.

Това става ясно от статия, която Дaйс публикува на английски в социалната мрежа Linkedin. В нея шефът на Volkswagen описва дилемата, в която се намира концернът заради военните действия на Турция в съседна Сирия. От една страна към Volkswagen се отправят призиви да действа морално, а от друга - да вземе политически неутрално решение. Дaйс потвърждава, че решението на концерна е отложено. "Макар че в икономически план решение в полза на Турция би било в наш интерес", пише шефът на Volkswagen в статията си.

В нея все пак еднозначно се твърди, че концернът споделя оценката на Германия и на ЕС за турските военни действия в Сирия. "Ние сме убедени, че пазарната икономика ще изгуби етичния си фундамент, ако концерните смятат, че единствено правителствата носят отговорност за международното право и за човешките права. Ние няма да положим основен камък в близост до бойното поле, докато там продължават да убиват хора", пише Дaйс.

Шефът на Volkswagen заяви миналата седмица пред медиите, че планирането на строителството на завод на фона на напрежението би било "напълно безотговорно", добавяйки че решение ще бъде взето "най-късно в края на тази година или в началото на следващата", припомня AFP.

Всички искат Volkswagen, а Volkswagen иска Турция

Какво ще е бъдещето на новия завод на Volkswagen? Този въпрос вълнува редица европейски държави, между които и България. На фона на при...

Думите на ръководителя звучат недвусмислено, но въпреки това отварят и една задна вратичка, пише Die Welt. Според изданието, формулировката с "основния камък" всъщност означава, че строежът няма да започне, преди да приключат бойните действия. Тоест, до края на годината може да се вземе решение за изграждане на завод в Турция, а самото строителство да започне едва след края на военната операция.

"Това подозрение се подсилва и от факта, че в следващите пасажи Дaйс пледира да се инвестира и в държави, чиито режими не винаги одобряваме", коментира Die Welt. Според вестника, шефът на Volkswagen апелира да се откриват работни места и в такива страни, защото икономическото сътрудничество носело мир, благоденствие и свобода, а икономическите санкции често били скрит протекционизъм.

Какво разкриват думите на Дайс и каква ще е голямата полза за Турция и Ердоган, прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално