Nissаn Juke Nismo: Токио дрифт (тест драйв)

45749

Преди близо 50 години на инженерите на Nissan им хрумва проста идея - да монтират мощен двигател в обикновен японски седан. Ражда се легенда, а продажбите тръгват нагоре. От доста повече десетилетия е тясното сътрудничество между автомобилната промишленост и Холивуд, като примерите в тази посока са неизброими. Последният: „Бързи и яростни 6“, в който главно действащо лице ще е Nissan GT-R. Но маркетинговите гении на Nissan показаха, че мислят много по-мащабно и креативно, след като през 1997 г. стартират мащабната си кампания за „облъчване“ на цяла една генерация с качествата и възможностите на спортното си поделение Nismo. В резултата на това Nismo е главно действащо лице още от първата серия на Gran Turismo на Sony PlayStation, а благодарение на това сътрудничество Nismo вече не е само японски феномен, а световноизвестно име. Което сега за пръв път стъпва по пътищата в Европа с Nissan Juke Nismo – първият от поредицата спортни модели на Nissan, чиято цел е да предоставят на клиента спортен автомобил, който вече не е запазена територия само за най-богатите. Ние бяхме сред първите, които тестваха автомобила на родна земя.

 

Всичко започва преди близо 50 години

Както почти винаги се случва, гениалните идеи се раждат от наглед тривиални и много прости решения. Като например монтирането на голям 2,0-литров 6-цилиндров двигател от седан Nissan Gloria в двигателния отсек на много по-малкия Skyline, удължавайки колесната му база. И с това се режда една легенда.

При значително увеличеното съотношение мощност-маса, няколкото ентусиазирани инженери на Prince Motor Company (придобита в последствие от Nissan през 1966 г.) осъзнават състезателният потенциал на свето творение - Prinсe Skyline 2000GT (S54). Те произвеждат задължителните 100 бройки за хомологиране на автомобила за участие в състезания.Той е официално представен на 1 май 1964 г. и два дни по-късно стартира в първото си състезание. Победата печели Porsche 904, а Skyline окупира всички места от 2-ро до 6-то на финала.

Три години по-късно се появява друга емблема, която днес се ползва с култов статус - GT-R. Оригиналът е седан, но скоро идва и купето, наречено KPGC-10.

През 1984 г. се създава Nissan Motorsports International Co. Ltd, а абревиатурата е Nismo. Тя е създадена като отделна компания, но е изцяло собствено подразделение на Nissan. През 1989 г. дебютира автомобилът, който прави Nismo безспорен фактор в целия свят - легендарният Nissan Skyline R32. Този автомобил печели 29 победи от 29 старта, което е само част от безбройните успехи на Nismo в моторния спорт.

За щастие през 2011 г. Карлос Гон заявява, че е крайно време огромния опит и успехи в автомобилните спортове да се прехвърли към серийните автомобили. И ето го първото Nismo, с което японският заводски тунер на Nissan стъпва в Европа.

 

С премерени и точни намеси дизайнът е приковаващ

В този случай Nismo играе ролята на заводски тунер, марка, която трябва да предложи на клиентите достъпен спортен автомобил, а не такъв, който е по възможностите на малцина. И доказатолеството за това идва под формата на конкретни цифри: Juke Nismo струва 54 500 лв., което е с около 6000 лв. по-скъпо от най-високото ниво на оборудване Juke Ultimate (48 790). Разликата е, че в този случай срещу само 6000 лв. получаваш още много. И на първо място то идва под формата на много агресивен външен вид.

Най-очевидната разлика със стандартния Juke се открива в предната част, която изглежда много по-спортно. Досегашната радиаторна решетка е заменена от хоризонтална (в която е позиционирано логото на Nismo), а кръглите фарове за мъгла са заменене от хоризонтални с по 6 светодиода във всеки. Те са позиционирани над новите малки вентилационни отвори, разположени в двата края на голямата решетка. Освен декоративна функция, левият насочва въздух към двигателния отсек за охлаждане на маслената помпа.

Фаровете са „опушени”, а целият автомобил е опасан от тънка червена ивица. Огромните колесни арки придават агресия на Juke Nismo, но също така играят важна роля за оптимизиране на аеродинамичното притискане на автомобила. Капаците на страничните огледала са оцветени в червено, а В-колоната е изпълнена в матирано "пиано черно". Отзад бронята и оформения под нея дифузьор, както и спойлерът над петата врата, са елементите, които се грижат за ясно разпознаваемата спортна визия на Nismo. Обликът завършват 18-цоловите лети джанти, които осигуряват още по-добро сцепление на автомобила.

Това в общи линии е основата, от която всеки бъдещ собственик може да започне. Но не значи, че с нея всичко се изчерпва, напротив. Благодарение на възможността за персонализиране на автомобила, могат да се добавят допълнителни елементи, които още повече да подсилят спортното излъчване на Nismo.

 

Всичко в интериора е фокусирано върху водача

Първото, което се набива на очи след отваряне на вратата, са спортните седалки. Освен атрактивния си вид, те предлагат много добра странична опора, а чувството да седиш върху велур винаги е приятно. И тук основните акценти са в червен цвят: шевовете на седалките, извезаният върху тях надпис Nismo, набиващият се на очи оборотомер, маркерът върху волана, обозначаващ „горната мъртва точка”, пръстенът около старт-стоп бутона... Всичко говори за спортната ориентация на автомобила. Не мога обаче да не отбележа липсата на „пера” за смяна на предавките от волана, който пропуск трябва да се поправи във версията Juke Nismo RC, която в момента се тества.

