На автосалона може да видите автомобилната гордост на социализма

20589
На автосалона може да видите автомобилната гордост на социализма
Тези автомобили са неразделна част от историята на България. В тях са се возили силните на деня (но в продължение на десетилетия), а сега автомобилите се обслужват и реставрират от НСО.

По време на Автомобилен салон София 2013 може да видите някои наистина уникални автомобила, всеки един от които носи част от историята на България, в частност – на БКП и бившите Първи. За пръв път тези автомобили бяха показани публично в миналото издание на софийския автосалон през 2011 г. Сега част от колекцията на НСО отново е в зала 5 на „Интер Експо Център“. Всеки един от осемте автомобила си има своя история. Преди десетилетия в тези автомобили са се возили най-силните хора на Народната република.

Ще видите съветските лимузини ЗИС, ЗИЛ, „Чайка“, зеленият „упадъчен“ по онова време Cadillac 62 Convertible, както и ARO 304. От него са произведени само четири бройки, а въпросният е бил подарен на Тодор Живков от Николае Чаушеску.

Mercedes-Benz E-Class е с 2000 нови детайла

„Моделът е символ на бранда и причина за лоялността на неговите клиенти“, каза при представянето на Е-класата г-жа Катя Боя...

Ще видите и зеления Volkswagen Type 181 „Kurierwagen". Историята на този модел датира от 60-те години, когато няколко европейски държави се обединяват около създаването на общ проект, наречен Europe Jeep. Той трябвало да бъде пълноприводно превозно средство за целите на армията. Германия обаче има спешна нужда от точно такъв автомобил и докато Europe Jeep е в процес на разработка и въвеждане, вкарва на въоръжение Type 181.

Много по-впечатляваща е историята на ЗИС 110. Той е пряко следствие от желанието на Йосиф Сталин да се направи съветска лимузина по подобие на Packard, в каквато се е возил Сталин. След края на войната (1946) се появява ЗИС 110. Той се задвижва от 6-литров осемцилиндров редови двигател. Максималната мощност на мотора е 140 к.с., а теглото на лимузината – 2450 кг.

Повече любопитна информация за отделните модели може да научите на изложението. Около колите има поне един човек, който постоянно обикаля край тях. Със сигурност е от НСО. И със сигурност знае изключително интересни неща за автомобилите. Трябва само да го попитате. Не са страшни и с радост ще ви отговорят.

Автор: Пламен Георгиев

Forester е акцентът на щанда на Subaru

През годините Forester се доказа като един от най-успешните модели в гамата на Subaru, а на щанда на Subaru в „Интер Експо Център...

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com