Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са колите с най-голям разход на моторно масло

06 декември 2023, 15:37 часа • 53082 прочитания

В съвременния свят на двигатели с вътрешно горене, особено на бензинови мотори, забележимото увеличение на потреблението на двигателно масло се превърна в широко разпространен и сложен проблем. Екипът на сайта NJCar съставил списък на 25 пътнически автомобила, където проблемът с прекомерната консумация на смазочни материали е особено изразен.

На колко километра трябва да се сменя маслото, за да се предпази двигателя?

Трябва да се отбележи, че повечето от голяма част от тези автомобили принадлежат на германския конгломерат Volkswagen и неговите дъщерни дружества, включително Skoda и Audi. Това обаче са двигатели, които се появиха преди повече от десетилетие и се използват при по-старите поколения на съответните модели, като някои от проблемите им бяха отстранени от производителя.

Лидерите в тази неблагоприятна класация са двигателите с турбокомпресор от серията EA888 с работен обем 1,8 или 2,0 литра. Тези агрегати се поставят на различни модели на концерна. Сред премиум-автомобилите се открояват Audi A3, A4, A5, A6, Q3 и Q5. Сред представителите на Volkswagen специално внимание привличат Golf, Tiguan, Passat и Jetta. А моделната гама Skoda е представена от популярните Yeti, Superb и Octavia.

Още: Защо мига лампата на акумулатора само мига, а не свети непрекъснато?

В гамата на Audi се откроява и 3,0-литровият двигател EA837, който се произвежда от 2008 г. Този мотор също има повишен разход на масло, като това се дължи на износването на вътрешните повърхности на цилиндрите и образуването на отлагания върху буталните пръстени.

Друг германски производител на автомобили, който се бори с високата консумация на масло, е BMW, като това се отнася за двигатели от сериите N45 и N46. По този начин моделите BMW Серия 3 и BMW Серия 1, оборудвани с тези двигатели, започват да демонстрират повишен разход на масло след изминаване на приблизително 70 000-80 000 км.

Най-големият производител в света Toyota също попада в списъка с един от неговите двигатели - 1,8-литров от серията 1ZZ-FE. Той се поставя на Toyota Corolla, Toyota Avensis и дори на Pontiac Vibe.

Опасно ли е повече масло в двигателя

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес