Прогноза: Пазарът на автомобили с ДВГ няма да се възстанови

2247
Прогноза: Пазарът на автомобили с ДВГ няма да се възстанови
Снимка: Renault

Пазарът на автомобили с двигатели с вътрешно горене няма да се върне към нивата отпреди пандемията, категорични са анализатори на случващото се в индустрията, цитирани от BloombergNEF.

Продажбите на бензинови и дизелови автомобили няма да достигнат нивата от 2017 г., когато бяха продадени рекорден брой коли с ДВГ – 87 млн. единици по цял свят. След това техният брой започна да намалява, като нивата рязко спаднаха през 2020 г. по време на пандемията от коронавирус, която удари цял сят.

Honda спира дизелите за Европа през 2021 г.

Компанията Honda обяви плановете си за преминаване към електрифицирани двигатели, като целта е през 2030 г. поне 2/3 от продажбите в св...

Според експерти, основната причина за подобна прогноза се дължи на увеличаващите се продажби на електрически превозни средства. През 2017 г. при 87 млн продадени коли, plug-in хибридите са били 0,4 млн, а електромобилите – 0,7 млн. След това обаче дялът на електрифицираните модели расте, като през 2022 г. вече са продадени 2,9 млн plug-in хибрида и 7,5 млн изцяло електрически превозни средства.

В същото време продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене са паднали до 69,1 млн почти 20% по-малко от 2017 г. Тенденцията за постепенно преминаване към електрифицирани модели може да се види на повечето големи пазари. Това е особено характерно за Китай, където търсенето на превозни средства, задвижвани с гориво, е спаднало с 28% за пет години.

Подобни промени се случват в Европа и Северна Америка. Анализаторите също смятат, че електрическите автомобили ще покажат растеж на растящия пазар в Югоизточна Азия. Търсенето на коли с ДВГ ще продължа да пада, като това ще се усети особено след 2026 г., когато инфраструктурата за електромобили ще бъде още по-добре развита.

Миналата година Европейската комисия се споразумя за преминаване към електрически превозни средства до 2035 г. В началото на март обаче ключовият вот за забрана на бензиновите и дизеловите автомобили трябваше да бъде отложен, тъй като Германия се обяви против, като настоя забраната да не се отнася за автомобили със синтетично гориво (e-Fuel), създадено от възобновяеми източници.

Daimler обяви отказ от двигатели с вътрешно горене

Още един производител обяви, че се отказва от разработката на двигатели с вътрешно горене. Това е концернът Daimler, част от който е и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com