Как се мие колата в студено време

10373
Как се мие колата в студено време
Снимка: Avto

Почти всеки собственик се стреми да поддържа колата си чиста. За целта може да се използва автокозметика. Как обаче да действаме при студено време и особено през зимата, която е най-тежкият сезон за автомобила? И защо колата задължително трябва да се мие?

Съгласно тълкуването на правилата за движение е забранено движението на автомобили със замърсени светлинни устройства. Полицаите на пътя гледат негативно на мръсните коли и ги спират по-често, тъй като те изглеждат по-подозрителни. Може би шофьорът не е трезвен или колата е повредена? Възможно е също да превозва нещо незаконно – всичко това със сигурност минава през главите на проверяващите.

Какво трябва да направите при смяна на акумулатора

Есента е времето, когато старите акумулатори излизат от строя и се налага тяхната замяна с нови. Причината е, че температурите навън по...

Факт е, че мръсотията полепва по купето, стъклата и окачването, а това води да тяхното износване и увреждане. Салонът също трябва да се почиства редовно, но трябва да се знае, че миенето през лятото (съответно в топло време) се различава значително от това през зимата (студено време).

Процедурата трябва да се извършва периодично, но не често. Всеки сам избира метода, като най-евтино е да измиете автомобила си, но това не е най-добрият вариант както за превозното средство, така и за здравето на този, който го мие. И все пак, ако някой се престраши, трябва да знае, че температурата на водата не бива да превишава 45 градуса, тъй като това ще повреди както стъклата, така и боята върху каросерията.

Последователността на измиване трябва бъде следната – измиване на колата отвън, от покрива към долната част, а след това купето и багажника. Ако няма специални автохимически продукти, приличен резултат ще бъде постигнат с продукт, използван при миене на съдове.

Двигателният отсек също трябва да се поддържа чист. Ако акумулаторът бъде изцапан и омазнен, той губи капацитета си поради саморазреждане. Замърсените накрайници на свещите също затрудняват странирането на на мотора, така че и те задължително трябва да се поддържат чисти и сухи.

Защо е вредно колата да се кара на къси разстояния

Експлоатацията на автомобил в градски условия има своите специфики. В повечето случаи това са кратки пътувания - до работата или магази...

Първо се измива двигателното отделение. Двигателят трябва да е горещ, за да изсуши измитите части с топлина си. Задължително електрическите уреди трябва да се покрият с фолио, тъй като водата ще ги повреди.

Разбира се, по-удобно е да измиете колата на автомивка, като по възможност това трябва да става в закрито и затоплено помещение. Важен фактор е сушенето след миене в студа, като задължително трябва да се подсушат гумените уплътнения на вратата. След това тези части се обработват с грес. Тогава уплътненията няма да замръзнат и ще останат еластични. Пантите на вратите и бравите се обработват с аерозолна смазка. Задължително се затопля и интериора, за да може влагата в кухините да изчезне напълно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com