Land Rover Discovery 5: Лукс на борда на емблематичния всъдеход (тест-драйв)

31949
Снимки:

Новото поколение на легендарния всъдеход Discovery сякаш напуска семейството на Land Rover и се „качва” на нивото на Range Rover. Петото издание на модела е не само SUV, но и луксозен семеен автомобил, който гордо може да се нареди някъде около Range Rover Sport. Новият Land Rover Discovery не е просто поредната смяна на поколенията. Той е смело предизвикателство към консервативните потребители на всъдеходи и важно послание към автомобилната общност. Кубичните форми от предходното поколение са заменени от обтекаем силует с плавни извивки. Жаждата за приключения е отстъпила място на семейните ценности. Новият Land Rover Discovery не е по-малко проходим, а просто е станал много по-универсален. Той е по-комфортен и напреднал технологично, но в същото време остава верен на традициите и може да ви отведе в най-непроходимите горски дебри и да покори най-високите планински върхове. Новият Discovery е проектиран да позволи на всички клиенти на Land Rover да следват начина на живот, който желаят.

Новият Land Rover Discovery е все така проходим, както и предходните поколения. За оптималните офроуд качества заслуга имат големият пътен просвет, достигащ при необходимост до 28 см. Всъдеходът може да гази водно препятствие като река или езеро с дълбочина до 90 см. Ъгълът на атака отпред е цели 34 градуса, а отзад е 30 градуса. Сериозният SUV беше подложен на сериозни изпитания по време на теста и както се вижда на снимките, той се справи с лекота с кални коловози, хълмист терен и пясъчни дюни. Дори и неопитни водачи ще се почувстват сигурни зад волана на новия Land Rover Discovery, тъй като системата с много режими Terrain Response 2 на не изисква особени умения. Само с едно завъртане на селектора технологията оптимизира чувствителността на педала на газта и характеристиките при смяна на предавките според условията на шофиране. Системата дори може автоматично да избере оптималната настройка, ако водачите не са сигурни кой е най-добрият режим.

Галерия със снимки на новия Land Rover Discovery

Петото поколение на Land Rover Discovery се предлага с три дизелови и един бензинов двигател, развиващи мощност от 180 до 340 к.с. За феновете на спортното шофиране най-подходящ е 3,0-литровият 6-цилиндров турбодизелов агрегат TDV6 с мощност 258 к.с. Огромната тяга от 600 Нм се предава и на четирите колела чрез 8-степенна автоматична скоростна кутия, която откликва бързо и работи плавно. Двигателят е отзивчив и тегли много добре новото Discovery дори с 4 човека и багаж на борда. Ако искате да се насладите на още повече динамика и приятен звук от двигателя при ускорение, най-доброто Discovery е с модерен бензинов 3,0-литров V6 двигател Si6 с механичен компресор и мощност от 340 к.с. С този мотор спринтът от 0 до 100 км/ч отнема само 7,1 секунди. Новият SUV е има най-добрият в класа капацитет за теглене на прикачен товар от 3500 кг и полуавтономна система при трудни маневри на заден ход с ремарке. Динамиката на пътя е подобрена от издръжливата и олекотена с 480 кг алуминиева архитектура. Модерното интегрално задно окачване предоставя отлично управление, като в същото време не прави компромис с високия комфорт на возене, характерен за поколенията Discovery.

Верните почитатели на Land Rover Discovery ще бъдат приятно изненадани от лукса и комфорта на борда на петото поколение. На централната конзола погледът ми е привлечен от 10-инчовия сензорен екран на информационно-развлекателната система с кристално ясни графики и лесни за ползване менюта. Прави ми впечатление, че броят на превключвателите върху конзолата е намален и сега тя има по-изчистен и подреден външен вид. Бързо се осъществява връзка с оперативните системи iOS и Android, а за озвучаването на купето се грижи дигитална аудиосистема Meridian със субуфер и 14 високоговорителя. Всъдеходът е оборудван с до 9 USB входа, шест 12-волтови контакта за зареждане и интегрирана в колата 3G WiFi точка за до 8 устройства. Отвътре моделът предлага гъвкав интериор със 7 пълноценни места за възрастни с три реда седалки, които могат да се конфигурират от бутоните отзад в багажника, от централния сензорен екран и дори от смартфона на водача с използване на първата в света дистанционна технология за интелигентно сгъване.

Салонът комбинира стилен дизайн с издръжливи и износоустойчиви материи, и пространство за цялото семейство. На борда на „совалката” има седем пълноценни места, както и огромен багажник и множество ниши за дребни предмети до всяка една седалка в салона. Интериорът глези пътниците с тапицерия от скъпа кожа и естествени дъбови фурнири. На третия ред седалки ще седят удобно 95% от възрастните хора. Стъпаловидният профил на покрива осигурява допълнително място за главите на пътниците на третия ред. Амфитеатралното разположение на седалките позволява всеки ред да стои по-високо от предния.

Всичките три реда седалки са с отопление, като за първия и втория ред има и охлаждане, а функцията за масаж се предлага за водача и пътника отпред. Технологията за автоматично регулиране на височината на достъпа снижава автомобила с до 40 мм когато пътниците се готвят да влязат или излязат от колата. Освен че качва 7 пътника, новото Discovery има огромен багажник. При използване на всичките места, багажното пространство е 258 литра. В най-често срещаната конфигурация с 5 места зад втория ред седалки се събират до 1231 литра, а при използване само на двете предни седалки, капацитетът на товарене е 2500 литра. В салона има и множество ниши за дребни предмети, като и множество удобни решения за съхранение на вещи в купето. Пространството между предните седалки събира две бутилки от 2 литра.

Технически характеристики

Land Rover Discovery 3.0 TDV6

Размери

Дължина, мм: 4970

Широчина, мм: 1940

Височина, мм: 1846

Междуосие, мм: 2923

Собствено тегло, кг: 2230

Вместимост на резервоара, л: 77

Двигател

Тип: 6-цилиндров V-образен с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 2993

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 258 при 3750

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 600 при 1750-2250

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 209

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 8,1

Среден разход, л/100 км: 7,2

Вредни емисии СО2, г/км: 189

Базова цена на модела, лева с ДДС: 113 820

КОНКУРЕНТЪТ

Audi Q7 3.0 TDI quattro

Размери

Дължина, мм: 5052

Широчина, мм: 1968

BMW i3: Лайкове, смях и много въпроси (тест-драйв)

На българския автомобилен пазар, макар и с малък обем продадени нови коли, има богато разнообразие от марки и модели. По столичните бул...

Височина, мм: 1741

Междуосие, мм: 2994

Собствено тегло, кг: 1970

Вместимост на резервоара, л: 75

Двигател

Тип: 6-цилиндров V-образен с турбокомпресор

Infiniti Q60S 3.0t: Японско оръжие срещу германската тройка (тест-драйв)

В класа на спортните купета германските премиум марки Mercedes-Benz, BMW и Audi имат традиции от десетилетия. Престижната тройка е окуп...

Работен обем, куб. см: 2967

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 272 при 3250-4250

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 600 при 1500-3000

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 234

Suzuki Swift 1.0 BoosterJet: Японците не лъжат (тест-драйв)

Днес маркетинговите стратегии на автомобилните производители са по-силни от всякога. Рекламните трикове са толкова добри, че понякога у...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,3

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 154

Базова цена на модела, лева с ДДС: 124 444

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Тони Тончев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com