X
 
 

Nissan ще жертва цяла марка, за да излезе от кризата

5095 0
Nissan ще жертва цяла марка, за да излезе от кризата
Снимка: Datsun
През 2012 г. компанията Nissan обяви план Power 88, с който беше възродена марката Datsun. Лично тогавашният изпълнителен директор на японския производител Карлос Гон даде старт на производството на нейните модели в Индия, Индонезия, Южна Африка и Русия. След ареста на Гон през миналата година обаче Nissan изпадна в голяма криза и сега търси начини да излизане от нея. Първата стъпка в тази посока е именно раздяла с наследството, оставено от Гон.

Новият президент на Nissan - Макото Учида, обяви, че компанията се отказва от нерентабилните продукти и започва да намалява производството. Реформата ще засегне най-вече развиващите се пазари, които ще бъдат жертвани заради бизнеса в САЩ и Китай. Както съобщава Reuters, първата жертва на реструктуризацията ще е именно Datsun, който и без това е трън в очите на ръководството на Nissan, тъй като с евтините си модели "краде" част от клиентите на бранда.

Nissan съкращава служители и модели

Японският концерн Nissan официално потвърди появилите си информации за сериозно съкращаване на служители от цял свят, като и орязване н...

Оптимизацията на производството е поверена на старши вицепрезидента на Nissan - Дзюн Секи, който ще има решаващата дума за намаляване на мощностите във всички заводи, с изключение на тези в Китай. Закриването на цели предприятие не влиза в плановете.

Сред задачите обаче е изкореняване на порочната практика, въведена от Гон, при която се продават автомобили с големи отстъпки за корпоративни автопаркове. Това беше един от подходите на бившия шеф на Nissan, който продаваше колите на безценица, като с това подриваше авторитета на марката.

Според медиите в Япония, производството на Datsun в Русия и Индонезия ще бъде прекратено през 2020 г. Оказва се, че продажбите на възродената марка са минималния - едва 1% от общите на Nissan, и това я прави напълно ненужна. Засега се запазва производството в Индия, докато бъдещето на марката в Русия продължава да бъде неясно.

Има вариант, според който Nissan напълно да се изтегли от този пазар, тъй като за последните 9 месеца продажбите на марката спаднаха с 21%, а заводът в Санкт Петербург работи на половин мощност. Не е изключено в същото предприятие да започне производство на модели на Mitsubishi, за да може то да бъде използвано с пълния му капацитет.

Нови обвинения за бившия шеф на Nissan, искат му 4.5 млн долара гаранция

Прокуратурата на Токио предяви нови обвинения за присвояване на средства на Карлос Гон, бившия ръководител на алианса „Рено-Нисан...

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители