Mazda MX-5 RF: Покорителката на завоите (тест-драйв)

9038
Снимки:

Безспорно Mazda MX-5 е една от малкото коли, създадена за чистото удоволствие от шофирането. От началото на годината най-продаваният роудстър в света се предлага и с автоматичен твърд сгъваем покрив. Нарича се RF, което идва от Retractable Fastback. Новата Mazda MX-5 RF е оборудвана с една от най-бързите системи за сгъване и разгъване на покрива. Той може да се отваря и затваря с натискане на бутон само за 13 секунди, дори по време на движение със скорост до 10 км/ч. Едва ли има по-добро място за тест-драйв на новата Mazda MX-5 RF от пътя Трансфагарашан в съседна Румъния. Щастлив съм, че имам възможността да пришпоря точно тук тази играчка за пораснали деца, която поражда неописуемо удоволствие от шофирането. Mazda MX-5 RF е не просто перфектната кола за прекосяване на Трансфагарашан - тя сякаш е създадена за това да покорява завоите с неподправено чувство за наслада.

„Това е най-добрият път в света. Румъния, благодарим ти, че сме тук. Можем ли да останем завинаги”, каза Джеръми Кларксън през 2009 година по време на снимките на едно от телевизионните предавания Top Gear, карайки по впечатляващите завои на пътя Трансфагарашан в Румъния. Пътят Трансфагарашан свързва двете румънски исторически провинции, наречени Монтения и Трансилвания, като преминава над 830 малки мостчета, 27 виадукта и минава през тунел с дължина 887 метра – най-дългият пътен тунел в Румъния. По пътя има 27 остри завои, повечето от които са като фиби, но това не го прави труден за шофиране, а му придава особен смисъл. Високата част на пътя Трансфагарашан е отворена за шофиране всяка година от 30 юни до 1 ноември, поради плътната снежна покривка по време на зимния сезон и също така има риск от падане на камъни и лавини.

Галерия: Mazda MX-5 RF по завоите на пътя Трансфагарашан

На теория версията RF на Mazda MX-5 не е роудстър в традиционния смисъл на думата, а по-скоро нещо като Targa. Има механизъм на сгъване на покрива, подобен на този в най-новото Porsche 911 Targa. Твърдият покрив допълва дизайнерската каросерия и прави Mazda MX-5 RF практична и удобна за ползване през цялата година. След като натиснете и задържите бутона за отваряне на покрива, започва процедурата, която привлича интереса на всички наоколо. Двете части на покрива бързо се отдръпват назад, като правят място на твърдия таван да се сгъне под тях. Конструкцията не отнема от обема на багажника с капацитет едва 130 литра, който е същия като при MX-5 с мек покрив. В салона няма жабка и джобове на вратите, а между седалките има кутия за предмети.

По пътя към върховете на най-високите планински части на Карпатите в Румъния изненадващо вали пороен дъжд и ми позволява леко да врътвам задницата на Mazda MX-5 RF в завоите, но без да се тревожа от своеволни занасяния. От време на време все пак ми се иска да я провокирам, но за това трябва да изключа електронния контрол на стабилността DSC. Много внимавам, тъй като на места пътят минава покрай големи пропасти. Изкачвайки се към високите части на планините, имам възможност да се наслаждавам на един от най-красивите пътища на света с неговите прекрасни алпийски гледки и серпентини. През лятото Трансфагарашан е пълен с много чуждестранни туристи, повечето от които карат любимите си играчки на две и четири колела. Мотоциклетистите културно си карат по пътя и често вдигат палец, вместо да се ядосват от внезапното появяване на рояка от свистящи роудстъри.

Шофирайки по тези безкрайни завои се чувствам като едно цяло с Mazda MX-5 RF, осмисляйки същността на японската философия Jinba Ittai, което в превод означава единство между коня и ездача, а в случая между мен и автомобила. Това единство превръща колата в продължение на моите ръце и крака, и ми доставя неописуемо удоволствие зад волана. Двигателят е поставен ниско и е изтеглен леко назад, което позволява да се постигне равно разпределение на теглото по осите 50:50 и да се понижи центъра на тежестта. Лекият роудстър със задно предаване е чувствителен и маневрен. Кормилното управление за първи път е с електрически сервоусилвател, но е все така остро, директно и с перфектна обратна връзка, като от край до край воланът прави по-малко от три оборота.

