X
 
 

Пет основни правила за шофиране през зимата

6743 3
Пет основни правила за шофиране през зимата
Снимка: Motor
Зимата настъпва с пълна сила и това се отразява сериозно на автомобилите и техните шофьори, които са принудени да се съобразяват с тежките условия на пътя. Кои са основните правила за шофиране през този труден сезон, в който всяка грешка на водача може да има по-тежки последици, отколкото през останалите периоди от годината?

Спазване на дистанция

Това е едно от първите неща, които всеки кандидат-шофьор трябва да научи още по време на курсовете. Неспазването на дистанция е опасно дори през лятото, тъй като внезапно спиране на движещото се отпред превозно средство може да доведе до сблъсък. И ако на сух път шофьорът все пак има шанс да реагира и да избегне инцидент, през зимата нещата се усложняват допълнително, защото автомобилът отпред хвърля сняг и лед, което също така намалява сериозно и видимостта.

Пътна полиция със съвети заради рязката промяна на времето

Времето осезателно се промени днес, за утре се очакват значителни валежи от дъжд в южните райони, и от сняг - в останалата част на стра...

Без резки маневри

На сух асфалт често се налага да се върти рязко волана заради престрояване или избягване на дупка на пътя. През зимата, особено при непочистен път, подобна маневра в по-голяма част от случаите води до поднасяне, което повечето шофьори не знаят как да овладеят. Затова и често се вижда аварирали автомобили на път, на който няма сериозно движение.

Внимателно изпреварване

Изпреварването през зимата е по-опасно, отколкото през лятото. Освен вече посочената грешка с рязкото завиване, голяма част от шофьорите не обръщат внимание на коловозите, които се образуват между отделните платна. След като попадне в тях, автомобилът често поднася, което при по-висока скорост е опасно, тъй като може да доведе до навлизане в насрещното движение или до излитане от пътя.

Всеки трети шофира рисковано

31 % или 756 хил. души от български шофьори карат по-скоро рисково, отчете проучване на Safe Drive Index (Индекс на безопасното шофиран...

Асфалтът често лъже

Дори пътят да е добре почистен и са няма коловози, вниманието на водача трябва да бъде повишено. Доверието към чистия, на пръв поглед, асфалт също е грешка. Ако той не е изсушен, отгоре се образува тънък лед, който може да бъде фатален за сцеплението на автомобила с пътя.

Самоувереността е проблем

Най-голямата грешка при пътуването през зимата обаче е в главата на шофьора. Някои водачи са толкова самоуверени и вярват до такава степен във възможностите си зад волана, че си позволяват да правят неща на пътя, с които застрашават не само своето здраве, но и това на останалите участници в движението. Обикновено, подобни действия на се подкрепени с нужните умения и това води до инциденти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 2 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    От всичко най важно е да си на безопасна дистанция и винаги да я спазваш
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Най-добре е: Ako не ви е наложително - избягвайте шофирането през зимата!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    При шофиране, и зиме и лете, най-важна е предвидливостта! След нея - реална преценка за пътните условия, възможностите на автомобила и шофьора! И чак тогава са уменията, разбира се, при наличие на определен минимум! Пълното познаване и спазване на закона и правилника за движение по принцип са си задължителни!