Opel Insignia&Mokka: Дизелова офанзива (тест-драйв)

39773
Снимки:

Със сигурност ще прозвучи толкова клиширано, колкото е и сравнението на футболния терен със зелен килим, но въпреки това не мога да не сравня Opel с Феникс. Преди три години въобще не беше сигурно дали тази марка с над 100- годишна история ще съществува, а днес тя отново катери пазарите в Европа, записвайки отлични резултати на голяма част от тях. От 2013 г. насам Insignia се е реализирала в тираж от 160 000 бройки (над 750 000 от лансирането си, №2 в сегмент D в Европа), а Mokka вече има 350 000 продажби на сметката си за две години, като за последните 7 месеца са поръчани 100 000 (17% пазарен дял в сегмента). Мога да продължа със статистиката, но ще натежи. Достатъчно е да кажа, че плановете на Opel не предвиждат възстановяване на марката след голямата криза. Плановете предвиждат истинска пазарна инвазия с 27 нови модела за периода 2014-2018 г. Тя ще се допълни от 17 нови двигателя за този период. И именно заради два от тези двигатели аз съм в зелената Ирландия, за да се насладя на най-тихия дизел, с който съм имал контакт до момента. Шептящите 2,0 CDTi и 1,6 CDTi. И те наистина шептят. Без преувеличение.

 

Балъ Аахъ Клиъх е столица и най-голям град на Република Ирландия. С други думи – Дъблин. Най-после имам възможността да стъпя на непокорния остров, а тръпката ми не е свързана само с „Гинес“, който няма нищо, ама нищо общо с това, което продават у нас. На ирландците (почти) всичко им е сбъркано. Говорят език, в който няма и една английска дума. А като заговорят на английски, по-добре да не го правят. За да си заредиш телефона, ти трябва адаптер. Чадърът наистина е задължителен аксесоар, защото постоянно вали. В равното долу е много зелено (тъй като постоянно вали, както стана ясно), а като се качиш в планината – суха жълта трева, никакви дървета и камани. Много камъни, облаци, мъгла и... дъжд. На 3-лентов еднопосочен път ограничението е 100 км/ч, след което се появява двупосочен път, на който разминаването става на боя разстоянието – там ограничението е 80 км/ч. Плащат в евро и мерят в км/ч, докато в Белфаст - в лири и мили/ч, но най-сбърканото им е друго: карат обратно. Затова на всяко кръгово движение имат стрелка, оказваща посоката на движение. Възприятията се объркват и първоначално карам под максималната скорост, за да свикна с обратното движение. Така, без да форсирам и да бързам установявам, че Opel не са преувеличили, когато са нарекли новото си поколение дизелови двигатели „шептящи“. Чувам единствено шума от търкалянето на гумите по грубия асфалт, а двигателят, ако искате вярвайте – не. Това е стряскащо.

 

Макар повечето им неща да са сбъркани, ирландците умеят някой и друг трик. Без съмнение могат да правят Guinness. Опитах им и 16-годишния Bushmills. Комбинацията между двете не води до кошмарна сутрин, просто защото нямат нищо общо с нашите подобни напитки. Телешкото също го умеят, както и 4-те вида картофи. Умеят и да са гостоприемни, което научавам в имението Palmerston Manor. Окъпани от проливния дъжд, последван от ярко слънце, пред него са подредени над 30 автомобила Opel Insignia и Mokka, задвижвани от най-новите дизелови оръжия на марката: 2,0 CDTi със 170 к.с. и 1,6 CDTi със 136 к.с.

Дизеловота офанзива на Opel се разгръща с пълна сила през 1972 г., когато Opel Diesel GT постига световен рекорд, развивайки 197 км/ч. Тази скорост сега е постижима дори и за малкия 1,6-литров мотор, но тук скоростта е най-маловажното. Далеч по-интересни са децибелите и разходът на гориво, които показват тези агрегати.

НАПРАВЕТЕ ЕДНА КРАТКА РАЗХОДКА С OPEL В ИРЛАНДИЯ

За мой късмет и удоволствие през двата дни шофирам предимно един от най-комплесните и завършени модели в гамата на Opel: Insignia Sports Tourer. Предлага стил, функционалност, проходимост и 4х4 стабилност, която е необходима за постоянно мокрите настилки.

 

Сухите цифри казват, че 2,0-литровият CDTi е с максимална мощност от 170 к.с. при 3750 об/мин, докато максималният въртящ момент от 400 нм идва в диапазона 1750-2500 об/мин. Тези параметри инженерите са постигнали чрез промяна на конструкцията на горивните камери, оптимизация и промяна на профила на всмукателните тръби и използване на нова система за впръскване на гориво с максимално налягане 2000 бара и до десет цикъла на впръскване на работен такт. Новият задвижващ агрегат разполага с 4% повече мощност и с 14% повече въртящ момент, запазвайки същия разход на гориво като предшественика си и отговаряйки на стандартите за емисии Euro 6.

Другият основен фактор (освен системата за впръскване на горивото), който има значителен принос за постигането на съчетание от динамични качества и екологичност (и за двата двигателя),е VGT турбо компресорът (турбо с променлива геометрия). За първи път турбокомпресорът използва електрически вместо вакуумен изпълнителен модул, вследствие на което бързината на формиране на налягането на компресора е повишена с 20%.

