Nissan ще жертва цяла марка, за да излезе от кризата

6786
Nissan ще жертва цяла марка, за да излезе от кризата
Снимка: Datsun

През 2012 г. компанията Nissan обяви план Power 88, с който беше възродена марката Datsun. Лично тогавашният изпълнителен директор на японския производител Карлос Гон даде старт на производството на нейните модели в Индия, Индонезия, Южна Африка и Русия. След ареста на Гон през миналата година обаче Nissan изпадна в голяма криза и сега търси начини да излизане от нея. Първата стъпка в тази посока е именно раздяла с наследството, оставено от Гон.

Новият президент на Nissan - Макото Учида, обяви, че компанията се отказва от нерентабилните продукти и започва да намалява производството. Реформата ще засегне най-вече развиващите се пазари, които ще бъдат жертвани заради бизнеса в САЩ и Китай. Както съобщава Reuters, първата жертва на реструктуризацията ще е именно Datsun, който и без това е трън в очите на ръководството на Nissan, тъй като с евтините си модели "краде" част от клиентите на бранда.

Nissan съкращава служители и модели

Японският концерн Nissan официално потвърди появилите си информации за сериозно съкращаване на служители от цял свят, като и орязване н...

Оптимизацията на производството е поверена на старши вицепрезидента на Nissan - Дзюн Секи, който ще има решаващата дума за намаляване на мощностите във всички заводи, с изключение на тези в Китай. Закриването на цели предприятие не влиза в плановете.

Сред задачите обаче е изкореняване на порочната практика, въведена от Гон, при която се продават автомобили с големи отстъпки за корпоративни автопаркове. Това беше един от подходите на бившия шеф на Nissan, който продаваше колите на безценица, като с това подриваше авторитета на марката.

Според медиите в Япония, производството на Datsun в Русия и Индонезия ще бъде прекратено през 2020 г. Оказва се, че продажбите на възродената марка са минималния - едва 1% от общите на Nissan, и това я прави напълно ненужна. Засега се запазва производството в Индия, докато бъдещето на марката в Русия продължава да бъде неясно.

Има вариант, според който Nissan напълно да се изтегли от този пазар, тъй като за последните 9 месеца продажбите на марката спаднаха с 21%, а заводът в Санкт Петербург работи на половин мощност. Не е изключено в същото предприятие да започне производство на модели на Mitsubishi, за да може то да бъде използвано с пълния му капацитет.

Нови обвинения за бившия шеф на Nissan, искат му 4.5 млн долара гаранция

Прокуратурата на Токио предяви нови обвинения за присвояване на средства на Карлос Гон, бившия ръководител на алианса „Рено-Нисан...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com