Renault Megane 1,5 dCi EDC: Клъцни-срежи (тест-драйв)

132277
Снимки:

Страхотен сериал, който най-строгите критици определиха навремето като много добър. Един от любимите ми, който наживо в автомобилната индустрия следя в продължение на 15-ина години. Обикновено поредният му епизод излиза на (или след) третата година от жизнения цикъл на даден модел. Скалпелът в тези случаи се държи не от Шон Макнамара и Крисчън Трой, а от дизайн-шефовете на компаниите. В този случай операцията води Лоренс ван ден Акер, а под вещия му скалпел е преминало цялото лице на Megane, след което са добавени задължителната вече R-Link мултимедийна система, новата EDC трансмисия и нови за модела двигатели. Целта е това освежаване да задържи клиентите през следващата 1,5-2 години, докато дойде новото, четвърто поколение на Megane.

След като Карлос Гон пое Алианса, дългогодишната joie de vivre (радост от живота) отстъпи място на фокусираното нарастване на продажбите. Това обаче направи фона по-сив и от пейзажа изчезнаха вдъхновяващи модели като Espace, Vel Satis, Avantimе, оригиналното Twingо. Но с новото Clio започна дизайнерското възраждане на марката, в основата на което стои Лоренс ван дер Акер. Холандецът има задачата на върне радостта от живота отново на дневен ред в Режията. И неговият план е в действие.

С огромно нетърпение очаквам поредния му голям ход, който аз очаквам да дойде с дебюта на следващото поколение Megane, но дотогава ще трябва да почакаме около година и половина. Тази дупка ще бъде запълнена от фейслифта на настоящия модел, за теста на който се приземявам в слънчева Анталия.

ВИЖТЕ RENAULT MEGANE СРЕД ПРЕКРАСНИЯ ПЕЙЗАЖ НА АНТАЛИЯ

В София валеше последният сняг за годината (надявам се), а в Анталия беше 20 градуса. Летището е пълен контраст на чудовищното „Ататюрк“ в Истанбул, но само след два месеца тук ще започне да каца по един самолет на всеки 5 минути, докато в пиковия летен сезон Анталия не достигне 5 млн. човека. Предпочитам обаче точно моментът между смяната на сезоните, когато ярките слънчевите лъчи те карат да свалиш дебелите дрехи и да сложиш слънчевите очила. Разбирам блясъка в очите на родните футболни звезди, когато телевизионните камери ги снимат преди полета за зимната им подготовка в турския курорт. Моят блясък обаче предизвикват подредените под конец 20-ина Megane хечбек и комби, които ни чакат на летището. Българската група от около 15-ина човека ще сме едни от първите, които ще тестват фейслифта на Megane. Едва след нас три групи турски журналисти ще имат тази привилегия.

 

А огромнният брой турски журналисти не е случаен. Той се предопределя от два фактора. Първият е свързан с масираното присъствие на Renault по улиците на Турция (лично се уверих в Истанбул, Анталия и Бурса). Изненадва ме информацията, че Renault е най-продаваната марка на огромния турски пазар. Два дни по-късно, докато обикалям малка част от 530-те хиляди квадратни метра, върху които се разпростира завода на Oyak-Renault в Бурса, разбирам защо. Турция е 16-ят по големина автомобилен производетел в света, като през 2013 г. са произведени малко над 1,1 млн. автомобила. От тях 331 000 са с марката Renault (плюс над 274 000 двигателя и близо 280 000 трансмисии, но тези параметри заслужават специално място и внимание)! Логично е, че вторият фактор е свързан с това, че фейслифтът на Megane се произвежда в Бурса. Но не и комбито, чието производство е съсредоточено в Испания. Причината: двата завода са дали най-изгодните цени за двата модела, заради което са и били избрани.

 

Основните промени в модела са съсредоточени в предната част, която приема новата дизайнерска идентичност на марката. До момента Megane сякаш нямаше никаква връзка с Clio и Captur, поставен между двата нови модела. Гланцираните черни детайли в радиаторната решатка и контурът, започващ под единия фар, преминаващ през решетката, под логото и стигайки до другия фар, контрастират със сивита лайсна (в зависимост от оборудването) от двете страни на емблемата, осигурявайки силно открояваща се предница. За това допринасят голямото хромирано лого и новите дневни светлините, обградени със същите контрастиращи сиви детайли в краищата на въздухоотвора в бронята. Предният капак и калниците също са нови спрямо досегашния модел. Интересното е, че за пръв път 5-вратият Megane и 3-вратото Megane Coupe ще си приличат отпред. Също така интересно е, че линията на оборудване GT Line ще се предлага само за Megane Sport Tourer. Не намерих и логика във факта, че комбито ще разчита на повече двигатели. Два ще са бензиновите, докато за хечбека ще е само един. Комбито ще може да разчита и на Energy TCe 130 (освен на новия 1,2-литров мотор), докато хечбекът на познатия 1,6-литров мотор със 110 к.с. (115 при комбинация със CVT трансмисия). В България комбито ще разчита и на най-мощния дизелов двигател в категорията си. Energy dCi 130 е с работен обем 1598 куб. см и 130 к.с., като 80% от въртящия момент е наличен още при 1500 об/мин. Отчитам като притеснителна липсата на разнообразие в двигателната гама, докато при конкурентите (да вземем за пример Opel Astra например) не е така. Но заключения към този момент не бива да се правят, тъй като получаващите сериозни заплати маркетолози предполагам са поработили, за да си ги заслужат.