Не се интересувам от режимите Eco и Normal. Чрез системата Nissan Dynamic Control System (NDCS), позволяваща водачът да променя динамичните настройки на автомобила, както и да настройва климатикът, избирам режим Sport. Чрез натискането на бутон дигиталният екран върху централната конзола променя дисплея си, цвета и функциите в зависимост от режима, избран от водача. В Sport режим се вдига работния режим на двигателя, като се въвежда "ритмична" смяна на предавките нагоре. По този начин се симулира ръчна смяна на скоростите в червената зона на оборотите. Аз обаче препоръчвам истинският ръчен режим за смяна на предавките, в който 7-степенната CVT трансмисия работи отлично. Първоначалното ми опасение, че тази трансмисия ще попречи на истинското спортно изживяване, не се оправдаха. И двигателят, и трансмисията позволяват стрелката на оборотите да стои в червената зона на оборотомера, без сами да сменят нагоре, което е наслада за ухото и сетивата. В нисходящ ред трансмисията също реагира мигновено, като позволява слизане дори до 2-ра от високи обороти. И то без замисляне.

В момента автомобилът се предлага в България само в конфигурация 4х4 и CVT трансмисия, но още по-спортните натури могат да си поръчат Juke Nismo само с предно и 6-степенна механична кутия. В тази конфигурация автомобилът се ускорява до 100 км/ч за 7,8 сек (максимална скорост 215 км/ч), докато с автоматичната трансмисия – за 8,2 секунди и максимални 200 км/ч.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ НА JUKE NISMO

Още един картинг на пътя

Поведението на пътя е това, което доставя най-голямо удоволствие. Под предния капак на Juke Nismo е монтирана преработена версия на 1,6-литровия Direct Injection Gasoline Turbocharged (DIG-T) бензинов двигател на Nissan. Мощността и въртящият момент са нараснали незначително – с по 10 к.с. и 10 Нм до 200 „коня” и 250 Нм, но без това да е станало за сметка на разхода на гориво и вредните емисии, които са останали непроменени.

Това нарастване е незабележимо като параметри на пътя, но благодарение на втвърдените с 10% окачване и здравина на шасито, Juke Nismo захапва асфалта с 18-цоловите си гуми като питбул. На празни обороти двигателят звучи доста анонимно, но при 6000 об/мин е ода на радостта за ушите. Воланът, облицован в алкантара и кожа, реагира и на най-малкото движение, а предницата води автомобила в посоката, в която сочи червеният маркер върху волана.

За стабилността на Juke Nismo особено важна е и Torque Vectoring System (TVS) на Nissan. Това е технологията, която, до този момент, можеше да се открие само в луксозните автомобили и появата й в Juke е първата в сегмента на компактните автомобили. Освен разпределяне на въртящия момент между предния и задни мост - до максимум 50:50, системата ограничава недозавиването, като увеличава въртящия момент към задното външно на завоя колело.

Nismo срещу конкурентите

В този момент Juke Nismo има само един реален конкурент в България - MINI Cooper S Countryman. Juke е с около 3000 лв. по-евтин, но и в динамично отношение отстъпва от MINI-то. По пътно поведение също може да се каже, че MINI е напред, но визията на Juke Nismo определено изпъква. А и в съвсем близко бъдеще ще се появи и Juke Nismo RC, който вече ще предлага мощност около 220 к.с., а това значи и самочувствие да се изправи очи в очи с Countryman John Cooper Works.

 

Технически характеристики: Nissan Juke Nismo

Размери

Дължина, мм: 4165

Широчина, мм: 1770

Височина, мм: 1569

Колесна база, мм: 2530

Маса, кг: 1430

Двигател

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 2400-4800

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,2

Среден разход, л/100 км: 7,4

Вредни емисии СО2, г/км: 169

Базова цена, лв с ДДС: 54 500

Skoda Rapid: Интелигентното решение (тест драйв)

С изцяло нов дизайн, много добро пътно поведение, супер просторен интериор и огромен багажник, Skoda Rapid изпъква пред конкурентите. Д...

КОНКУРЕНТИТЕ

MINi Cooper S Countryman 4ALL

Размери

Дължина, мм: 4110

Широчина, мм: 1789

Височина, мм: 1561

Citroen C4 Aircross: Японска технология и френска елегантност (тест драйв)

При покупка на нов автомобил клиентите са изкушени от две неща. Сърцето (разбирай емоцията) казва: купи най-големия, най-красив и най-в...

Колесна база, мм: 2595

Маса, кг: 1310

Двигател

Работен обем, куб. см: 1560

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 (260)при 1600-5000

BMW X6 M50d: Досиетата Х (тест драйв)

От „Досиетата Х“ на агент Мълдър, 9 сезона по-късно: Сряда, 23 януари, между 12:23-12:38 ч, някъде около Вакарел. Вече съм ...

Макс. скорост, км/ч: 215

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,6

Среден разход, л/100 км: 6,1

Вредни емисии СО2, г/км: 143

Цена, лв. с ДДС: 57 590

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com