Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да направите при смяна на акумулатора

28 октомври 2022, 09:38 часа • 6735 прочитания

Есента е времето, когато старите акумулатори излизат от строя и се налага тяхната замяна с нови. Причината е, че температурите навън постепенно падат и това се отразява на работата на батерията, особено ако тя е по-стара.

Мнозина шофьори смятат, че смяната на акумулатора е напълно достатъчна и проблемът със стартирането на двигателя е разрешен. Има обаче още едно някои неща, което трябва да се направят, за да може новата батерия да работи безпроблемно и съответно да изкара по-дълго време.

Първото действие е веднага след изваждане на стария акумулатор да бъде проверено състоянието на захранващите проводници, както и на платформата, върху която е поставен източника на енергия. Мястото трябва да бъде напълно почистено не само от мръсотия, но и от всички чужди предмети като навити гайки, болтове или камъчета, които случайно са рикоширали от колелата и са се озовали там. Всяко такова нещо, ако се озове под акумулатора, може лесно да го увреди с всички произтичащи от това последствия.

Накрайници на захранващите кабели също трябва да бъдат внимателно проверени. Преди да монтирането на новия акумулатор, те трябва да бъдат добре почистени, тъй като върху тях често попада старо масло, а също така и влага, която обикновено води до корозия. Добре е клемата да бъде изчистена с обикновена шкурка и едва след това да се постави новата батерия.

Преди това обаче има още едно задължително действие – проверка на новия акумулатор с мултицет. Напрежението трябва да бъде около 12.8 - 12.9 V. Понякога се случва дори чисто нова батерия да показва 12.5-12.6 V, което не е фатално. Тогава веднага след поставянето на акумулатора автомобилът трябва да се движи поне час, за да може батерията да се зареди напълно.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес