Нова система на Ford автоматично ще регулира скоростта

2270
Нова система на Ford автоматично ще регулира скоростта
Снимка: Ford

Европейското подразделение на американския производител Ford тества нова технология, която автоматично ще забавя автомобилите до разрешената скорост в определен участък от пътя. За разлика от сега действащите системи, тя няма да разчита пътните знаци или да получава получава информация от водача, съобщиха от компанията.

Технологията се нарича Geofencing Speed Limit Control и изисква комбиниране на множество системи за работа. След като бъде активирана функция, проследяващата GPS-система се свързва специален софтуер и информацията за ограниченията на скоростта в определени участъци се изпраща на превозното средство. Веднага след като автомобилът навлезе в определена зона, скоростта се задава автоматично според ограничението.

За разлика от някои превозни средства, които могат да разчитат пътни знаци и да регулират скоростта, системата на Ford разчита на зададена виртуална зона и GPS-позициониране на превозното средство. В момента системата се тества в Германия, като освен софтуерните инженери на Ford и екипът на Ford City Engagement в разработката участват градските власти в Кьолн и Аахен.

Ford Mustang Mach-E задмина Mondeo по продажби в Европа

Производството на Ford Mondeo в завода във Валенсия (Испания) ще приключи през март 2022 година и това явно ще бъде краят на модела, ко...

В експеримента участват два микробуса E-Transit. При приближаване на скоростна зона водачът получава информация на таблото и софтуерът коригира скоростта според нуждите. Шофьорът има възможността да изключи системата по всяко време, като се предвижда възможност за предварително задаване на скоростта в определени райони. Ще се отчитат също така строителните работи и метеорологичните условия.

„Технологиите на свързаност при превозните средства имат доказан потенциал да направят ежедневното шофиране по-лесно и по-безопасно за всички, при това не само за човека зад волана. Geofencing може да осигури намаляване на скоростта, където е необходимо, и дори когато е необходимо да се подобри безопасността и да се създаде по-приятна среда“, коментира Майкъл Хюн, мениджър за връзки с градовете в Германия за Ford of Europe.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com