Как да разпознаете, че една кола е „убита“ от каране

24475
Как да разпознаете, че една кола е „убита“ от каране
Снимка: iStock

От това как първият собственик е управлявал колата си зависи нейният по-нататъшен ресурс. Автомобилът се продава на вторичния пазар с малък пробег, но изведнъж се оказва, че много технически компоненти са напълно износени и изискват скъпи ремонти. Как може да се разбере от външния вид на колата, че първият й собственик е бил ценител на спортния стил на шофиране.

Много щети по тялото

Струва ли си постоянно да ремонтирате стара кола или е по-добре да си купите нова?

Всеки собственик на автомобил вероятно си задава въпроса - да си купи нова кола или да продължи да ремонтира старата, която постоянно и...

Колкото по-активно е карането, толкова по-голяма е вероятността от инциденти. По броя на боядисаните елементи (най-вече броните) и честотата на ремонтите, описани в сервизната книжка (тя е задължителна) можете да разберете как е управлявана колата през предходните години. Ако възрастта на автомобила е сравнително малка – до 5 години, а предното стъкло вече е сменено, калниците са пребоядисани, бронята е огъната и някои от щифтовете по нея липсват, трябва да се провери колко пъти застраховател е плащал за щети и ремонти.

Няма да е излишно да се погледне под капака и внимателно да се прегледат носещите елементи. Ако по тях има следи от удари или от заваряване, тогава е по-добре покупката да бъде отказана. Увредените решетки показват критично увреждане на силовата структура на тялото.

Изхабени педали

Пробегът на автомобила може да бъде надеждно определен от резултатите от специална диагностика или от външното състояние на интериора. По изтриването на стелките или на кожена тапицерия на волана може донякъде да се разбере дали километражът е превъртян или не. Това, разбира се, може да бъде разбрано и от специализирани сайтове, но там информацията се заплаща.

Ако общото износване на салона е нормално, но спирачният педал е протрит до дупка, то причината за това е именно спортният стил на шофиране. Ценителите на емоционалното шофиране обичат да ускоряват бързо и да спират също толкова активно, като това води до силно натискане на педала, който се износва. Затова и по вида на педалите може да се добие представа за състоянието на колата.

Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание

Покупката на употребяван автомобил през настоящата 2022 година ще става все по-трудно начинание, главно поради кризата на пазара на нов...

Износени спирачни дискове

При спокойните шофьори дисковете в спирачните механизми могат да изминат над 120 000 км. При „състезателите“ предните дискове приключват на около 40 000 км. Затова кандидат-купувачът може да провери годината на производство, която е изписана в единия му край. Силно износване, дълбоки бразди, неправилно подравняване на диска или неговата деформация показват претърпени големи натоварвания. Ако дисковете вече са сменени с нови и отново са се износили, тогава явно автомобилът е подлаган на сериозни натоварвания.

Нови гуми

Гумите могат да издържат около пет години на обикновен автомобил и да запазят добър външен вид. Ако годината на тяхното производство съвпада с годината на производство на автомобила, тогава те се монтират на конвейера. Но гумите на безразсъдните шофьори не изкарват толкова. Поради внезапно ускорение и забавяне се появява вълнообразно износване, което се отразява на баланса. Ето защо безразсъдните шофьори често сменят гумите. Следователно наличието на добри колела, съчетано с износени педали, може да означава „тежко“ минало на автомобила, което със сигурност ще повлияе на по-нататъшната му работа.

Какво може да се обърка в колата?

Как да си избереш кола втора употреба?

Купуването на употребявана кола е огромна тежест за домашния бюджет. Често харчим еквивалента дори на няколко десетки месечни заплати. ...

Спортният стил на шофиране, в допълнение към спирачните механизми, влияе върху състоянието на двигателя, съединителя и турбината. Безразсъдните шофьори не обичат да загряват автомобилите дълго време, поради което при студен старт има повишено износване на буталните пръстени и стените на горивните камери. Такива шофьори често използват техниката на управление с два педала, когато педалът на газта остава натиснат по време на спиране, което претоварва спирачните механизми.

Водачите често тръгват от място с рязко отпускане на педала на съединителя, поради което дисковете на съединителя трябва да се сменят след 80 000 км. При високи обороти на двигателя турбината често прегрява, което увеличава вероятността от повреда. Като цяло автомобили на хората, обичащи агресивно шофиране, са пълни с много скрити недостатъци, които могат да се почувстват няколко месеца след закупуването на такава кола на вторичния пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com