Окачването на Mazda MX-5 RF е по-меко от това на предходния модел, което е допринесло за по-комфортната возия по лоши пътища. Управлението на RF не се отличава от тези на версията с мек сгъваем покрив. Новата Mazda MX-5 RF описва завоите с отлично сцепление и ми позволява незабавно да натисна газта, тъй като е оборудвана с диференциал с ограничено приплъзване на задната ос. Тънката рамка на предното стъкло почти не пречи на видимостта в острите завои. Настройките на шасито са чудесни и Mazda MX-5 RF реагира светкавично на действията на волана, а аз усещам всичко, което се случва с предните колела. Реакцията не се променя в зависимост от това дали твърдият покрив е свален или поставен. Педалът на спирачката е настроен перфектно, така че забавянето да се дозира безпогрешно.

Спортната Mazda MX-5 RF привлича любителите на шофирането с приключенския си дух и за разлика от повечето спортни коли, създава чисто удоволствие от шофирането. Основна заслуга за тава има 2,0-литровият 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 160 конски сили, който е поставен зад предния мост така, че теглото от малко над 1 тон на колата е с разпределено поравно между осите. Перфектният скоростен лост е с къси ходове, което превръща превключването на предавките в неподражаемо удоволствие. Повече от 150 километра карам през Карпатите и сменям от втора на трета предавка и след това отново се връщам на втора, за да посрещна следващия завой, понякога с леко врътване на задницата.

Едва на няколко прави успях да включа и на четвърта, но 2,0-литровият мотор така и никога не падна под 4000 об/мин. Съпътстващият звук е като перфектна симфония от стомана, бензин и масло. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,3 секунди, но изглежда малко по-бързо, особено когато автомобилът е без покрив. Въпреки динамичното шофиране по завоите, бензиновият двигател се оказа много икономичен и средният разход от пътуването беше 7,7 литра на 100 км. В този момент се питам, кой се нуждае от дизел или хибриди. Всичко, от което имате нужда, е това перфектно настроено шаси и ниско тегло, което може да ви даде едновременно вълнуващо шофиране и съвсем приемлива консумация на гориво.

Новата Mazda MX-5 RF е перфектна кола не само за пътя Трансфагарашан, но и за ежедневно шофиране, с която можете да ходите на работа или да избягате от града след тежък ден и през уикенда. Това е кола, която напълно ви откъсва от скучния живот. Влезте с повече газ в някои от обратните завои с добра видимост, плъзнете хубаво задницата и ще усетите как се пристрастявате към шофирането на Mazda MX-5 RF. В този момент ще ви се иска да карате непрекъснато вълнуващия роудстър, без да пътувате за някъде, а просто да се наслаждавате на шофирането. Независимо дали ще изберете Mazda MX-5 с твърд или с мек покрив, тази кола ще изпълни живота ви с много усмивки.

Технически характеристики

Mazda MX-5 RF SkyActiv-G 2.0 Revolution

Размери

Дължина, мм: 3915

Широчина, мм: 1735

Височина, мм: 1230

Междуосие, мм: 2310

Собствено тегло, кг: 1040

Вместимост на резервоара, л: 45

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови

Работен обем, куб. см: 1998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 160 при 6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 4600

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 214

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,3

Среден разход, л/100 км: 6,6

Вредни емисии СО2, г/км: 154

Цена на тествания модел, лева с ДДС: 58 980 лева

КОНКУРЕНТЪТ

Toyota GT86

Размери

Дължина, мм: 4240

Широчина, мм: 1775

Височина, мм: 1285

Междуосие, мм: 2570

Собствено тегло, кг: 1215

Вместимост на резервоара, л: 50

Двигател

Тип: 4-цилиндров боксер

Mazda MX-5 SkyActiv-G 2.0: Избор със сърцето (тест-драйв)

Всички коли ще ви закарат от точка А до точка Б. Едни от тях ще го направят комфортно, други бързо, трети икономично, а четвърти дори щ...

Работен обем, куб. см: 1998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 200 при 7000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 205 при 6400-6600

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 226

Това е красота: Mazda MX-5 RF (видео)

OMG! Mazda представи версията с твърд покрив на MX-5 в Ню Йорк, но тя се оказа изненада за всички. Вместо да монтират сгъващ се механиз...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,6

Среден разход, л/100 км: 7,8

Вредни емисии СО2, г/км: 180

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 64 550

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Mazda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com