Lexus NX 300h: Двуполюсен модел (тест-драйв)

60782
Снимки: Христо Петров

Би могло да се каже, че Lexus изобрети сегмента на луксозните кросоувъри през 1998 г. със средноразмерния RX. Сега обаче той е в ролята на догонващ. Броят на автомобилните производители, бързащи към компактния и субкомпактния SUV пазари продължава да расте, а NX допълва бройката с още един, но с дизайн и технология, които не само изпъкват сред конкурентите, но и в шоурума на Lexus също. Въпросният дизайн привлича (според Lexus над 50%) нови за марката клиенти, но средата е много враждебна: NX трябва да наваксва срещу BMW X3, Audi Q5, Range Rover Evoque, Mercedes-Benz GLК. Любопитно е, че Lexus NX е единственият сред изброените, който не предлага дизелов двигател, но е и единствен, който се предлага с хибридно задвижване. А родният представител на Lexus се хвали, че NX 300h е с 12% до 15% по-изгоден от Германия като стойност на придобиване и притежание. Проблемът е, че автомобилът никакъв го няма по отношение на динамика. Ама никакъв. Затова пък се предлага и турбо версията NX 200t, която, за разлика от Европа (където е с около 5000 лв. по-скъпа), е на една и съща цена с хибрида. Така че изборът е наличен. Аз бих предпочел втария вариант.

 

Дълги години БСП и СДС властваха сами на политическата сцена, което тогава не беше добре. Или поне така се твърдеше. Сега ми се струва, че с радост бихме се върнали към началото на „демокрацията“ и двуполюсния модел, който от столетия си е съвсем в реда на нещата в прогнилите Великобритания и САЩ. Тази политическа аналогия правя, защото за мен Lexus NX300h предизвиква емоции в двата противоположни спектъра, каквито, предполага се, са вижданията на двупартийния модел на демокрация.

 

По отношение на размерите си, NX застава срещу Х3, Q5 и GLK, но дизайнът му го позиционира срещу по-експресивния конкурент в лицето на BMW X4. Изглеждащ почти идентично с концепцията LF-NX, показана преди две години във Франкфурт, острите и агресивни ръбове и линии на NX буквално ти избождат очите в градския трафик. Това може да се приема двузначно, защото визията на кросоувъра със сигурност поляризира мненията в двете крайности. Без съмнение аз съм от тези, на които тази аграсивна визия, в която няма нито една заоблена линия или повърхност, се нрави изключително много. Очите ми буквално попиваха всеки детайл от екстериора на NX, но високият капак на двигателя и издигащата се назад странична линия някак си подтискат CUV стойката на модела.

ВИЖТЕ ХИЩНАТА СТОЙКА НА LEXUS NX300H НА ПЪТЯ

Дизайнът на NX е създаден така, че да внушава, че автомобилът е отлят от един-единствен къс метал. Вретеновидната предна решетка изящно прелива в изваяния преден капак. В страничния профил най-привлекателна е формата, която формират хромираните лайсни на прозорците. Задницата на NX е „подписана“ с неповторими задни светлини с L-форма и изящна, изцяло LED светлинна технология.

Между тази по-висока визия и по-компактни размери, Lexus NX вероятно е най-добре изглеждащото олицетворение на настоящия дизайнерски език на марката – включително задаващото се RC купе с носа си, който много прилича на носа на Барбара Стрейзънд. Няма нещо във визията на NX, което да не ми харесва. Той е различен от всичко останало в класа. Но това е и негов минус, тъй като агресивната му визия поляризира мненията и вероятно ще отблъсне някои купувачи. Според мен, но не и според Lexus, които очакват годишни продажби от около 360 000 бройки за модела, като половината от тях ще бъдат направени от нови за марката клиенти! Ако това наистина се окаже вярно, то всякакви критики спрямо дизайна биха имали нулева стойност.

