Китай започна да ограничава колите на Tesla

5321
Китай започна да ограничава колите на Tesla
Снимка: Tesla

Напрежението между Китай и САЩ доведе до това азиатската страна да забрани на автомобили Tesla да влизат на определени места от съображения за сигурност. Техният списък непрекъснато се разширява.

Нов скандал с Tesla - компанията е бойкотирана в Швеция

Забраната за движение на електрически автомобили Tesla е свързана с опасения, че те биха могли да получат и прехвърлят поверителна географска и картографска информация към САЩ. Първоначално китайските власти забраниха автомобилите на Tesla да се появяват в близост до военни бази, но през последната година списъкът на обектите, затворени за Tesla, се разшири значително. Той вече включва държавни агенции и местни власти, оператори на магистрали, изложбени и културни центрове и летища.

Nikkei Asia съобщава, че на автомобили Tesla наскоро беше забранено да влизат в конгресния център Grand Hall в Шанхай по време на публични събития и това се превърна в проблем за хората, живеещи в квартала. Организаторите на събитието информират местните жители предварително да не карат своите Tesla или да наемат електрически автомобили от марката, за да пътуват до Голямата зала.

Още: Китайци свалиха Tesla от върха при електромобилите

Това не са единствените забрани за Tesla в сила в Китай. На миналогодишните Световни университетски игри в Чънду някои маршрути бяха блокирани за автомобили Tesla, а в провинция Съчуан ръководството на центъра за задържане забрани на шофьорите на Tesla дори да влизат на паркинга; те трябва да паркират на разстояние най-малко 50 метра.

Летището в Юеянг също забрани влизането на коли на Tesla и каза, че камерите, вградени в колите, могат да разкрият чувствителна информация за географията и терена на района. Американският автомобилен производител търси начини да облекчи опасенията за сигурността в цял Китай и отвори местен център за данни през август 2023 г., където се казва, че всички данни, генерирани от автомобили, продавани в Китай, се съхраняват локално.

В същото време главният изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск, определи китайските компании като най-голямата заплаха за утвърдените западни производители на автомобили. Милиардерът беше категоричен, че те ще унищожат конкурентите си, ако не бъдат поставени търговски бариери пред разпространението им на основни пазари.

„Ако самите държави не поставят търговски бариери, китайските производители ще унищожат повечето други автомобилни компании в света. Те са изключително добри и са най-конкурентните в света", коментира Мъск, цитиран от агенция Reuters.

Още: "Майната ви": Мъск със специално послание към рекламодателите, бойкотиращи Twitter/X (ВИДЕО)

Предупреждението на шефа на Tesla идва малко след като BYD задмина американската компания, за да стане най-продаваният производител на електромобили през последното тримесечие на 2023 г. Едновременно с това Китай изпревари Япония като най-големият износител на автомобили в света през 2023 г. и изглежда със сигурност ще повтори този успех през 2024 г., тъй като местните производители започват да разширяват дейностите си в Европа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com