Jaguar XE S: She’s got the jack* (тест-драйв)

18849
Снимки: Христо Петров

В нито един момент досега Jaguar не е бил сред големите играчи на пазара. XJ е превъзходна лимузина, но Серия 7 и S-клас държат палмата по продажби. XF е алтернативата един клас по-ниско, но Серия 5 и А6 продължават да са отличниците. Още едно стъпало по-ниско лидерството винаги са си оспорвали Серия 3 и С-клас. Но сега, за пръв път Jaguar има реални претенции и коз, с който истински да се вклини в битката по продажби сред голямата немска тройка. ХЕ е първият представител на британската марка в сегмента, но по-важното – първият, който е изпипан до такава степен, че да ме убеди в качествата му да бие баварската „тройка“ в собствената й игра. Кое е „валето“ в колодата?

 

В едно интервю Васко Кръпката казва, че „Няма бира“ е най-тъпото му парче. Не можеш да го оспориш. Но реалността и съдбата го превърнали в тотален хит. Ако питате мен, The Jack е един от най-слабите хитове на моите любимци, но и едно от най-емблематичните парчета, превърнали се в „лице“ на AC/DC. Приликата между двете парчета и изпълнителите се съдържа само във факта, че и двете са песни. Нищо друго. Разликата е в това, че текстът на „Няма бира“ е адски тъп, докато този на The Jack – не, напротив. А под „тя“ разбирайте странната британо-индийска „котка“, която изчаква враговете си в засада.

 

Said she'd never had a Full House

But I should have known

She'd have the card to bring me down

If she played it right

Има нещо общо между България и Jaguar. У нас безпаричието и високите сметки за ток причиниха няколко ужасяващи самозапалвания. Подобен сценарий бе на път да се случи и на Острова преди няколко години, когато отново безпаричието накара шепа британски лордове да се полеят с бензин и да развеят факли пред Бъкингам, заплашвайки да се самозапалят в знак на протест, че Ратан Тата купи перлите в короната на кралското автомобилостроене. Отправеният за помощ взор към небето сякаш бе чут. Но помощта дойде от милиардите на Тата, който даде онова, което в Jaguar и Land Rover никога не са имали: свободата да правят това, което умеят най-добре. И те започнаха. Само че изненадите при новия Jaguar XE продължават с пълна сила. Английският му не е добър, фамилията му буди аналогии с iPhone 6, но той е „ВАЛЕТО“, скрито в широкия ръкав на индийската роба.

 

Poker face was her name

Poker face was her nature

Said she'd never had a Royal Flush

But I should have known

Проблемът с инженерите във Великобритания се корени от 90-те години, когато Короната решава, че ще направи държавата световен финансов и търговски център. Едновременно с това британците разпродадоха цялата си автомобилна промишленост, като за себе си запазиха няколко бутикови марки, някои от които излизаха в по един екзепмляр за музея. Но Jaguar извади своя коз. „Валето“ пика в това раздаване носи името д-р Волфганг Епъл. Да, не звучи британско. Но пък в автобиографията му фигурира много важен абзац, в който пише, че той е разработил BMW Series 3, Е90. Сега вече разбрахте ли какъв Royal Flush е събрал в ръцете си Jaguar? Автомобилът, който се изправя в пряк дуел със Серия 3, е разработен от човек, направил именно нея! И ако това не е коз...

ВИЖТЕ JAGUAR XE S В ДЕЙСТВИЕ В ЗАВОИТЕ НА „ПЕТРОХАН“

She's got the jack, she's got the jack

She's got the jack, and who knows what else?

А това „другото“ идва във формата на дизайн. С който на Острова също имаха проблеми. С някои дребни промени, MINI се произвеждаше 35 години, Range Rover – 25 години, Defender – цяла вечност. Връща ли се и Jaguar към старозаветния консерватизъм, след като новият ХЕ е трудно да бъде разпознат отпред от XF? Но дизайнерският екип от Ковентри, воден от Тони Пит (екстериорен дизайн), е предприел курс на разпознаваемост и налагане на марката, затова и приликите са умишлено търсени. Това нещо е издигнато в култ от Audi, които доказаха, че в повторенията не съществуват граници. А и BMW вече върви по стъпките на конкурентите си от Инголщад. Втората причина се крие в самия консерватизъм в премиум сегмента от средния клас. Достатъчно е да видим развитието на Серия 3, която остана почти непроменена дори и във времената на отчаяните експерименти на Крис Бенгъл. Така че всичко това идва да каже, че приликите тук с XF не са минус, а напротив, умишлено търсен ефект. В който аз се влюбих от пръв поглед. Jaguar XE S изглежда страхотно. Най-малкото, което мога да кажа за облика на тази „котка“. А най-силното: това е моделът в сегмента, чийто дизайн мога да определя като най-привлекателен и красив спрямо тримата основни играчи тук. А японските конкуренти на Infiniti и Lexus са доста далеч спечиално по този показател.

