Лукс, динамика и комфорт на върха: Range Rover Sport (тест-драйв)

19506
Снимки:

През 2004 г. британците от Land Rover откриха формулата на успеха с пускането на първия Range Rover Sport. В този уникален автомобил бяха съчетани лукс и комфорт, характерни за лимузина от най-висок клас, динамика на спортен автомобил и пословичната проходимост на всъдеходите Land Rover. Комбинацията от тези желани качества допринесе за големия пазарен успех на модела. Преди 5 години се появи второто поколение на Range Rover Sport, а неотдавна британците показаха и обновения модел. В него луксът, динамиката и комфортът са издигнати на още по-високо ниво, а безкомпромисната проходимост го отвежда до върховете.

На външен вид обновеният Range Rover Sport се различава с по-стилен дизайн на отделни елементи на каросерията. В предната част правят впечатление новата решетка и променената форма на броните, както и интегрираните в тях отвори за въздух и светлини за мъгла. Нови са и фаровете, в които са поставени динамични мигачи под формата на лъч, който свети от вътрешния към външния ъгъл. Според оборудването светлините могат да бъдат светодиодни, матрични, пикселни и лазерно-фосфорни лъчи за дългите светлини, осветяващи на разстояние от 500 метра. Обновеният Range Rover Sport се предлага с нови алуминиеви джанти с размери от 19 до 22 инча. За каросерията са предвидени и 31 цвята, а много от тях позволяват матово и гланцово покритие, както и външен пакет от фиброкарбон.

Разгледайте галерията със снимки на новия Range Rover Sport 

В салона на обновения спортен всъдеход всички ценители на лукса ще се насладят на новите тапицерии в ексклузивни цветове. Осветлението се регулира в десет нюанса, има 14 точки за свързване на мобилни устройства и 12 изхода USB за пътниците на предните и задните седалки. Особено впечатляващ звук възпроизвежда луксозната аудиосистема с акустична мощност 1700 Вата и 22 високоговорителя. Обновеният Range Rover Sport е оборудван с нова мултимедийна система Touch Pro Duo с два 10-инчови сензорни екрана, разположени на централната конзола. На горния дисплей се показват картите на навигацията и картината от камерите за кръгов обзор, а с долния дисплей се управляват климатичната система, седалките и функциите на автомобила.

Пред водача се намира 12-инчов цифров екран с множество режими, който сега е с по-ясни и точни графики. Точно пред погледа на шофьора се прожектират данните от първостепенно значение. Променената структура на седалките е допринесла за по-удобна позиция на тялото при продължително пътуване. Признавам си, че най-много ме впечатлиха новите асистиращи системи в Range Rover Sport. Благодарение на адаптивния круиз контрол, в комбинация със системата за активно управление на автомобила в зададената лента, колата се движи автономно с посочена скорост, намалява и ускорява сама, без да напуска пътя. В случай на непредвидена заплаха отпред, веднага сработва системата за екстремно спиране, която намалява скоростта до пълно спиране. Ако маневрирате трудно с волана, може да ползвате системата за автоматично успоредно и перпендикулярно паркиране.

В света на автомобилите има много малко всъдеходи, които могат да се нарекат спортни, но Range Rover Sport със сигурност е един от тях. Основна заслуга за това има 5,0-литровия V8 бензинов двигател с механичен компресор, който развива максимална мощност 525 к.с. и максимален въртящ момент от 625 Нм. Мощният компресорен V8 мотор изстрелва като куршум големия SUV, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 5,3 секунди. При всяко силно натискане на газта водачът получава огромна доза адреналин. При светването на зеления светофар големият „осмак” изревава гръмогласно и Range Rover Sport се впуска напред. Невероятният гърлен звук сякаш предизвестява мощен взрив. При рязко натискане на газта всъдеходът получава прилив от тяга и въпреки задвижването на четирите колела 4х4 и светкавичното действие на електрониката, задната ос се задейства един миг по-рано и палаво разклаща огромния SUV. Очаквано с този мотор спортният Range си има апетит и при спортно шофиране консумацията е около 20 л/100 км.

За тези, които искат да спортуват икономично, британците предлагат обновения Range Rover Sport 3,0-литровия V6 турбодизелов мотор с двоен турбокомпресор и с мощност 306 к.с. и 700 Нм въртящ момент. Този двигател ускорява спортния SUV от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди и при динамично шофиране харчи около 12 л/100 км. Огромната тяга от 700 Нм, налична още при 1500 об/мин, осигурява на всъдехода уверен спринт от място и за пъргаво изпреварване при ограничена видимост. Всичко това е съпроводено с приятния гърлен звук, който генерира дизеловият двигател. Агрегатът е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия, който в спортен режим избира оптималната предавка за ускорение и сваля до четири скорости.