 

Бих могъл да продължа с инженерния аспект от конструкцията на двигателя, но рискувам до остана неразбран напълно, а и никога не съм залагал толкова на техническите термини, колкото на усещането по време на шофиране.

Всяка Insignia с AWD е оборудвана с технологията FlexRide. Това ще рече, че може да избирате между режими Normal, Tour или Sport. Използвайки технология за непрекъснат контрол на окачването (CDC), FlexRide автоматично коригира в реално време настройките на амортисьорите. На Sports Tourer най му приляга режимът Normal, който предлага най-добрия комфорт и баланс на управлението. Тесните ирландски пътища (и сбърканата им посока на движение) и мократа настилка не позволяват скоростни изпълнения. За щастие автомобилът разчита на електронно контролираната система за задвижване на четирите колела, която интегрира високотехнологично устройство, функциониращо на принципа на Haldex съединителя, както и електронно блокируем заден диференциал. Системата непрекъснато адаптира работата си съобразно пътните условия и безстепенно променя от нула до 100 процента пропорцията на въртящия момент между предния и задния мост, както и между задните колела. В нормални условия нйтон метрите са разпределени 95:5 между предната и задната ос. В режим Sport това съотношение става 70:30. Този плюс носи със себе си сериозен минус под формата на 230 кг. Така Sports Tourer тежи над 1700 кг, което е огромна маса. Сега внимание: на магистрален участък, при стриктно спазване на ограничението, което е 120 км/ч, въпросният автомобил показа разход от 4,8 л/100 км при 85 км/ч средна скорост. Това е наистина невероятен показател, на който не бих повярвал, ако не го бях видял с очите си. По принцип Opel никога не са могли да направят лек автомобил, но незнайно как успяват да направят тежък, но икономичен автомобил! И изключително тих. Той е с 5db по-тих на място спрямо предшественика си. Може и да не звучи като много, но при 3 db намаляване на шума ухото го възприема като намаляване наполовина!

 

Същата констатация с ръка на сърцето мога да направя и за изцяло алуминиевият турбодизелов 1,6 CDTI двигател, който си спечели прозвището “шептящия дизел”. Той заменя 1,7 CDTI, но предлага 6 к.с. и 20 Нм повече от предшественика си, при по-нисък работен обем. Средният разход на гориво на този мотор е 4,1 л/100 км (109 г/км СО2), като разходът, който аз успях да постигна бе 5,2 л/100 км, което е наистина впечатляващо. Още по-впечатлен съм от еластичността на този мотор. В един момент закрепих Mokka на 5-та предавка, на 1200 об/мин, като моторът не показа никакъв признак, че ще се задави, индикаторът за предавките не ме подкани да сваля една надолу, като дори вдигнах крак от газта и оставих колата на моторна газ. След което умишлено си направих упражнението да ускоря от 5-та и резултатът беше впечатляващ. Дори и в този случай не чух характерното дизелово причукване. Да не кажа, че не чух нищо, колко и силно да звучи това. Защото и за двата двигателя, с ръка на сърцето ще кажа, че са умопомрачително тихи.

 

Нито Opel Insignia Sports Tourer 2,0 CDTi, нито Mokka 1,6 CDTi не са „бегачки“. Няма да накарат кръвта ти да се разбушува, но това и не се изисква от два семейни автомобила. За тях е важно да предлагат функционалност и икономичност, което ги има и при двата модела. Поразяващото е друго: и двата двигателя са ненормално тихи и еластични, параметри, по които спорят са в пъти по-скъпи автомобили от тях. Успешната Mokka се предлага със „шептящия“ дизел със 136 к.с. на цена от 40 230 лева, докато флагманът на Opel Insignia 2.0 CDTI със 170 к.с. е на разположение от 46 785 лева с ДДС.

Технически характеристики: Opel Insignia Sports Tourer 2,0 CDTi

Двигател

Ford Mondeo 2,0 TDCi: Mondeo man* (тест-драйв)

След като миналата година за пръв път тествах новото Mоndeo по време на международния тест-драйв, провел се в Малага, сега, на родна те...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1956

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 170 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

Skoda Fabia Combi 1,2 TSI: Simply Clever* (тест-драйв)

В сегмент В стана горещо. Но докато конкурентите на Fabia залагат на по-спортните 3-врати модификации (освен стандартните с 5 врати), F...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,4

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 124

Базова цена, лв. с ДДС: 46 783 (за за версията седан)

Opel Mokka 1,6 CDTi

Двигател

Opel Corsa 1,4T: Върхът на острието (тест-драйв)

В началото на своята Христова 33-та годишнина и след четири поколения Opel Corsa е утвърден бестселър – от него са реализирани 12...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 136 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 2000-2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Mercedes-Benz C-Class: Дриймлайнер (тест-драйв)

Щеше да е добре, ако компактният автомобил получи простора на модел, който е клас над него. Ако имаше възможност, щеше да е добре списъ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 4,3

Вредни емисии СО2, г/км: 114

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 40 230

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Opel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com