Jeep Renegade 2,0 Multijet: Love or hate (тест-драйв)

46840
Снимки: Христо Петров

Renegade загребва с пълни шепи от богатото наследство на Jeep – легендарното“Since 1941” е щамповано над аудио системата, а върху облегалките на кожените седалки е щампована характерната радиаторна решетка с фаровете отстрани. Този конкретен модел е още по-тясно свързан с военното си наследство “Since 1941”, по-специално с италианската кампания на американските войски на Апенините. Това е първият автомобил на FIAT Chrysler Automobiles, съвместно разработен от американски и италиански дизайнери и инженери. Той е и първият Jeep, който се произвежда в Италия, в модернизирания завод на FIAT в Мелфи. Дали в този факт не се корени и името на най-малкия Jeep? Възможно е. Истината обаче е следната: автомобилът си остава истински джип Jeep. Разликата е, че качеството на изпълнение е много, много по-високо, европейско. Интериорът е много по-пипнат, нещо, на което американците не отдават достатъчно значение, смятайки, че само високопроходимостта е от значение. Тя продължава да е такава, но допълнена от начин на изработка и дизайн, който вече да се харесва на европейците. Проблемът е, че голямата високопроходимост носи след себе си и висока цена.

 

Терминът jeep се използва за пръв път в статия на Washington Daily News, след като в началото на 1940 г. Willys MB изкачва стълбите пред Капитолия. Оттам насетне историята е необратима, а Jeep става аналог на Xerox в българския речник. Убеждавам се за пореден път в това след кратката размяна на реплики със съпругата ми. Аз: „Взех Jeep, ако искаш може да ходим до Алеко.“ Тя: „Какъв джип?“ Аз: „Джип Jeep.“ Тя: „Ъъъ… аха, истинския си джип Jeep.“ Кратка илюстрация, макар и в разговор с жена, но истината е, че марката Jeep използваме като нарицателно, с което наричаме цял един клас автомобили, който е в непрекъснат възход в последното десетилетие. Интересното тук са два фактора. Първо, докато кросоувъри и всъдеходи отбелязват повсеместен ръст, Jeep влиза в обратната спирала, след като ръстът спира през 2007 г. Второ, в сегмента на кросоувърите има много модели с 4х4 задвижване (ако не всички), които обаче са много далеч от истинските качества да се справят с истински офроуд предизвикателства. Досега, тъй като Jeep Renegade вкарва в кросоувър сегмента именно това – истински офроуд възможности и визия. Проблемът е, че те идват на по-висока цена от тази на конкурентите. Но всичко по реда си.

 

Възходът за Jeep спира през 2007 г., като причината за това Майкъл Манли, шефът на Jeep, посочва концентрацията единствено върху офроуд поведението, а комфортът, онроуд возията и икономията са тотално забравени. Renegade е Jeep от ново поколение. Той е автомобил, в който е обърнато внимание на всички посочени в предишното изречение основополагащи елементи за успеха. Те са задължителни, ако искаш успех в сегмент, в който се продават по 2 млн. коли годишно.

Истината е, че Renegade e от онези автомобили, които предизвикват двуполюсни мнения. Типичният пример за „любов или омраза“. Първият контакт с Renegade е малко противоречив. Но много малко след това възприятията ми за него са коренно противоположни. Renegade ме привлича именно с нетрадиционните си форми, с които вече съм прекалено много свикнал. Истината е, че най-малкият Jeep изпъква на общия фон, а клиентите му вероятно ще са хора, които търсят именно това – разграничаване от множеството. Елементът, който предизвиква тези противоречиви чувства, са фаровете, наподобяващи очите на някакво изцъклено насекомо. Но я си помислете за Nissan Juke! Именно неговите странни форми му донесоха този огромен успех. При Renegade детайлите са тези, които накланят везните в негова полза. Светлинният блок на стоп светлините е Х-образен, знак, който стои върху тубите с бензин, които американските войници задължително носят в резерв в своите Willys MB. Челното стъкло е силно изправено, а линията на вратите и страничните стъкла са препратка към Wrangler. Джантите са много атрактивни, но още по-атрактивни са 11-те екстериорни цвята.

 

Като всеки един Jeep, Renegade вади тежката си артилерия при атаката на пресечен терен. Renegade е първият компактен SUV с автоматично разединяване за задвижване на задния мост и трансферен модул. Системата превключва (безстепенно) от задвижване на предните колела към задвижване на четирите колела, когато действително се изискват 4x4 качества. Това намалява значително разхода на гориво при нормален режим.

