Peugeot 408: Да предизвикаш големите (тест-драйв)

11335
Снимки: Actualno

През 2010 г. на пазара се появи един автомобил – Peugeot 408, който някак си остана встрани от светлината на прожекторите. Това беше компактен седан, предназначен за пазарите в Китай, Югоизточна Азия, Южна Америка и Русия. Единствено китайският вариант смени поколенията, докато останалите продължиха да се продават в оригиналния си вид.

За цялото това време обаче индустрията претърпя редица промени. На мода излезе един нов клас автомобили – крос-купета. Това са SUV с купеобразна форма, които бяха наложени от премиум-производителите. Първи беше BMW с неговото X6, което предизвика сензация на пазара и съвсем скоро баварците бяха последвани от конкурента си Mercedes-Benz.

По-масовите марки не останаха безучастно и постепенно навлязоха в сегмента. Естествено, Peugeot нямаше как да пропусне тази възможност и правят именно това с новото 408, предназначено за европейския пазар. Французите обаче решиха да вдигнат сериозно летвата, като автомобилът им има за задача да се конкурира не с масовите модели в този клас, а с колите на премиум-производителите.

В Peugeot обаче предпочитат да не определят 408 като кросоувър или крос-купе, а твърдят, че това е „фастбек“, тоест седан с 4 врати и силно наклонена задна част. С него френската марка допълва гамата си в C-сегмента, където до момента отлично се представят другите нейни модели – 308, който се предлага и като комби, както и двата SUV – 3008 и 5008. А основата идея е да се покаже, че на пазара има място за наистина нестандартни като външен вид автомобили, които отразява ценностите и загрижеността на модерните хора.

Новият модел е базиран на архитектурата EMP2 (Efficient Modular Platform), която осигурява дълго междуосие от 2787 мм. Благодарение на него е увеличено значително мястото за краката на пътниците на втория ред седалки. Дължината достига 4690 мм, широчината – 1859 мм, а височината е 1480 мм. Дългият преден капак подчертана спортния стил на модела, като за това помагат и 20-цоловите джанти.

Технологията Matrix LED, използвана за осветлението, прави възможно проектирането на ултра тънки фарове, като същевременно гарантира много високо ниво на производителност. Тези фарове подчертават външния изразителен вид на новия 408. Светлинният подпис се простира надолу с две ленти от светодиоди във формата на зъби, които се сливат с бронята. Тук важна роля за подчертаване на идентичността играе и решетката на радиатора. Тя е фокусиран около новата емблема на марката, която прикрива радарите, необходими за много от системите за подпомагане на шофирането.

Профилът на 408 се характеризира с разделение между черни и боядисани части, предназначени да усъвършенстват силуета и да добавят динамика. Стилизираните 20-инчови джанти с геометрична форма, поставена в кръг изглеждат впечатляващо в неподвижно състояние и създават драматичен визуален ефект при движение. Техният дизайн е в съответствие с оригиналния концептуален подход на новия 408.

Инженерите на марката са обърнали голяма внимание на ергономичността на салона, както и на качеството на материалите и на технологиите, където основна роля играе новата информационно-развлекателна система PEUGEOT i-Connect®. Компактният волан подобрява и улеснява шофирането, като предлага пъргавина и прецизност на движението. Той може да бъде отопляем (предлага се като опция), като управлява мултимедийната система (радио, телефон) и някои помощни средства за шофиране. Конструкцията на таблото на новия PEUGEOT 408 се основава на „високи вентилационни отвори“ - архитектура, която поставя вентилационните отвори на високо място, точно пред главите на пътниците за максимален комфорт. Тази архитектура позволява централния 10-инчов сензорен екран, който е малко по-нисък от разположения непосредствено пред водача, да бъде максимално близо до ръката.

Една от целите на екипа за интериорен дизайн при проектирането на новия 408 е да балансира пространството между двамата пътници на предния ред. Така нареченият „PEUGEOT i-Cockpit®” е верен на принципа на „ориентиран към водача” централен екран, който оптимизира ергономията при шофиране, без да изключва пътника от използването му. Централната конзола е умишлено отворена и към пътника. Всички динамични органи за управление на автомобила са групирани от страната на водача.

Peugeot 208 свали VW Golf от върха в Европа

Volkswagen Golf беше неизменно на върха по продажби в Европа от началото на този век, с изключение на 2007 година. Това обаче най-после...

Шофьорът може да избира между различните режими, предлагани от 8-степенната автоматична скоростна кутия EAT8 с едно докосване. Освен това има селектор за режим на шофиране, който позволява на водача да избира различни режими (Електрически, Eco, Hybrid, Normal и Sport) в зависимост от двигателя.

Естествено, тъй като моделът е насочен към модерните хора, той предлага и необходимите за това технологии. Новата информационно развлекателна система е ергономична и удобна за ежедневна употреба, предлагайки най-доброто от света на смартфоните и най-доброто от света на автомобилите. Всеки водач може да дефинира и поддържа свой собствен дисплей, атмосфера и предпочитания за настройка, а системата съхранява до осем различни профила. Функцията, свързваща смартфона с информационно-развлекателната система на автомобила е вече безжична и е възможно да свържете два телефона чрез Bluetooth едновременно.

