Ford отговори на заканите на Тръмп

2694
Ford отговори на заканите на Тръмп
Снимка: Ford

Още преди избирането си за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще съживи американската икономика, като обърна специално внимание на автомобилния бранш. Милиардерът се закани да отмени приетото през 1994 г. споразумение за създаване на зони за свободна търговия между държавите в Северна Америка - American Free Trade Agreement (NAFTA). В реултат на това американските автомобили, които се произвеждат в други страни, но се продават на територията на Щатите, трябва да поскъпнат поне с 5000 долара.

Изявленията на новия глава на Белия дом стреснаха автомобилните гиганти зад океана, тъй като голяма част от техните автомобили се сглобяват в заводите им в съседно Мексико. За тях това е по-изгодно, отколкото да да плащат на работниците в Канада и САЩ, част от които останаха без работа именно заради изнасянето на производството в чужбина. Именно представителите на автомобилния отрасъл бяха сред тези групи, които масово подкрепиха Тръмп по време на изборите за президент.

Сега американските производители търсят начини за решаване на очертаващия се проблем и автосалонът в Лос Анжелис е мястото, на което техните ръководители се събраха, за да обсъдят ситуацията. Един от тях – изпълнителният директор на Ford Бил Форд, разкри, че вече е имал среща с новия президент, която бе определена от медиите като „доста напрегната”.

„Въвеждането на мита и данъци върху американските автомобили, произвеждани в чужбина, ще окаже огромно влияние върху цялата американска икономика. Затова призоваваме новия лидер на САЩ да прояви благоразумие, за да не „зароби” целия автомобилен отрасъл в опитите си да намери работа на колкото се може повече американски граждани”, обяви позицията на Ford генералният директор на марката Марк Фийлдс, цитиран от Automotive News.

Според информация на изданието на срещата между шефовете на концерна и новия президент се е стигнало до размяна на реплики на висок тон. От Ford са категорични, че през цялото си съществуване са имали ефективно и продотворно сътрудничество както с президента, така и с неговата администрация и с членовете на Конгреса.

„Президентите идват и си отиват, но Ford продължава да произвежда автомобили. Така ще бъде и занапред, можете да сте сигурни в това”, се казва още в изявлението на американкския автомобилен концерн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com