Ford Focus: Sweet 16 (тест-драйв)

122533
Снимки:

Две години по ред агенция Polk излиза с данни, че най-продаваният автомобил в света се казва Ford Focus. При това в годините, когато Focus търпеше критики за дизайна си. Сега, след като моделът претърпя задължителния в средата на жизнения цикъл фейслифт, залепил му новото фирмено лице, Focus разполага с всичко необходимо да повтори постижението, записано от 1,0-литровия EcoBoost: безпрецедентни три поредни титли в конкурса Световен двигател на годината. И в опита да запише поредна рекордна година по продажби, Focus ще разчита не само на обновен дизайн, вътрешен и външен, но и на усъвършенстваната гама двигатели, осигуряваща подобрена с до 19% икономичност, дебют в Европа на системата за свързаност SYNC 2, както и дебют на Асистентът за перпендикулярно паркиране без ръце. И това идва в плюс към всепризнатото пътно поведение на Focus.

 

Това издание на X Factor е най-доброто до момента. Можещите са много, потенциалните победители няколко (в С-сегмента аналогията е същата), но за съжаление колективът в един такъв формат няма голям шанс. Доказа го напускането на шоуто на групата Sweet 16. Много млади, безобразно красиви и безсрамно секси, трите момичета огряваха сцената със своя сексапил и гласове. На тази възраст нямаш нужда от тонове грим, за да изглеждаш добре. На тази възраст си еднакво красив сутрин след сън, а за шоуто ти трябва само лека корекция от гримьорите. В своята прекрасна 16-та година се намира и Ford Focus, който мина през гримьорната за напудряне на носа, преди да излезе отново на сцената. Там Focus ще се бори за своя трети бис, който в този случай би означавал „Най-продаван автомобил в света“. Вече има две такива отличия, присъдени му от агенция Polk. За 16-те си години на пазара (дебют през 1998 г.) той е реализиран в тираж от 12 млн., от които 6,9 млн. в Европа, където Ford произвежда нов Focus на всеки 90 секунди.

Предлаган като хечбек с пет врати, седан и комби, новият Focus е с по-ниска и широка стойка, като линията на покрива е нетипично издължена за класа. Предният капак е изваян с динамична форма от предните колони към върха на обърнатата трапецовидна решетка за по-мощно излъчване. По-тънките и изваяни предни фарове и по-изтеглените фарове за мъгла допълват променената визия на модела. Фините хромирани детайли подсилват усещането за елегантност, докато задната част на автомобила е по-динамична с новата лайсна и оформлението на задния капак и по-тънките стопове.

 

С тези промени дизайнерите са неутрализирали критиките, които моделът търпеше за леко безличния си досегашен дизайн. С промените в интериора, Ford е неутрализирал моите лични критики: претруфената с безброй бутони централна конзола. Новият волен е по-привлекателен, но и тук бутоните можеше да бъдат намалени. Седалките са много удобни, а централната конзола за съхранение на вещи е с по-голям обем и плъзгащ се подлакътник. При по-високите нива на оборудване се откриват черни сатенирани и хромирани детайли, които дават своя отпечатък върху цялостното излъчване на интериора.

Голямата новост при Focus е гласовата технология SYNC 2. Системата за свързаност се отличава с 8-инчов цветен сензорен екран и модерно гласово управление на аудио системата, навигацията, климатика и мобилните телефони. Навигационната система на SYNC 2 предалага за първи път в Европа разделен монитор с детайлна информация за пресечки, изговаряне имената на улиците, 3D детелини, забележителности и пътеводителя на MICHELIN.

Друга технологична новост е системата за перпендикулярно паркиране (за пръв път в модел на Ford), подпомагаща водачите да паркират на заден ход в тесни пространства. Но с това арсеналът не Focus не се изчерпва: имаме асистиращи системи за подпомагане на водача при излизане от паркомясто; усъвършенствана е системата за активно спиране в града; предлага се адаптивен автопилот, както и Ford MyKey. Все важни тихнологии, за които обаче се доплаща по желание и допълнително.

 

За мен далеч по-интересно обаче е под предния капак, където откриваме новите 1,5-литрови EcoBoost и TDCi двигатели. Бензиновият се предлага във версия със 150 и 182 к.с., докато дизеловият е 120 к.с. Новост е и 6-степенната автоматична кутия, но в моя случай аз карам най-голямата гордост на Ford.

Спомням си много добре началото на 2012-та година, когато бях поканен на тест в Испания, където в главната роля бе новото 3-цилиндрово творение на Ford. Тогава песимистите и традиционалистите се подсмихваха ехидно на идеята за 1,0-литров 3-цилиндров двигател, която да се превърне в гръбнак на моделната гама на Ford. Сега, три години след първата поява на 1,0 EcoBoost, това вече е факт. До появата му се стигна след 4-годишна работа, която даде резултат: 1,0-литровият бензинов двигател тази година бе провъзгласен за Световен двигател на годината за безпрецедентния трети пореден път. Затова не е изненада, че 90% от тестовите коли, подредени на паркинга на „Мото-Пфое“, са оборудвани именно с въпросния мотор, като преобладават версиите със 125 к.с.

