X
 
 

Плевнелиев: Щом VW отива в Турция, защо Германия ще иска върховенство на правото от България?

15004 13
photo of Плевнелиев: Щом VW отива в Турция, защо Германия ще иска върховенство на правото от България?
Снимка: БГНЕС
"Разочарованието от VW на Балканите е голямо". Държавите следят внимателно посоката на инвестиционните потоци. "Западните политици критикуват постоянно липсата на върховенство на закона на Балканите. Въпреки това, когато става дума за инвестиции, подобно на тази на VW в Турция, в крайна сметка от решаващо значение са парите". Това подчерта бившият български президент Росен Плевнелиев. Той е категоричен - това отслабва позициите на германските политици, които настояват за върховенство на закона на Балканите, смята Плевнелиев.

"Ердоган не се подчинява на европейските правила. Хиляди хора са в затворите. И изведнъж ще бъде направена инвестиция от 1 милиард евро, подкрепена от Германия", подчертава той.

Плевнелиев: Ако Volskwagen избере Турция, за каква демокрация и човешки права говорим?

Истината е, че сме на финала. Истината е, че решение още няма. Докато една от двете държави не подпише договор с Volkswagen, всяка оста...

Директорът по производството на VW Андреас Тостман защити решението на концерна: "Изхождаме от това, че ще можем да поддържаме нашите стандарти в Турция както по отношение на качеството на продуктите, участието на служителите и зачитането на правата на човека в областите, върху които можем пряко да повлияем".

Все още няма официална информация кога ще се проведе решаващото заседание на надзорния съвет на VW, но се очаква въпросът за сделката с Турция да се реши през октомври.

Въпреки основаването на дъщерно дружество на VW в Турция, което се възприема като по-нататъшна стъпка към изграждането на завод автомобилния концерн там, България продължава да работи за автомобилния производител със седалище във Волфсбург. "Ако изграждането на завода на VW (в България) не се случи, ще предложим парцел за производството на батерии или софтуер”, заяви Росен Плевнелиев, който е и почетен председател на Атомотив Клъстър България (Automotive Cluster Bulgaria).

Според бившия президент, България се надява да стане доставчик за VW, което би било някаква компенсация за най-бедната страна в ЕС. Подчертава, че в България се разработва софтуер за SAP, Bosch и Mercedes-Benz.

"Стигнахме много далеч с Volkswagen. Не трябва да се случва така, че победителката Турция да получи всичко, а губещата България – нищо", заяви бившият държавен глава.

Ердоган с нова стъпка в мисията да примами Volkswagen

Турският президент инструктира своите служители в бъдеще да използват VW Passat като служебен автомобил, пише в. "Шутгартер Нахрихтен" ...

Въпреки че все още няма решение на надзорния съвет на най-големия производител на автомобили в света, от седмици се очертава, че то ще бъде в полза на Турция. Говорителят на VW заяви, че концернът е на последната фаза на преговори с Турция и е съвсем близ до вземането на окончателно решение.

В новия завод в Маниса, разположен близо до пристанището Измир, ще бъдат произвеждани новите модели Passat и Skoda Superb. Volkswagen ще инвестира в завода 1 милиард евро. С планираните 4000 служители, след 2022 г. заводът трябва да произвежда 300 000 автомобила годишно. За целта Volkswagen регистрира дъщерна фирма в Маниса с капитал от 150 милиона евро.

Автомобилната индустрия е един от малкото процъфтяващи сектори в България. Според автомобилната асоциация Automotive Cluster България, 65 000 служители в 220 производствени предприятия генерират оборот от 5 милиарда евро. Най-известните инвеститори включват автомобилни доставчици като Magna, Grammer, Festo и Kostal. В страната се произвежда софтуер за Мерцедес-Benz и спирачки за Porsche. Според експерти, автомобилната индустрия България генерира около 10% от брутния вътрешен продукт.

Основателят на Българската асоциация на автомобилните производители Росен Плевнелиев не смята да се предава. През последните седмици асоциацията и правителството в София направиха всичко възможно да увеличат натиска върху VW. Бяха организирани срещи и в Берлин, но от там последваха единствено красиви думи.

"Берлин винаги е подчертавал, че това е икономическо решение", разочарован е Плевнелиев. Сега българите очакват подкрепа от Европейската комисия с еврокомисаря по либералната конкуренция Маргрете Вестагер. Турция обещава да купи 40 000 автомобила. Държавата не се придържа към правилата за субсидиите, което не е възможно на територията на ЕС. Това беше неравна битка. Volkswagen трябваше да настоява за честна конкуренция", критикува Плевнеилев и допълва, че това решение "отслабва ЕС".

Арх. Любомир Станиславов: Казусът с "Volkswagen" не е приключил

"Преговорите с „Volkswagen” за изграждане на автомобилен завод у нас са все още не са приключили", каза в студиото на &bdqu...