 

Със силно изваяните форми на приборното табло, интериорът на NX допълва ъгловатия дизайн на екстериора. Солидният, удебелен спортен волан допълва динамичните способности на NX, а контрастиращите цветове на тапицериите галят сетивата. Щедрото пространство в интериора (най-голямо пространство между задните и предните седалки и един от най-големите багажници в класа) и много удобните седалки са изиграли значителна роля в проектиране на дизайна. На визия всичко е много приятно оформено, но за сметка на това многото бутони и регулатори изискват време за свикване, т.е. не е един от най-интуитивните интериори, в които съм сядал.

 

Със сигурност двуполюсни са и мненията относно факта, че Lexus NX не се предлага с дизелов двигател. Има турбо версия (NX 200t), в която сигурно бих се влюбил, и тази, която карах: NX 300h. С други думи хибридна, каквато пък никой друг не предлага.

Lexus NX 300h използва високотехнологична пълнохибридна технология за задвижване, специално адаптирана за модела. Тя се състои 2,5-литров, 4-цилиндров бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, електрически мотор-генератор(и) и високоволтова хибридна батерия. Бензиновият двигател развива максимална мощност 155 к.с. и въртящ момент 210 Nm, а мощен преден електромотор, интегриран в автоматичната, безстепенна хибридна трансмисия подкрепя бензиновият двигател със 143 к.с. мощност и 270 Nm въртящ момент. Във версията с 4х4 задвижване (E-FOUR All-Wheel Drive), втори електромотор с мощност 68 к.с. и въртящ момент 139 Nm задвижва задната ос. Сумарната мощност на задвижващия трак е 197 к.с., а комбинираният разход на гориво на NX 300h AWD е едва 5,1 л/100 км CO2 (емисии само 117 г/км).

 

Тук обаче има два (поне) проблема, които аз открих. С почти 200 „коня“ сумарна мощност, тестовият NX 300h... не върви. Очаквам, че тази аграсивна визия ще е подплатена с агресивна возия, но съм се объркал. Включвам в режим Sport (има още Normal, Eco и EV) и драмата започва. Ускорението до 100 км/ч трае почти безкрайните 9,2 секунди. Те са придружени с неистов вой на бензиновия двигател, който те кара да вдигнеш крака от педала на газта. Имам чувството, че някое бутало ще избуши капака на двигателя, тъй като виждам как стрелката на оборотомера влиза в 7000 об/мин. А нищо не се случва, ускорението липсва. Това беше единственият път, в който включих Sport. След това започнах да се уча да карам този хибрид с тази планетарна трансмисия. Последната хич не я харесвам, но това е комбинацията при хибридно задвижване. Адски учуден съм, когато представител на Lexus ми казва, че те също са мислили като мен: че турбо версията (която върви повече) ще се продава повече, поради което поръчали повече NX200t. За тяхна изненада клиентите им предпочитат NX 300h, а защо – ще обясня след малко.

Сега ще се върна на другото несъотвествие, средният разход. Смисъл от хибриден модел и нисък разход има, само ако го карате предимно в градски условия. Там използвате EV режима, но извън града той не се включва често. Но в моя случай имаше дълго шофиране извън града в режим EV. Неделното спускане от Велинград към Варвара (едни около 25 км) изминавам в дълга и бавна колона, причинена от една ИФА и собствениците й, които явно бяха ходили да „берат“ дърва. В тази колона вдигам максимум 60 км/ч, като почти през цялото време съм по инерция и в режим EV. Е, минималният разход, който видях на таблото, бе 8,5 л/100 км. Много, много далеч от заводските параметри. На магистралата разходът отива към 10 л/100 км, но трябва да си призная, че го бях натиснал яко, абстрахирайки се от виенето на двигателя.