Както Jeep Active Drive, така също и Jeep Active Drive Low (система с демултипликатор) са комбинирани с Jeep Selec-Terrain система за контрол на сцеплението, която предлага четири режима (Auto, Snow, Sport и Sand/Mud) за оптимален 4x4-режим по всякакъв терен и при всякакви метеорологични условия. Версията Jeep Renegade Trailhawk е най-способния офроудър в гамата, като предлага малко по-изразителен дизайн, увеличен до 210 мм клиренс, защита под предната броня (и увеличени ъгли на атака и отход) и още един режим – Rock на Selec-Terrain системата. Аз определено не съм търсил умишлено офроуда, а и не бе възможно в дълбокия сняг, но коловозите в тесните квартални улици в „Борово“ ме убедиха колко добре е един кросоувър да предлага достатъчно голям клиренс. Стоплих си душата в този студ, правейки един тегел до Алеко и обратно. Никакви драми, дори напротив – отлична стабилност с помощта на режима Snow, а неравностите и бабуните Jeep поема с такава лекота, с която аз правя вечерното упражнение „две бири в марш на скок“.

 

Голямата изненада наистина е свързана с поведението на пътя (и с интериора). Компромис има, но инженерите са се постарали той да бъде сведен до минимум. Идва предимно от по-високата височина на автомобила, но тя се компенсира от независимото окачване отпред и отзад на новата Small-Wide 4x4 архитектура. Renegade е първият автомобил на FIAT Chrysler Automobiles, а същата платформа се използва от FIAT 500X. Не, италианците не са отнели от имиджа на Jeep, напротив, помогнали са да стане още по-добър. Освен с дизайнерския си опит, инженерният потенциал на FIAT е направил Renegade много стабилен на пътя. Моделът се предлага с 16 комбинации двигател / предавателна кутия, което не се е случвало досега в модел на Jeep. Клиентите могат да избират измежду три бензинови двигателя с MultiAir технологии и два турбодизела с MultiJet II CommonRail, две ръчни предавателни кутии, една автоматична с двоен съединител (DDCT) и първия автоматик с девет предавки в сегмента.

 

Тестовият ми автомобил е 2,0-литров Multi-Jet II със 140 к.с. и 350 Нм, който вероятно ще е най-предпочитаният избор. Двигателят е свързан с 6-степенна механична скоростна кутия. Отчитам няколко проблема обаче. Първо, двигателят се чува прекалено отчетливо в интериора. Второ, налага ми се доста честа смяна на предавките, което не е знак за добра еластичност. И на трето място, икономичността. Карах Renegade три дни предимно в града и разходът му не спадна нито веднъж под 10 л/100 км.

 

Интериорът е сред най-силните оръжия на Renegade. Тук също се откроява Х-образните препратки към миналото на Jeep, но италианските дизайнери са помогнали много, за да направят вътрешното оформление толкова приятно за окото. И комфортно, тъй като отзад има доста голямо пространство, нещо, с което не съм свикнал в този сегмент. Централният сензорен екран се предлага с размери 12,7 или 16,5 сантиметра. Приборният панел също е много интересен, защото между двата традиционни прибора има дигитален дисплей, на който се показва скоростта или упътванията на навигацията, което е полезно и удобно, за да не сваляш погледа от пътя пред себе си. Отлична атмосфера създава опционалният стъклен покрив. Видимостта във всички посоки е отлична, материалите са много добри, като дори пластмасите не ме дразнят. Бутоните са ми прекалено много и това се надявам италианските дизайнери да поизчистят при фейслифта на модела.

Renegade влиза в сегмента на компактните SUV, но реално преките конкуренти са кът. Да, има много други модели, които предлагат 4х4 задвижване, но никой от тях не предлага подобна високопроходимост. Тя обаче идва на сериозна цена. Най-евтиният модел струва 40 000 лв., а версията, която карах аз, започва от 51 000 лв. Да, това е доста за размерите на този автомобил, Renegade предлага силно откроима външност, отлични технологии, супер офроуд поведение, но още по-важното – много добро поведение на пътя. Ще се влюбите в него… или ще го намразите.

Технически характеристики

Jeep Renegade 2,0 MultiJet II

Размери

Дължина, мм: 4232

Широчина, мм: 1804

Височина, мм: 1689

Колесна база, мм: 2570

Двигател

Тип: комън рейл турбодизел

Работен обем, куб. см: 1956

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 140 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 182

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,5

Среден разход, л/100 км: 5,1

Вредни емисии СО2, г/км: 134

Базова цена, лв. с ДДС: 39 900 (за 1,6 MT FWD, 110 к.с.)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 51 500

Цена на тестовия модел, лв. с ДДС: 61 360

КОНКУРЕНТЪТ

Suzuki Vitara 1,6 DDiS 4х4

Размери

Дължина, мм: 4175

Широчина, мм: 1775

Височина, мм: 1610

Колесна база, мм: 2500

Маса, кг: 1295

Двигател

BMW 330d xDrive: Play park (тест-драйв)

Ключът за тази прекрасна гледка за очите ми е в джоба ми цяла седмица. Предостатъчно време, за да се уверя за пореден път в качествата ...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Hyundai Tucson 2,0 CRDi: Красавец (тест-драйв)

Наследникът на ix35 е един от най-важните модели на Hyundai. Компанията избра да препозиционира леко модела, изкачвайки го нагоре по це...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,4

Среден разход, л/100 км: 4,2

Вредни емисии СО2, г/км: 111

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 43 290

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com