Lancia се завръща като производител на луксозни електромобили

4985
Lancia се завръща като производител на луксозни електромобили
Снимка: Lancia

След 2017 г. Lancia отсъства от световните пазари, като причината е, че има само един модел в гамата си. Това е субкомпактният хечбек Ypsilon, който се продава единствено на италианския пазар. Сега обаче легендарният производител подготвя завръщане на световната сцена с няколко електрически модела.

Марката, известна с модели като Flavia, Flaminia, Delta и 037, има огромни амбиции, като основната е превръщането й в производител на луксозни коли на ток. Първият модел ще бъде актуализация на застаряващия Ypsilon, чиято последна промяна беше преди 8 години. Той ще бъде последван от премиум седан и нова Delta.

Легендата Lancia Delta Integrale се завърна

Италианският автомобилен състезател Еуженио Амос е известен с прякора си Гения и е запален фен на класическата спортна кола от 80-те го...

Според главния изпълнителен директор на Lancia – Лука Наполитано, новият Ypsilon е „почти готов“, като съвсем скоро ще бъде представена концептуалната версия. Серийният вариант ще дебютира до края на годината, като ще се появи на пазара през 2024 г. Очаква се изцяло новият градски автомобил да бъде базиран на същата платформа като електрическия Fiat 500, тъй като новата платформа на концерна Stelantis – STLA, няма да бъде пусната в експлоатация до 2026 г.

Пълното възстановяване на гамата на марката ще отнеме няколко години, тъй като електрическият седан, за който вече стана дума, ще бъде готов през 2026 г., а новото поколение на Delta ще излезе през 2028 г. И двата електромобила ще бъдат изградени на платформата STLA Medium.

„Планирали сме две нови коли на всеки две години - от 2024 до 2028 г. Ще започнем със следващото поколение Ypsilon - първата 100% електрическа Lancia, след нея идва премиум-седан през 2026 г., а през 2028 г. ще пуснем отново Delta“, потвърди Наполитано.

Според информацията, предоставена от Stellantis за платформата STLA, версията Medium ще позволи производството на превозни средства, вариращи по размер от Volkswagen Golf до Toyota Camry, с електрически двигатели, развиващи от 201 до 442 конски сили и батерии с капацитет от 87 до 104 кВт/ч, предлагащи до 700 км пробег.

В САЩ опростяват данъци при преобразуване на автомобили на електричество

Властите в САЩ готвят данъчен стимул в размер до 2000 долара за тези, които преобразуват автомобилите в електрически преводни средства....

Марката Lancia е родена през 1906 г., като достигна своя разцвет през 70-те и 80-те години на миналия век, особено с успехите си в рали-спорта. Продажбите спаднаха и в началото на 2010 г., когато модели на Chrysler бяха пуснати на пазара в Европа под марката Lancia. Тази стратегия приключи през 2015 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com