Първи смъртен случай с автопилота на Tesla

2832
Първи смъртен случай с автопилота на Tesla
Снимка: Tesla Motors

Властите в САЩ започнаха разследване на първия инцидент с автопилот на електромобила Tesla, довел до смъртен случай, съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на Националната агенция за безопасност на движението (NHTSA).

Катастрофата се е случила на 7 май във Флорида. По време на движение на автопилот машината застига голям камион с ремарке и се блъска в задната му част. Водачът на Tesla Джошуа Браун е загинал на място.

Според представител на Tesla Motors влекачът е правил завой и е стоял почти напречно на пътя. Нито автопилотът, нито шофьорът са успели да реагират и бордът на камиона се врязал в предното стъкло на автомобила, чиято спирачна система не е реагирала.

От компанията на Илон Мъск твърдят, че това е първият смъртоносен инцидент за 130 млн. мили, при чието изминаване е бил включен автопилотът на електромобилите на Tesla. Представители на производителя напомнят, че активирането на системата не освобождава водача от отговорност и той е длъжен да държи ръцете си на волана и да следи за случващото се на пътя. Голяма част от шофьорите не спазват това, като някои дори си позволяват да спят по време на движение.

В разследването са се включили и експерти от NHTSA, които трява да преценят дали автопилотът е работил коретно. Не се изключва възможността автомобилите на Tesla да бъдат изтеглени в сервизите за препрограмиране на системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com