 

Не бих си премълчал и една адска грешка, която допуснах. Решението, в името на хубавите снимки, да мина по един черен път, за да може фотографът да снима колата на фона на Витоша. Калната локва пред мен ме накара да се подвоумя, но докато се чудех дали да спра или продължа, вече бях стигнал до нея. Десен волан, за да я заобиколя... и край. Страничният наклон не бе повече от 6-7 градуса, но слегналата трева и калта под нея ми скроиха шапката. Автомобилът спря, плъзна се назад и влязох в локвата. И дотам. Естествено, доокапах се с опит да се измъкна, което само усложни нещата. За мое щастие бързо намерих човек с лекотоварен камион, който да ме изтегли. Затъна и той. Добре че работникът му с фадромата още не си бе тръгнал, та дойде да ни спаси. За малко не припаднах, когато и фадромата започна да буксува върху тревата, но в крайна сметка всичко завърши благополучно. Вероятно след всеки тест на кросоувър съм писал, че тези автомобили НЕ са за офроуд. И аз не исках да карам офроуд, но се убедих по най-трудния начин, че кросоувър не трябва да излиза извън пътя. Най-много да катери бордьорите в града. А тук критика няма, тъй като аз съм изцяло виновен, в което се убедих още повече, след като дори и фадромата щеше да закъса по мократа, слегнала трева, покриваща калната повърхност отдолу.

 

Задължително трябва да се спра на един фактор, който обуслява по-голямото търсене именно на хибридната версия, а не на по-мощната и спортна версия NX 200t, освен мощното налагане на хибридната политика в последните 20-ина години. NX 200t в Европа е с около 5000 лв. по-скъп, а у нас е на абсолютно една и съща цена с хибрида. И тук идва най-интересното за клиента на хибрида: цените на NX 300h в България са едни от най-ниските в Европейския съюз! Нещо повече, пълният хибрид Lexus NX 300h е с по-конкурентна цена от моделите в сегмента с конвенционално дизелово задвижване и автоматични трансмисии при равно оборудване. Като се съберат всички фактори, NX 300h в България излиза с от 12% до 15% по-изгоден от Германия като стойност на придобиване и притежание за 5 години/100 000 км. А това звучи много, много добре, обяснявайки защо няма дизел и защо хората предпочитат хибрида пред бензина. Ако аз имах парите обаче, със сигурност бих избрал турбо версията.

Технически характеристики: Lexus NX300h AWD

Размери

Дължина, мм: 4630

Широчина, мм: 1845

Височина, мм: 1645

Колесна база, мм: 2660

Тегло, кг: 1785

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 2494

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 155 при 5700

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 210 при 4200-4400

Макс. мощност на хибридната система, к.с.: 197

Преден и заден електромотор, хибридна батерия (никел-метал)

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,2

Среден разход, л/100 км: 5,1-5,3

Suzuki Vitara: Легенди за страстта (тест-драйв)

И Vitara, като всеки друг автомобил, има пробойни в корпуса си. Но около този автомобил витае нещо очарователно. Аурата на всеможещото ...

Вредни емисии СО2, г/км: 117-123

Базова цена, лв. с ДДС: 79 950 (с предно задвижване)

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 94 900

КОНКУРЕНТЪТ

BMW X3 xDrive 20i

Размери

Land Rover Discovery Sport: Спортно-елегантен тип (тест-драйв)

Философията на Land Rover е много проста: нашият автомобил трябва да може да отиде навсякъде, където собственикът му пожелае. Затова Di...

Дължина, мм: 4657

Широчина, мм: 1881

Височина, мм: 1678

Колесна база, мм: 2810

Маса, кг: 1795

Двигател

Nissan Pulsar 1,5 dCi: Звезда на хоризонта (тест-драйв)

Неутронната звезда е най-често звезда в края на своята еволюция. Заради въртенето си, наподобяващо това на морски фар, се наричат и пул...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 5000-6250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 270 при 1250-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Opel Insignia&Mokka: Дизелова офанзива (тест-драйв)

Със сигурност ще прозвучи толкова клиширано, колкото е и сравнението на футболния терен със зелен килим, но въпреки това не мога да не ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: n/a

Среден разход, л/100 км: 7,2

Вредни емисии СО2, г/км: 169

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 80 900

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com