Лимузината на Путин вече във версия за простосмъртните

10868
Лимузината на Путин вече във версия за простосмъртните
Снимка: Авто Вести

Руският президент Владимир Путин от няколко весеца използза новата си лимузина, която е част от проекта „Кортеж”, а сега в Москва бяпа показани и версиите на модела, които ще бъдат пуснати в масово производство.

Двата автомобила носят имената Aurus Senat и Aurus Senat Limousine, като са оборудвани с пълен набор от системи за активна и пасивна безопасност, влючително и функция да помощ на водача ADAS, адаптивен круиз-контрол, система за електронен контрол на устойчивостта, функция за автоматично внезапно спиране, система за предотвратяване на сблъсък с функция за разпознаване на пешехосци, система за следене на "слепите” зони и др.

Новата лимузина на Путин се оказа не толкова руска

Едно от най-очакваните събития по време на инагурацията на руския президент Владимир Путин беше премиерата на новата лимузина, която бе...

Машините се задвижват от V8 мотор с обем 4,4 литра, който работи в комбинация с високоволтов електрически двигател. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема под 6 секунди, а разходът на гориво е 15 л/100 км в извънградски условия. Скоростната кутия е 9-степенна, като е дело на руската компания KATE.

Седанът и лимузината са оборудвани със система за задвижване на четирите колела, която работи постоянно. Окачването е многоточково отзад и двуточково отпред. На двата автомобила са поставени специални активни газови амортисьори, както и двойна спирачна система с дискове на всички колела.

Колите за елита на Русия ще струват колкото Bentley и Rolls-Royce

Автомобилите от проекта „Кортеж” – представителна лимузина за руския президент, както и седан, всъдеход и миниван за ...

Всички светлини са със светодиоди, като има функция за превключване от дълги на къси фарове, за да не се заслепява водача на идващия насреща автомобил. Колите разполагат с по 9 въздушни възглавници, безключов достъп зо салона, бутон за стартиране на двигателя, специални система за отваряне на багажника без ръце, защита против кражба с имобилайзер.

Предвижда се през 2019 и 2020 г. да се произвеждат по 150 бройки от двата модела. След това производството ще бъде увеличено, като първоначално трява да достигне 5000 единици годишно, а по-късно – 10 000.

Продажбите стартират през януари догодина, като моделите ще стъпят първо на европейски пазар. След това те ще започнат да се изнасят в Югоизточна Азия, Китай, Близкия Изток, Африка, Южна Америка и Южна Корея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com