Четири USB-C порта завършват свързаността на PEUGEOT 408, а 10-инчовият централен екран с висока разделителна способност е лесен за персонализация и отзивчив, като таблет. Точно като на смартфон е лесно да се върнете към главната страница по всяко време, като натиснете бутона „НАЧАЛО“. Автомобилът е оборудван с мощна и ефективна навигационна система TomTom, която се актуализира безжично . Системата за гласово разпознаване „OK PEUGEOT“ подобрява безопасността и е лесна за използване. За да помогне на потребителите и да отговори на техните въпроси, системата включва бордова документация и съвети за използване на автомобила.

Между предните седалки се намира пространството за безжично зареждане на телефон, а останалата част от конзолата е изцяло посветена на съхранението и практичността, с подлакътник, два USB-C порта(зареждане/данни), две поставки за чаши с голям диаметър и до 33 литра различни места за съхранение. Когато и двете облегалки на седалката са сгънати, обемът се увеличава от 536 на 1611 литра (включително 36 литра място за съхранение под стелката на багажника за версията с двигател с вътрешно горене). Със сгъната облегалка може да се натовари предмет с дължина до 1,89 метра.

Peugeot показа предвестник на бъдещите си модели

Peugeot се отказа от плановете си да се завърне на американския пазар, но избра изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Ве...

Новото PEUGEOT 408 се предлага с два plug-in хибридни и един бензинов двигател. Топ-версията PLUG-IN HYBRID 225 e-EAT8 разчита на комбинация от бензинов двигател със 180 к.с. и електромотор, съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Съвкупната мощност е 225 к.с.

По-слабият вариант PLUG-IN HYBRID 180 e-EAT8 развива 180 к.с, като при него бензиновият мотор има 150 к.с. И тук скоростната кутия е 8-степенна автоматична, като и двете модификации са със задвижване само на едната ос. Литиево-йонната батерия и на двете plug-in хибридни версии има капацитет от 12,4 кВт/ч и мощност от 102 кВт. Предлагат се два вида бордови зарядни устройства – 3,7-киловатово монофазно зарядно устройство като стандартно и опционално 7,4-киловатово еднофазно зарядно устройство.

Моделът е достъпен и с двигател с вътрешно горене. Това е 1,2-литровият PureTech 3-цилиндров със 130 к.с. бензинов мотор, който отговаря на най-новите регулации за емисии на стандарта Евро 6.4. Той се комбинира с 8-степенна автоматична скоростна кутия EAT8 и система Start&Stop.

За да докаже амбициите си да се конкурира с премиум-моделите на пазара, Peugeot оборудва новото 408 с голям брой технологии от последно поколение. Тези системи са захранвани от информация от 6 камери и 9 радара: адаптивен круиз контрол с функция Stop and Go и настройка на разстоянието до предния автомобил, както и функция за автоматично аварийно спиране с предупреждение за сблъсък и разпознаване пешеходци и велосипедисти при скорост от 7 км/ч до 140 км/ч.

В оборудването на модела влизат още функция за активно предупреждение за напускане на лентата с корекция на волана, сигнал за внимание на водача, който открива нарушена бдителност при дълги периоди на шофиране и при скорости над 65 км/ч, чрез анализиране на движенията на кормилното управление, както и система за разширено разпознаване и показване на пътни знаци на цифровия клъстер.

Президентът на Франция си избра Peugeot 5008

Новият президент на Франция – Емануел Макрон, се появи с Peugeot 5008 по време на тъжествата по случай националния празник на стр...

Има също така система за нощно виждане, която открива живи същества (пешеходци/животни) пред превозното средство през нощта или при лоша видимост. Обхватът на системата осигурява откриване, извън обхвата на дългите светлини, с централен инфрачервен визуален дисплей в цифровия клъстер, разположен директно в зрителното поле на водача.

За 408 се предлагат и мониторинг на мъртви зони на далечни разстояния (75 метра), сигнал за движение зад автомобила (при движение на заден ход предупреждава водача за близка опасност), 180-градусова камера за заден ход с висока разделителна способност с интегрирана почистваща дюза, 360-градусова помощ при паркиране с 4 камери с висока разделителна способност (предна, задна и странична) и др.

Достъпен е и пакетът Drive Assist 2.0 е по-нататъшна стъпка към полуавтономно шофиране. Той добавя две нови функции, които са налични при път с две ленти: полуавтоматична смяна на лентата, която позволява на водача да изпреварва автомобила пред него и след това да се завърне обратно в своята лента при скорости от 70 км/ч до 180 км/ч, а също така препоръка за скорост, която предлага водачът да адаптира своята скорост (ускорение или забавяне) според знаците за ограничение на скоростта.

Производството на новия Peugeot 408 ще се осъществява в завода в Мюлуз редом с хечбека и комбито 308. Продажбите в Европа стартираха в началото на 2023 г., като цените в България започват от 66 800 лева за бензиновата версия и достигат до 98 000 лева за най-мощната и най-добре оборудвана хибридна модификация.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com