 

Двигателят се предлага във версии със 100 и 125 к.с., като втората е по-предпочитана. Такава карам и аз по време на теста до Банско. Всички автомобили са напълно нови, а моят е само на 20-ина километра, когато сядам в него. Към 3-те цилиндъра е монтирано едно малко ниско инерционно турбо, развъртащо се до 248 000 об/мин, благодарение на което разполагате с наличния въртящ момент в диапазона между 1400 и 4500 об/мин. Казано по друг начин, този двигател е изключително бърз и пъргав, като дори и от 5-а предавка на около 1200-1300 об/мин, автомобилът без проблеми поема подаването на газ и започва плавно ускорение.

Всичко това е наистина впечатляващо. Но поразителното е друго: безшумната работа на двигателя. И липсата на вибрации. Излишно е да казвам, че когато са само 3 цилиндъра именно шума и вибрациите са голямото предизвикателство. Единственият момент, в който можеш да разбереш, че този двигател е различен (защото ако не знаеш, че е 3-цилиндров, може и да не разбереш въобще, че е такъв), когато ускоряваш на 2-ра предавка. Тогава работата на двигателя придобива характерен шум, но само за миг, докато турбото се развърти и влезе в оптималния си работен режим. Иначе вибрации почти липсват, защото инженерите са вложили огромно усилие да бъдат неутрализирани.

 

А по-ниската маса (с 40 кг спрямо стария 1,6-литров двигател и с невероятните 150 кг спрямо 2,0-литровия дизел) означава и друго: по-прецизно управление. В планинския маршрут, по който организаторите бяха избрали да минем (не по изтърканата Е79, а в много бедната Западна България, покоса Кюстендил, и оттам включване в Е79), настъпих Focus. След това през Предела също – газ. В края на деня на таблото се бе изписал разход от 8,1 л/100 км, като напъмням, че редом до този показател стоеше и друг: само 280 км пробег. Също така нямаше и никаква жал, тъй като липсата на турбо дупка прави двигателя много приятен при по-динамично управление. Не мога да не отбележа откроимото обезшумяване на интериора, постигнато благодарение на по-плътните настилки, по-дебелите странични стъкла и подобрената изолация на двигателя.

 

За отличното пътно поведение на Focus допринася структурната здравина на усукване в предната част, променената геометрия на окачването и пренастроените амортисьори. Пренастроене е и електрическото сервоуправление. Багажникът обаче не е на нивото на конкурентите по отношение на обем, а пластмасите в интериора търпят критика. Не такъв е случаят с ценовото позициониране на модела, който е с 5000 лв. по-евтин в базовата си версия спрямо Golf, а това е много.

Технически характеристики: Ford Focus 1,0 EcoBoost

Размери

Дължина, мм: 4358

Широчина, мм: 1823

Височина, мм: 1484

Колесна база, мм: 2648

Маса, кг: 1306

Двигател

Вид: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 125 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 170 при 1400-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 195

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 108

Peugeot 508 2,0 BlueHDi: Лъвски скок (тест-драйв)

Скокът е нагоре и напред. Нагоре към по-луксозния сектор на пазара. Напред – към положителната половина на счетоводния баланс. Ср...

Базова цена, лв. с ДДС: 24 990 (за 1,6 Ti-VCT, 85 к.с.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 30 050

КОНКУРЕНТЪТ

VW Golf 1,4 TSI

Размери

Дължина, мм: 4349

Ford Mondeo 2,0 TDCi: Най-добре изглеждащият Ford (тест-драйв)

Най-после Mondeo стъпва на пазара. „Най-после“, защото трябваше да чакаме повече от две години, за да го видим в Европа. То...

Широчина, мм: 1799

Височина, мм: 1452

Колесна база, мм: 2637

Маса, кг: 1249

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

MINI: Цялото кралско войнство (тест-драйв)

Средата на ноември, краят на циганското лято, девет MINI-та във Варна, дебют на 5-вратия Cooper и един рожден ден. Страхотни поводи, чу...

Работен обем, куб. см: 1395

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 122 при 5000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 1500-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 203

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,3

Renault Megane R.S. 275 Trophy: Мега Megane (тест-драйв)

Призът „Най-бърз автомобил с предно предаване на „Северната дъга““ (макар и във версията R, която е със 100 кг ...

Среден разход, л/100 км: 5,2

Вредни емисии СО2, г/км: 120

Базова цена, лв. с ДДС: 30 790 (за 1,2 TSI, 85 к.с.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 35 365

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Ford, автора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com