 

Динамичното пътно поводение на XE се крие във факта, че той е единственият автомобил в класа, разчитащ на самоносеща каросерия с високо съдържание на алуминий. Тя, комбинирана с предното окачване с двойни носачи и заден мост с интегрална връзка, прави от заднозадвижвания ХЕ истинско бижу на северния склон на „Петрохан“. Изключително прецизен и стабилен при описването на завоите, отпускащ задницата в рамките на разумното, за да усетиш тръпката на задното, но не и повече. Въпреки че под десния си крак имам 340 „коня“. Толкова са те във версията S, която е на мое разположение. Базовият дизелов агрегат е 2,0-литров със 163 к.с., който го прави най-икономичния Jag в историята. Има две версии на 2,0-литровия бензинов мотор (200 и 240 к.с.), но на стъпка под небето е 3,0-литровият V6 компресорен двигател, вграждащ се и във F-Type. Агрегатът, следващ специалитетът на британците и Jaguar с каросерията, е изцяло алуминиев. За развъртането му помага винтов суперчардж компресор тип Roots. С негова мощност инженерите са извадили 340 к.с. и 450 Нм, които гарантират на модела ускорение до 100 км/ч за 5,1 секунди. И да, далеч е от показатилети на дизеловите Ingenium двигатели по отношение на разхода на гориво, но тези параметри си искат бензин. Над 12 л/100 км са достатъчни да извадят широка усмивка на лицето ти. Особено, когато решиш да използваш планките на волана за смяна на предавките на 8-степенната ZF 8HP трансмисия, която се вгражда вече в XJ и XF. Тук тя е идеално настроена към двигателя, а освен това ECU блокът й следи стиловете на шофиране и адаптира моделите на смяна на предавките в съответствие с тях.

 

Само за протокола ще спомена, че системата All Surface Progress Control (ASPC) прави своя световен дебют в новия XE. Тази уникална система за управление на сцеплението, близка до автопилот за ниски скорости, дава на XE ненадмината проходимост във всякакви метеорологични условия в сравнение с автомобилите със задно задвижване в сегмента. ASPC може да направи сцепление за секунди по електронен път с много по-малко усилие в сравнение с водача. Тя функционира между 3,6 км/ч и 30 км/ч и се активира посредством превключватели за автопилот на волана. След задаване на желаната скорост водачът се фокусира върху управлението, а автомобилът поема грижата за останалото.

 

Няма нищо протоколно в интериора. В тази версия той изглежда страхотно. Ярко червеният екстериор си пасва идеално с двуцветния черно-червен кожен салон вътре. Седалките осигуряват отлична упора в завоите, а ръбът, преминаващ от шофьорската врата, под челното стъкло, по широчината на цялото арматурното табло, завършващ в другата предна врата, визуално те обгръща и ти дава чувство на сигурност. Има достатъчно място за краката както отпред, така и на задните места, но скосената линия на покрива взема жертва мястото за главата на по-високи пътници. Панорамният люк изглежда страхотно отвън, тъй като панелът излиза над покрива. Централно място заема 8-инчовия екран на новата информационно-развлекателна система InControl Touch.

Воланът, таблото и централната конзола са ми добре познати от другите модели на Jaguar, но и на Land Rover, което не би трябвало да е така. Няма да го спестя, затова ще кажа, че ергономията при Серия 3 и С-клас е по-добра, нещо, върху което британците трябва да поработят. Иначе материалите са на топ ниво.

 

Технологията за лазерна прожекция позволява на head-up дисплея (HUD) на XE да генерира цветна графика с висок контраст и рязкост (като например скорост и навигация на автомобила) от модул, който е по-малък и почти една трета по-лек от съществуващите системи, запазвайки яснотата дори при пряка слънчева светлина. Първи за Jaguar и за индустрията, лазерният head-up дисплей (HUD) на XE прожектира цветни изображения с висок контраст директно в полезрението на водача и е почти една трета по-лек от съществуващите TFT системи. Новият XE е един от първите автомобили в сегмента, оборудван със стерео камера. Този свърхмодерен сензор предоставя 3D изглед на пътя отпред и е в основата на системите за автоматично спиране (AEB) и разпознаване на пътни знаци.

Не мога да пропусна и аудио системата Meridian, която се въвежда за пръв път в сегмента. Системата е с 11 високоговорителя и мощен субуфер, но Стара планина е достатъчно мощен субуфер за двата ауспуха на XE S, който ръмжи като разгонен леопард, когато сгазиш педала на газта.

Jaguar XE е нов играч в класа, от който немските му конкуренти трябва силно да се притесняват. За това силно е помогнал д-р Епъл, настроил окачването така, че моделът да се представя чудесно на пътя. А визията му е глътка свеж въздух за клас, в който консерватизмът винаги е бил водещ по отношение на дизайна.

Технически характеристики: Jaguar XE S

Размери

Дължина, мм: 4672

Широчина, мм: 1850

Височина, мм: 1416

Колесна база, мм: 2835

Маса, кг: 1665

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, компресор

Работен обем, куб. см: 2995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 340 при 6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,1

Среден разход, л/100 км: 8,1

Jaguar F-Type R Coupe: За честта на короната (тест драйв)

Бих възкликнал „невероятно красив“, но този автомобил е толкова впечатляващ под яркото слънце, че бих го определил като &bd...

Вредни емисии СО2, г/км: 194

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 65 280 (за 2,0 I4D, 163 к.с.)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 98 920

КОНКУРЕНТЪТ

BMW 340i Седан

Размери

Nissan 370Z NISMO: Старата школа (тест-драйв)

Отмина времето, в което спортният автомобил се предполагаше, че трябва само да утоли жаждата на собственика си за адреналин и спортни е...

Дължина, мм: 4633

Широчина, мм: 1811

Височина, мм: 1429

Колесна база, мм: 2810

Маса, кг: 1605

Двигател

Opel Mokka 1,4 Turbo: Обречен на успех (тест-драйв)

Със сигурност германците не са известни с хубавото си кафе. Нямат традиции в приготовлението и пиенето му. Това обаче се промени през 2...

Тип: редови, 6-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 2998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 326 при 5500-6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 1380-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Renault Kadjar 1,6 dCi: Ръкавицата е хвърлена (тест драйв)

Поредният кросоувър! Да, защо не, след като това е формулата, която носи на компанията толкова много клиенти през последните години. Ca...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,2

Среден разход, л/100 км: 7,7

Вредни емисии СО2, г/км: 179

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 94 500

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com