Благодарение на мощните двигатели и модерните системи на борда, Range Rover Sport превръща в истински спортен автомобил, особено по път с остри завои. Големият SUV се движи като по релси в завоите с висока скорост, благодарение на системата против наклоняване с активни стабилизатори. В завоите тя оказва спирачно усилие върху съответните колела и създава въртящ момент. На път с остри завои Range Rover Sport може да засрами много спортни автомобили. Директното управление от волана позволява грациозното описване на кривата на завоя и стриктно следване на траекторията. При необходимост от намаляване на скоростта, спирачките Brembo ефективно укротяват големия SUV.

За комфорта на пътуването, спортният всъдеход е оборудван с ново въздушно окачване с междинна настройка, която позволява режимът Off-road да се използва и при скорост от 80 км/ч. Извън пътя въздушното окачване увеличава пътния просвет на два етапа. При сравнително равни черни пътища каросерията се повдига с 40 мм, а при по-екстремни неравности, тялото се издига със 75 мм. Извън пътя окачването е плътно и без осезаемо друсане отработва всички неравности на грапавата настилка. Системата за задвижване Terrain Response ІІ може да се управлява ръчно чрез въртящ се селектор. В автоматичен режим електрониката разпознава терена и ако е нужно сама включва понижаваща предавка, блокира централния диференциал и активира системата при спускане по наклон. На екрана на мултимедийната система се показва разпределението на тягата по осите и режима на работа на системата. Сензорът за газене дава информация за дълбочината при преминаване през водно препятствие.

Със стилен външен вид, луксозен и функционален салон, динамичен двигател и комфортна возия, Range Rover Sport се отправя към планинските върхове. Без значение от къде се налага да мине и какви препятствия трябва да преодолее, всъдеходът върви уверено, преодолява дълбоки кални коловози и прекосява реки. Пътният просвет, достигащ до 278 мм, както и големите ъгли на заход и отход, позволяват на луксозния спортен SUV да щурмува стръмни наклони и да се спуска по хълмисти местности. Ако се наложи, спортният Range може да се движи и по течението на река с дълбочина до 85 см. Ако предпочитате основно движение по асфалт, по-удачно е да изберете модела с постоянно задвижване на двете оси с разпределение на тягата в съотношение 42:58 в полза на задните колела. Ако обаче имате къща високо в планината и обичате планинския туризъм, по-добре да заложите на варианта със система за задвижване на четирите колела с централен заключващ се диференциал с понижаващи предавки.

Технически характеристики

Range Rover Sport 3.0 SDV6 4WD SE

Размери

Дължина: 4879 мм

Широчина: 1984 мм

Височина: 1803 мм

Междуосие: 2923 мм

Собствено тегло: 2178 кг

Вместимост на резервоара: 86 л

Двигател

Тип: 6-цилиндров V-образен битурбодизелов

Работен обем: 2993 куб. см

Максимална мощност: 306 к.с. при 4000 об/мин

Максимален въртящ момент: 700 Нм при 1500-1750 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост: 209 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 7,3 секунди

Среден разход: 7,0 л/100 км

Вредни емисии СО2: 185 г/км

Базова цена на модела: 153 610 лева с ДДС

 

КОНКУРЕНТЪТ

Maserati Levante 3.0 V6 Diesel

Размери

Дължина: 5003 мм

Широчина: 1968 мм

Височина: 1679 мм

Междуосие: 3004 мм

Собствено тегло: 2205 кг

Вместимост на резервоара: 80 л

Двигател

Тип: 6-цилиндров V-образен турбодизелов

Работен обем: 2987 куб.см

Хибридният Range Rover Sport изкачи Вратата към Рая (ВИДЕО)

Новият Range Rover Sport PHEV записа поредното забележително постижение, след като стана първият SUV в света, който изкачи стълбите до ...

Максимална мощност: 275 к.с. при 4000 об/мин

Максимален въртящ момент: 600 Нм при 2000 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост: 230 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 6,9 секунди

Три пъти WOW! Range Rover Velar пленява с красота, лукс и обноски (тест-драйв)

WOW! И вие ли си казахте същото, като видяхте новия Range Rover Velar? Красотата на този автомобил толкова силно пленява съзнанието, че...

Среден разход: 7,2 л/100 км

Вредни емисии СО2: 189 г/км

Базова цена на модела: 153 500 лева с ДДС

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Тони Тончев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com