Очаква се еврокомисарят Вестагер да се намеси, за да гарантира лоялна конкуренция с Турция. Българите получават подкрепа от председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, който миналата седмица написа писмо до Вестагер призовавайки я да разгледа подробно споразуменията между VW и Турция, за да предотврати "нелоялната конкуренция", която унищожава работни места в Европа.

Първоначално България се надяваше да получи зелена светлина от правителството на Долна Саксония и от синдиката на VW относно изграждането на новия завод близо до София. След като става ясно, че е предпочетена Турция, разочарованието в България е голямо.

"За нас е много съмнително, че министър-председателят на Долна Саксония и член на Надзорния съвет на VW Стефан Вайл и синдикатът на VW се застъпват толкова силно за завод в Турция", казва Плевнелиев.

Смяташе се, че социалдемократическият политик Вайл ще вземе страната на България. Провинция Долна Саксония държи 11,8% от акциите на VW.

Плевнелиев обвини Турция в некоректност и нечестност, относно инвестицията на Volkswagen

"Не сме разочаровани от това, че Volkswagen предпочете Турция. Но донякъде състезанието беше нечестно и некоректно, от страна на турска...

България предлага на VW голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Теренът на бившия металургичен завод принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia. Българският премиер Бойко Борисов обеща да покаже на VW, че ще бъде "най-лоялния партньор на най-големия автомобилен гигант в света". Той се позова на доброто местоположение за германските инвеститори и много ниските данъци.

Автор: Handelsblatt; Превод: БГНЕС

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Този чехльо защо си мисли че е някакъв фактор за Европа
 • Мартин 7 Мартин преди 4 дена Профил на трол?
  В този случай Плевнелиев е абсолютно прав! Германия показа двойни стандарти! А VW ще бъдат много разочаровани от условията, които ще имат в Измир и от работните заплати, които не са като в България, а в пъти по-високи!
 • Кор дьо Мер 7.1 Кор дьо Мер преди 3 дена Профил на трол?
  Никакви двойни стандарти няма в случая. Капутите немски имат калкулатори, не сърца. И в двете немски компании, в които съм работил, все едни и същи тупани са. Пари, пари и пак пари...Няма сантименти, няма фройндшафт...онли мани… Ама нашият посерко да не се прави на ощипана булка. Държаха ни в играта само да покажат, че има някакво съревнование...За кумова срама...Нищо повече...
  : 0 !
 • Алфа 6 Алфа преди 5 дена Профил на трол?
  Расиме , препикано мушкато , тва е капитализъм ,свободен пазар , един бива изяден за да живее друг , ТОВА Е
 • Омега 6.1 Омега преди 4 дена Профил на трол?
  Не е свободен пазар, щом за европейска държава има ограничения какви условия да предложи, а за азиатската няма и тя може да направи дъмпинг.
  : 2 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  защото п*тьо маринкин, тва на се еврофондове, които можеш да грабиш с шепи, а бизнес за милиарди, който преди всичко си търси гарантиран пазар. на фона на 1.5млн произведени автомобила в Турция, клъстър от доставчици, пристанища с пряк достъп, 650 хиляди нови автомобила итн, итн, трябва да си много тъп за да вярваш, че най-големия автомобилен производител ще дойде тук за да прави евала и политичес виж още ›› ки услуги на загиващия ГЕРБ
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Това кьопек кой въобще го слуша
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Най малкото е обидно за самите българи, че върховенството на закона се свързва с някакво си инвестиционно решение на компания от чужда държава, пък била тя и Германия! Нима след като VW проявява някакво отношение, законите в държавата ни вече стават ненужни? Всъщност, те и сега са под въпрос и вероятно това е основна причина за взетото решение.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Ами как да ни вярват бе Росенчо - такива като теб си дадоха задниците на САЩ. Търси си инвестициите от Тръмп. Защо ти са немците? Ако на теб ти го скроят този номер, няма ли да ги отрежеш а ?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Плевнелиев е напълно прав! В случая няма никакво значение политическите пристрастия на всеки от нас -въпросът е национален!Сега драги сънародници се опитайте да си представите колко е голяма корупцията в Германия, защото от всякъде мирише точно на това! Турция тероризира Европа, няма спазване на човешки права и т.н., въпреки всичко това VW избира да прави бизнес с такъв партньор??? СЪМНИТЕЛНО!! виж още ›› !ПЪЛНО РАЗОЧАРОВАНИЕ -СРАМ ЗА ГЕРМАНИЯ!
  : 18 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Браво Роска, отново показа кой е най-силния президент на България! Не като авджията сифилистик Гоце или шапкара льотчик Румбо Рак!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Трябва по леко да го даваш с белото!
  : 19 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Точен както винаги! Българофил за разлика от мекеретата, които изреждаш!
  : 34 !
Нагоре