Защо мига лампата на акумулатора само мига, а не свети непрекъснато?

36873
Защо мига лампата на акумулатора само мига, а не свети непрекъснато?
Снимка: freepic

Добре известно е, че модерният автомобил е изключително „интелигентен“ хардуер, който може не само да се самодиагностицира, но и да докладва на шофьора за неизправности. И човекът зад волана трябва единствено правилно да разпознае сигнала и да предприеме действия за отстраняване на проблема. Например, ако иконата на акумулатора свети постоянно на таблото, той трябва да бъде зареден. Какво обаче трябва да се направи, ако тя само мига?

5 хитри начина да удължите живота на акумулатора през зимата

На таблото на автомобила, независимо дали е класически тип с „лампи“ или с модерен дисплей, има огромно разнообразие от икони, които може да бъдат разделени на три вида – червени, жълти и зелени. Последните показват активирането на една или друга опция (например фарове), докато жълтите сигнализират за неизправност, с която автомобилът може да продължи да се движи.

Снимка: Freepic

Най-опасни са червените сигнали, които означава, че колата трябва са спре. Те включват „маслена кутия“ - липса на смазване на двигателя, удивителен знак – проблем със спирачките, и акумулатор (батерия). Всеки шофьор е на наясно, че когато иконата на акумулатора светне, това означава, че той е изтощен. Малцина обаче знаят, че пиктограмата може не само да свети постоянно, но и да примигва. Това не е толкова често срещано явление, но и то означава, че е време да погледнете до капака и да извикате помощ, за да издърпат колата ви до сервиза.

Още: Защо двигателят не трябва да се гаси веднага след спиране?

В стандартна, нормална ситуация, докато двигателят работи, батерията получава заряд от 14,6-14,8 V, което в крайна сметка трябва да бъде достатъчно, за да попълни енергията, изразходвана за стартиране и работа на различните системи, потребите на електричество. Някои японски автомобили от миналата разполагат с по-сложни генератори, които в името на икономията на гориво захранват батерията в различни режими. Нещо като „нощна“ и „дневна“ тарифа.

Снимка: Freepic

Ако към акумулатора тече повече ток от необходимото, тогава електролитът извира и клетките се разпадат. И единственият вариант пред шофьора е да отиде за нов акумулатор, което си е разход. Защо обаче се получава подобно „презареждане? Причините са е най-тривиални – износване и неправилна поддръжка. Първата е ясна, там нещата няма как да бъде избегнати, но по втората има какво са направи.

Още: Как да проверите двигателя преди покупка на кола?

Акумулаторът трябва да се преглежда редовно, като бъде почистван както корпуса му, така и клемите. Ако проблемът се окаже по-сериозен, трябва да се продължи с проверката и на другите елементи от електрическата система – генератор, проводници, регулатор на напрежението. С течение на времето те се износват и ако не бъдат поддържани, проблемът само се задълбочава.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com