Renault Megane R.S., Clio R.S., Twingo R.S.: Супер подарък за деня на детето (тест драйв)

35762
Renault Megane R.S., Clio R.S., Twingo R.S.: Супер подарък за деня на детето (тест драйв)
Разходихме се заради тях до писта „Дракон” край Калояново, тествахме ги, изкефихме се и изобщо не съжаляваме, че пропуснахме 1-во юнската лудница в София. Дори напротив. Вместо да забавляваме децата си, си подарихме едно изкарване в парти центъра за възрастни – на писта.

Големите успехи на Renault във Формула 1 в последното десетилетие окуражиха марката да стане единственият производител в света, предлагащ т. нар. hot hatch в три различни сегмента от автомобилният пазар (А, В и С). Освен добре познатият флагман Megane R.S., чиято обновена версия се очаква да се появи през следващата година, на пистата видяхме вече познатото на българската публика Twingo R.S. (който вече ви представихме) и премиерният за България Clio R.S., когото всички очаквахме с огромно нетърпение. Прекрасното време и ентусиазираната публика допълнително повдигнаха градуса на настроението. Няма какво да се лъжем – най-доброто място да усетите на какво са способни трите бегачки на режията е пистата. Поставени в градска среда те сякаш губят голяма част от блясъка и способностите си. Като зверчета затворени в клетка.

 

Renault Megane R.S. – Флагманът на Renault Sport

Първата кола, в която седнах, бе обновеният Megane R.S., разполагащ с 2,0 литров турбо-мотор, 265 к.с. максимална мощност и 6-степенна механична скоростна кутия. Още на пръв поглед колата те грабва с внушителния си външен вид – раздути калници, предница, наподобяваща носа на болид от Ф1, централно разположен хромиран накрайник на изпускателната система и дифузьори. Безкомпромисно спортно усещане.

Тук е момента да разкажа малко за писта „Дракон”, на която за първи път имах удоволствието да карам. Пистата е с обща дължина 1700 м, разположена е на площ от 165 дeкара и има 13 завоя - 7 леви и 6 десни и старт-финална права с дължина 580 м. Асфалтът е в прекрасно състояние а постоянното имуизползване е наслоило много гума в завоите, което дава прекрасно сцепление и от което се възползвах в пълна степен.

И така – нагласям седалката и огледалата, затягам колана, пръстите ми усещат червените шевове по волана, включвам първа и се нареждам пред маршала на входа на пистата, очаквайки зелен флаг. Старт. Първа, газ и потеглям към първия десен завой. Първата обиколка естествено е опознавателна и за загряване на гуми. След два-три завоя започвам да свиквам с управлението и успявам да изляза на дългата старт-финална права с достатъчно скорост, за да усетя максималното ускорение на колата.

ВИЖТЕ СНИМКОВАТА R.S. ГАЛЕРИЯ ОТ „КАЛОЯНОВО“

Газ до ламарината, 4-а, 5-а, 180 км/ч и тук идва табелката, предупреждаваща, че до първият ляв завой остават 150 м, т.е. време е да се помисли и за спирачки. Решавам да изпитам още малко възможностите на колата и едва на около 50 метра преди завоя натискам рязко спирачки, а те наистина са впечатляващи – колата заковава, без да нервно подскачане на задницата. Коланът се впива в гърдите ми. Втора, газ, завивам волана рязко наляво и успявам да премина през завоя без никакъв проблем. Добрата динамика на двигателя позволява преминаването през завоите както на втора, така и на трета скорост, без да губите мощност и да затормозявате излишно агрегата. През следващите две обиколки започвам да изпитвам истинско удовоствие от шофирането, усещам колата в пълна степен и се надига леко съжаление, че нямам възможност да се състезавам с други коли при тези условия. Но и за това получих възможност, както ще прочетете по-надолу. Отредените ми обиколки свършват и с тъга се прибирам в бокса, за да отстъпя мястото си на чакащите ред колеги и да поема към следващото предизвикателство.

 

Renault Clio R.S. – Истинското картинг усещане

Следващата спирка е премиерният за България и очакван от всички Clio R.S. 200 EDC. Четвъртото поколение Clio идва с EDC шест степенна трансмисия с двоен съединител, нов по-икономичен 1,6 Turbo двигател и нова система за контрол при стартиране. С едно натискане на копчето за режим Sport получавате истинско зверче, нуждаещо се от едно единствено нещо – смел шофьор зад волана. Черният цвят пасва идеално на раздутите калници и великолепната предна решетка, която също изпраща ясни сигнали за дългогодишният опит във Формула 1. Задницата на колата е невероятна – двата хромирани ауспуха и малкият спойлер подчертават спортния характер. Салонът предлага добре познатите за феновете на марката комфорт, хромирани елементи и червени шевове по волана и седалките. Истинско бижу.

Двигателят боботи на празен ход, левият крак е на спирачката а десният на газта – готови сме за старт. Маршалът дава път и се отправям към вече познатата писта. Тук само след 2-3 завоя навлизам в свои води и започвам да изпитвам чиста, първична наслада от пилотирането, подобна на тази при състезанията на картинг. Много газ, рязко спиране в завоите, тялото ми е залепено в седалката в завоите, а аз искам още и още скорост, и още и още повече завои. На дългата права зверчето достига до 100 км/ч за по-малко от 7 сек, а преди острия ляв завой километражът отново показва около 170. Натискам рязко спирачки и чувството ми е, че спира по-добре от Megane R.S. Усещам как предницата започва да недозавива, задницата се измества леко в страни и се налага да контрирам рязко, за да взема завоя. Изживяванията ми през следващите няколко обиколки са наистина трудни за описване, мога само да кажа, че когато се прибрах в бокса, слязох усмихнат до ушите и с широко отворени очи. И да – искам още и още. Няколко обиколки не са достатъчни, за да се насладиш напълно на Clio R.S. Може би една-две години биха били достатъчни. Мисля да попитам „Рено-Нисан България“ дали са се замисляли по въпроса.

