KIA XCeed: Четвъртият ще бъде най-важен (тест-драйв)

47420
Снимки: KIA

Компанията KIA продължава да развива един от най-важните си европейски модели - Ceed, като включи в семейството четвърти автомобил. Към стандартния хечбек, комбито и версията "шутинг-брейк" се присъединява и кросоувър, който носи името XСееd. Той вероятно ще се окаже и най-важният, тъй като този тип автомобили продължават да са най-търсените на пазарите на Стария континент.

В KIA са наясно с тази тенденция и това е накарало компанията да обърне специално внимание на разработката на автомобила. Дизайнът му е дело на европейското студио на марката, базирано във Франкфурт. Той донякъде напомня този на стандартния Ceed, но в същото време е направен от нулата, за да подчертае, че става дума за един напълно различен модел. Който търси и нова аудитория.

Всъщност, различни са размерите - все пак XCeed e по-дълъг и по-висок от хечбека, но пък в същото време разстоянието между двете оси е идентично. Задвижване на четирите колела няма, но това не е изненада, тъй като повечето автомобили от този клас, продавани в Европа, са именно с предно предаване.

В същото време напълно ясно си личи, че пред вас стои кросоувър. Доказателство за това са агресивният външен вид, увеличеният до 174 мм пътен просвет (при поставяне на 18-цолови джанти той достига 184 мм), както и допълнителни предпазни елементи по каросерията. Върху багажника е добавен спойлер, който придава и спортен вид на автомобила.

Промени в интериора също има, въпреки че като той следва стила на последните модели на корейския производител. Материалите може и да не са от най-скъпите, но са качествени, като компанията предлага доста варианти на оборудване. При топ-версиите има дигитално табло и 10,25-инчов екран на мултимедийната система. Тя на свой ред разполага отлични възможности за свързаност, както и гласово управление.

За разлика от хечбека Ceed, при който се предлагат и атмосферни двигатели, кросовърът е оборудван само с турбоагрегати - бензинови и дизелови. Ще има и хибридна модификация, което е напълно логично с оглед на все по-ожесточаващите се екологични стандарти.

Нашият тест стартира с най-мощната версия на модела, която се задвижва от 1,6-литров бензинов мотор с мощност 204 к.с. Той се съчетава със 7- степенна автоматична скоростна кутия. Подобен вариант ни изглежда доста малко прекален, тъй като този двигател е чудесен за хечбек, където се търси динамика и скорост, но при SUV-моделите самата идея е малко по-различна. В случая, ясно се усеща, че при висока скорост колата е тежка и трудно завива. Съответно се появяват и проблеми при намаляване на скоростта, особено при движение по наклон.

Виж, съвсем друго е положението при двигателя 1.4 T-GDI, който развива 140 к.с. Той също може да се стикова със 7-степенния автомат с два съединителя, като тази комбинация се усеща много приятно. Тя може да ви вози на дълъг път по магистрала, но същевременно се справя добре и с планинско шосе с много завои.

Ако все още не са ви отказали от дизела, имате на разположение дизелов мотор със 115 и 136 к.с. Той със сигурност харчи по-малко от бензиновите предложения, но пък му липсва динамика. Или казано по друг начин - леко скучен е. Като цяло обаче при всички двигатели прави впечатление поведението на окачването. Автомобилът се движи плавно и комфортно, като това се дължи до голяма степен на факта, че гумените гумените тампони отпред са заменени с хидравлични амортисьори.

Освен приятно и лесно управление, KIA XCeed предлага и доста богато оборудване. Срещу доплащане може да се поръчат адаптивен круиз-контрол, функция за поддържане на лентата на движение, както и система UVО-Connect, благодарение на която някои от параметрите на автомобила могат да се контролират от приложение на смартфона.

В България цeните на кросоувъра ще стартират от 36 000 лв. Това прави моделът един от най-конкуретно способните в сегмент, в който битката за клиенти е особено оспорвана. Предимството на XCeed e, че дори по-ниските нива на оборудване предлагат доста полезни системи и асистенти на водача, които при други производители обикновено се плащат допълнително.

Технически характеристики

KIA XCeed 1.4 T-GDI

Размери

Дължина, мм: 4395

Широчина, мм: 1826

Височина, мм: 1495

Междуосие, мм: 2650

Собствено тегло, кг: 1300

Обем на резервоана, л: 50

KIA направи най-екстремната си кола

Британското подразделение на KIA и технологичният център на марката в Рюселхайм (Германия) направиха заедно уникален пистов Stinger. Ав...

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1353

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 140 при 6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 242 при 1500-3200

Kia ProCeed - как да бъдеш различен (тест-драйв)

Досега бяха свикнали да свързваме понятието Shooting Brake със спортни и луксозни марки. Пример за такъв тип автомобили са Porsche Pana...

Скоростна кутия: 7AT (7-степенна автоматична скоростна кутия)

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 200

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,5

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com