 

Аз залагам на класиката в жанра и на един от любимити ми двигатели: 1,5 dCi със 110 к.с. и първоначално с 6-степенна механична скоростна кутия. Тук динамика и спринт не бива да се търсят, но този мотор никога няма да спре да ме изумява с невероятната си еластичност. Карам през Анталия на 6-та предавка, оборотите са не повече от 1100, няма никакво придърпване, като дори индикаторът за смяна на предавките не ми казва да сваля надолу. Освен еластичен, той е и много тих и култивиран. С недоумение виждам показателя за среден разход на гориво: 12,8 л/100 км. Първоначалната ми изненада се неутрализира от показателя на километража: 000018 км. Нулирам средния разход и след 70 км виждам на таблото 5,6 л/100 км. Да, така съм повече от съгласен.

Не се съгласих да пробвам CVT-то, но за сметка на това с удоволствие сядам в друг автомобил, който е оборудван със същия дизелов двигател, но куплиран с новата 6-степенната Efficient Dual Clutch (EDC) 6-степепна автоматична скоростна кутия. Трансмисията е много добра и със сигурност сред най-добрите на пазара. Разбира се не бива да се прави сравнение с 8-и 9-степенните кутии, тъй като те се предлагат от премиум марките. За оптимизиране на ефикасността и разхода на гориво, инженерите на Renault са предпочели EDC трансмисия със „сух“ двоен съединител. Трансмисията разполага с два съединителя, първият за нечетните предавки (първа, трета, пета), а вторият – за четните (втора, четвърта, шеста) и задната предавка. Те са избират чрез синхронизатори като при механична предавателна кутия. Синхронизаторите, подобно на съединителите, се контролират от електронни задействащи механизми, а самите те се контролират от електронен блок.

 

Обичам автоматиците и бъдещето принадлежи на тях. Особено ако живееш в градове със задръствания, да не говоря за километричните задръствания на 5-лентов път в Истанбул. Ако попаднеш в такова, няма да ти е излишно да си оборудвал (опция) новия си Megane с интегрирания мултимедиен таблет Renault R-Link. Системата групира всички мултимедийни функции, включително навигация, радио, телефония с Bluetooth® и аудио стрийминг, и свързаност за преносими устройства на цели 26 езика. Функциите се контролират чрез 7-инчов (18 см) сензорен екран, който е лесен и интуитивен за използване. Някои функции могат лесно да се активират посредством гласови команди (налични са девет езика), докато функцията Text to Speech (TTS) автоматично вокализира текстови съобщения и RSS потоци за някои приложения, след като автомобилът потегли.

Новост на борда (само за комбито) е Visio System®. Използвайки насочена напред камера, монтирана върху вътрешното огледало за обратно виждане, Visio System®: издава звукови и визуални предупреждения, ако водачът случайно пресече линиите; автоматично, без намеса на шофьора, превключва между къси и дълги светлини, осигурявайки максимална видимост, но без да заслепява движещите се насреща водачи. В допълнение на това, камера за движение на заден ход улеснява маневрирането.

И с тези две технологии (приборното табло също е като на новите модели на Renault) се изчерпват новостите в интериора. В дизайна на задната част на автомобила също не е правено промяна, което отчитам като минус спрямо конкурентите, тъй като и тук стоп светлините можеха да бъдат пипнати, за да придадат по-голяма зрителна превлекателност на модела.

Иначе той ще привлича клиенти и с лансирането на 5-годишна заводска гаранция за Megane, но по-интересното е, че България е първата държава, която лансира тази гаранция, заради което дилърството заслужава поздравления. Трябва да се отбележи и това, че фейслифтът ще е само с малко над 500 лв. по-скъп от настоящия момент (при аналогични версии), а особено важно за клиентите е това, че всяка модификация на Megane ще има N1 версия, което в ценово изражение значи 20% OFF от цената (за корпоративни клиенти).

Технически характеристики: Renault Megane 1,5 dCi EDC

Размери

Дължина, мм: 4302

Широчина, мм: 1808

Височина, мм: 1471

Колесна база, мм: 2641

Собствено тегло, кг: 1384

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Mitsubishi Outlander: Алтернативата на Made in BG (тест-драйв)

След 2-3 седмици в шоурумовете на Mitsubishi ще се появи Outlander, моделна година 2014. На снимка моделът изглежда дизайнерски обещава...

Работен обем, куб. см: 1461

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 110 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,9

SEAT Leon SC FR: По-емоционалното Audi A3 (тест-драйв)

Борбата срещу стереотипите обикновено е трудна, неблагодарна и понякога – опасна за здравето. Така например се смята, че яркият ц...

Среден разход, л/100 км: 4,2

Вредни емисии СО2, г/км: 110

Базова цена, лв. с ДДС: 27 990 (за 6-степенна механична ск. кутия)

КОНКУРЕНТЪТ

Citroen C4 1,6 e-HDi

Размери

BMW Series 4 Coupe: Добавена стойност (тест-драйв)

Единственият въпрос, на който търсех отговор през трите дни, в които ключовете за това BMW 435i Coupe бяха в джоба ми, бе: толкова ли е...

Дължина, мм: 4329

Широчина, мм: 1789

Височина, мм: 1523

Колесна база, мм: 2608

Собствено тегло, кг: 1275

Двигател

Volvo S60 D5: реVOLVOлюция (тест-драйв)

Няма нищо революционно в един луксозен седан от средния сегмент. Революцията тече в самата компания, която се е постарала да направи до...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1560

Макс. мощност, к.с.: 115

Макс. въртящ момент, Нм: 270

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Volvo S60 D5: реVOLVOлюция (тест-драйв)

Няма нищо революционно в един луксозен седан от средния сегмент. Революцията тече в самата компания, която се е постарала да направи до...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,9

Среден разход, л/100 км: 4,0

Вредни емисии СО2, г/км: 104

Базова цена, лв с ДДС: 33 153 (версия N1, ползваща данъчно облекчение)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Renault, автора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com