 

Renault Twingo R.S. – Малко зверче

Може би си спомняте, че наскоро имахме възможност да тестваме най-малкия представител на семейството R.S. за цели 6 дни в градска и извънградска среда. И у нас остана усещането, че би трябвало да го пробваме на писта, и то такава с доста технични завои. Предоставеният ни шанс на писта „Дракон” с 13-те си завоя ни даде тази прекрасна възможност.

Новото Twingo R.S. запазва наложената от Renault линия за визуална идентичност на спортните автомобили на марката, целяща да подчертае успехите във Формула 1 в последните години. Радиаторната решетка, специалният спойлер и 16-цоловите джанти сякаш крещят за спортната принадлежност на автомобила. Която честно казано е трудно да си представим, докато не седнем зад волана на мъника. Под капака на това зверче е скрит 1,6 литров мотор, даващ максимална мощност от 133 к.с. в спортен режим. Салонът е неочаквано широк и комфортен и отново присъстват традиционните за гамата R.S. елементи – хромирани педали и елементи, шевове в жълто и характерни надписи.

Познатият маршал дава зелена светлина и излизам на пистата с малко тъга, защото знам, че това е последният автомобил от гамата R.S., който ще тествам и само след няколко обиколки всичко ще свърши поне до следващия път. Зверчето изръмжава, давам газ, втора, трета, ускорение, спирачки, свалям предавките, за да успея да премина през остър десен завой и пред очите ми се появи дългоочакваната възможност. Само на два завоя пред мен видях жълтата задница на Megane R.S., управляван от някой колега и в мен проблесна онзи добре познат, хищнически инстинкт, без който е абсолютно безпредметно да се състезаваш в моторните спортове. Хищнически инстинкт. Естествено не очаквах, че дори ще успея да се приближа до много по-мощния Megane, но вдигнах обороти и започнах да преследвам много по-голямата си жертва. Лекото шаси (1050 кг), късите скорости и прекрасното сцепление на предните гуми помагат на невероятно точното поведение на колата в завоите. Това позволява да спазваш идеалната траектория и да атакуваш максимално агресивно всеки завой. И чудото започва да става – с всеки изминал метър жълтата кола приближавах жълтата кола и преди старт финалната права бях в позиция за атака. Но там нещата си дойдоха на място и колегата успя да дръпне с 20 – 30 метра. И отново завои, отново залепнах за Meganе-a и така до следващата права, където отново дръпна с добра преднина. Не се отчаях и продължих да атакувам в следващите завои и накрая получих възможността, която чаках – колегата вероятно изпусна завой и се забави преди късата права по пътя към боксовете, и немислимото се случи – малкото Twingo успя да изпревари флагмана на гамата R.S. В следващите няколко завоя дори успях да отворя малка разлика и това ми позволи да не отстъпя позицията си на старт-финалната права. Колегата очевидно настъпи газта и искаше да ми върне изпреварването. В следващите няколко завоя чудесното поведение на колата ми позволи да задържа преднната си и да се прибера в боксовете без да отстъпя позицията си. Чист адреналин!

В заключение мога да кажа, че импровизираното състезание накрая се превърна в черешката на тортата за мен в този толкова емоционален и изпълнен с преживявания, изгоряла гума и много изгорен бензин ден. Искам още и то колкото се може по-скоро. И не за по няколко обиколки – поне за по 1-2 години.

 

Технически характеристики

Renault Twingo R.S.

Размери

Дължина, мм: 3687

Широчина, мм: 1654

Височина, мм: 1470

Колесна база, мм: 2368

Маса, кг: 1049

Двигател

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 133 при 6750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 160 при 4400

Макс. скорост, км/ч: 201

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Среден разход, л/100 км: 6,5

Вредни емисии СО2, г/км: 150

Базова цена, лв с ДДС: 29 990

Renault Clio R.S.

Размери

Дължина, мм: 4090

Широчина, мм: 1739

Височина, мм: 1432

Колесна база, мм: 2589

Маса, кг: 1204

Двигател

Работен обем, куб. см: 1618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1750

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, л/100 км: 6,3

Вредни емисии СО2, г/км: 144

Базова цена, лв с ДДС: 47 990

Започна петият „Рено Фест“ на писта „Дракон“

Над 100 автомобила се събраха днес за първия ден от петия Национален Рено Фест Калояново 2013, провеждащ се на пистата „Дракон. Ч...

Renault Megane R.S.

Размери

Дължина, мм: 4299

Широчина, мм: 1848

Височина, мм: 1435

Колесна база, мм: 2636

Renault Fluеnce: по-модерен и технологичен (тест драйв)

Словосъчетанието класически триобемен седан доскоро можеше да се тълкува като: голям автомобил с просторен интериор и багажник, подсиле...

Маса, кг: n/a

Двигател

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 265 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 360 при 3000-5000

Макс. скорост, км/ч: 255

Renault Twingo R.S.: Разярен тийнейджър (тест драйв)

Винаги имам едно наум, когато трябва да имам контакт с тийнейджър. Опитвам се дори да избягвам такива, тъй като никога не знаеш какво м...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,0

Среден разход, л/100 км: 8,2

Вредни емисии СО2, г/км: 190

Базова цена, лв с ДДС: 55 790

Текст: Христо Петров и Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com