Електромобил с крака за апокалипсиса

2786
Електромобил с крака за апокалипсиса
Снимка: Hyundai

Автомобил с крака, който е способен да изпълнява широк спектър от задачи – от спасяване на хора по време на стихийни бедствия до превоз на малки групи в градски условия, е една от основните премиери на стартиралото тази седмица изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас.

Машината се казва Hyundai Elevate и е първият представител на клас UMV (Ultimate Mobility Vehicle), тоест транспортно средство с максимална проходимост. Това е постигнато благодарение на принципно ново окачване с вградени в колелата електомотори. Самите колела са продължение на механични крака, които могат да имитират походката на млекопитаещо животно.

Hyundai и Kia разкриха бъдещето си – то е водородно

Hyundai Motor Group, в която влизат автомобилни марки Hyundai и Kia, обявиха своя план за развитие, наречен FCEV Vision 2030....

Краката имат 5 различни степени, които определят дължината им. Те могат да прескочат ограда с височина метър и половина, да се изкачват и спускат по наклон с много камъни и скали, както и да пресичат блата или заснежен терен. Краката за закрепени на носеща конструкция, в чийто под е вградено огромна батерия с капацитет 66 кВт/ч.

Самата конструкция на свой ред представлява помещение, което може да бъде използвано с различна цел. То може да представлява медицинска капсула с оборудване, нужно за реанимиране на пострадали хора или пък да бъде салон, в който да се настанят хора, тръгнали на обиколка по труднодостъпни места. В прибрано състояние краката заемат съвсем малко място и това превръща Elevate в традиционен автомобил, който може да бъде използван като такъв.

Разработката на уникалната машина е отнела 3 години на специалистите от Hyundai, а с направата и тестовете на прототипа се е заела американската инженерингова компания Sundberg-Ferar. Идеята е, Elevate да не остане само прототип за демонстрации, а да се появи и в серийно производство. Вече има интерес към проект от страна на спасителни служби в САЩ, които имат нужа от подобни превозни средства.

Краката-колела имат очевидните предимства от гледна точка на проходимостта, тъй като могат да запазят носеща конструкция в хоризонтално положение. А това е много важно при извозване на пострадали хора, както и при транспортирането на трудноподвижни хора в самите градове.

Seat Ateca стана брутален всъдеход

Кросоувърът Seat Ateca вече е предлага и с допълнителен всъдеход пакет, който е разработка на ателието JE Design. Цената му е 13 964 ев...

Първите прототип на Elevate са били с хидравлични крака, но в крайна сметка е била избрана система с електрическо задвижване, тъй като тя е по-надеждна. В екстремни условия с пълен заряд на батериите машината може да измине 35 км, но в градски режим това разстояние ще се увеличи значително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com