Hummer H1 и SAAB 9-3 се завръщат на пазара

8115
Hummer H1 и SAAB 9-3 се завръщат на пазара
Снимка: Car and Driver

Два автомобила, превърнали се в легенди, но спрени от производство от ръководството на американския концерн General Motors, ще се завърнат на пазара в близките месеци. Това са знаменитият американски всъдеход Hummer H1 и шведският седан SAAB 9-3, които ще бъдат възродени от други производителите.

Марката Hummer все още принадлежи на GM, която обаче спря да прави такива автомобили през 2010 г. Американците се опитаха да продадат бранда на китайци, но сделката пропадна. Сега частната компанията Humvee Export от Мичигана ще възражда производството на гражданската версия на военната машина, съобщава Car and Driver.

Легендата Hummer се възражда в Китай

През годините легендарният армейски всъдеход HUMVEE, който бе превърнат в гражданския модел Hummer, еволюира в посока намаляване на раз...

В Humvee Export смятат да оборудват всъдехода с всичко необходимо, като ще ползват помощта на компанията VLF Automotive, основата от легендата в антомобилния бранш Боб Лутц – бивш ръководител в GM, Ford и Chryler. За бъдещия Humvee C-Series ще се предлага избор от 4 двигателя – 6,5-литров дизелов V8 с мощност 190, 205 и 250 к.с., както и бензинов 6,2-литров V8 с 430 к.с. Скоростната кутия е 4-степенен хидромеханичен автомат GM 4L85-E.

Интериорът на автомобила ще получи кожа, дърво и най-съвременна електроника, като идеята на компанията-производител е машината да се наложи най-вече на пазарите в Азия, Африка и Европа. В САЩ Humvee C-Series няма да се предлага, тъй като не отговаря на изискванията на местното законодателство.

Що се касае до SAAB 9-3, неговото производство бе прекратено през 2014 г. Това стана след като шведската компания окончателно фалира, а нейните активи бяха купени от китайския концерн NEVS. Той получи правата върху автомобила и технологиите му, но не може да използва неговото име, както и логото на марката.

Това не притеснява китайците, които ще предложат електрическа версия на популярния модел. Тя ще се казва NEVS 9-3, като ще се отличава от оригинала по решетката на радиатора, предната броня и задните светлини. Техническите детайли се държат в тайна, но се твърди, че седанът ще може да изминава до 300 км с едно зареждане, а максималната му скорост ще бъде 140 км.

Какъв щеше да бъде Saab 9-3?

По време на миналогодишното изложение в Женева Saab планираха да покажат новия си 9-3, но съдбата нареди нещата така, че компанията бе ...

Серийното производство на електромобила ще се съществява в китайския град Тянцзин, като до момента в NEVS са получили поръчка от компанията Panda News Energi за направата на 150 000 машини. Те ще се използват за даване на лизинг в Пекин. В плановете на NEVS влиза създаването на още няколко електрически модела, вкючващи седан и три кросоувъра.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com